Suedia ar putea impune o taxa pe carne

Pentru a incuraja reorientarea populatiei catre alegeri mai sustenabile de viata, guvernul suedez ia in considerare posibilitatea introducerii unei taxe pe carne. In urma cu cinci ani, ONU anuntase ca, pentru a reduce emisiile de carbon, oamenii ar trebui sa incerce sa adopte o alimentatie bazata pe plante, dat fiind ca industria cresterii si procesarii…

Citește mai departe

Studiu. Oamenii nu cred in incalzirea globala. Dovezile care arata ca Planeta are o data de expirare

Un studiu al Pew Research Center, publicat saptamana trecuta, arata ca 50% din oamenii obisnuiti cred in incalzirea globala. In acelasi timp, 87% din cercetatori considera ca acest fenoemn este real. Care sunt dovezile, totusi, ca avem de-a face cu acest lucru? In primul rand, putini oameni accepta faptul ca umanitatea a accelerat incalzirea globala….

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Nicolescu: Noile tinte ale UE privind reducerea gazelor de sera, eficienta energetica si energia regenerabila vor afecta serios noile state membre, ca Romania

Europa trebuie sa se gandeasca mai mult inainte de a adopta obiectivele ambitioase de reducere a emisiilor de gaze de sera, eficienta energetica si resurse regenerabile pentru ca noile state membre, printre care si Romania, vor fi mai puternic afectate, a declarat ministrul pentru energie, Razvan Nicolescu, la The EU-SouthEast Europe Summit, eveniment la care…

Citește mai departe
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

Studiu: Europa pierde statutul de campion in reducerea poluarii, iar investitiile sale in energie curata au scazut spectaculos

Europa si-a redus substantial emisiile de gaze de sera si tintele pentru 2020 vor fi atinse indiscutabil, dar acest lucru se datoreaza in mare masura performantelor economice slabe din ultimii ani, potrivit “Benchmarking Working Europe 2014”, al ETUI, publicata luna aceasta, la Bruxelles. Pe de alta parte, investitiile europene in energia din surse regenerabile s-au…

Citește mai departe

Generation Awake, o campanie UE pentru economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor

The Campania Generation Awake se inscrie intr-un efort mai amplu al UE de a transforma economia europeana intr-o economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor. Campania este tintita in primul rand catre consumatorii cu varste intre 25 si 40 de ani si sprijina politicile menite sa mobilizeze autoritatile publice, intreprinderile si consumatorii…

Citește mai departe
Studiu: Permafrostul, o veritabilă "bombă climatică" prea puţin cunoscută

Banca Mondiala, ingrijorata de emisiile de negru de fum si dezghetarea permafrostului

Banca Mondiala a lansat un nou raport – „Pe gheata subtire: Cum poate reducerea poluarii sa incetineasca inncalzirea globala si sa salveze vieti”. Raportul, care vorbeste despre modalitati de prevenire si micsorare a efectelor schimbarilor climatice, spune ca o actiune rapida de reducere a poluantilor comuni cum ar fi negru de fum si metanul, nu…

Citește mai departe
RABO: Cum poate fi scazut consumul de energie al cladirilor?

Cladirile sunt responsabile pentru mai mult de 10% din emisiile totale de dioxid de carbon din UE

Potrivit rapoartelor guvernamentale, un program de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivelul gospodariilor individuale din Cehia cheltuieste de cinci ori mai mult pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu o tona, decat cheltuie unele industrii europene pentru a obtine aceleasi reduceri ale emisiilor. Costisitorul program, 105…

Citește mai departe

Ce spune raportul ONU in intampinarea Conferintei privind schimbarile climatice (COP 19), de la Varsovia

Sansele de a limita cresterea temperaturii globale cu mai mult de doua grade Celsius in acest secol sunt din ce in ce mai mici, a avertizat raportul Organizatiei Natiunilor Unite marti, inaintea discutiilor climatice anuale ce vor fi organizate saptamana viitoare la Varsovia. Nivelul emisiilor globale de gaze cu efect de sera va fi cu…

Citește mai departe

Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda temporar tranzactionarea unor permise CO2

Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda tranzactionarea unor permise CO2 pentru a incuraja firmele sa investeasca in inovatiile cu emisii reduse de carbon, dupa ce le-a respins la limita in aprilie. De aceasta data deputatii au stabilit conditii mai stricte pentru suspendare. Masura are ca scop restabilirea efectului de incurajare pentru sistemul european…

Citește mai departe

Ora Pamantului 2013 – Astazi intre orele 20:30 si 21:30 stingeti luminile

ORA PĂMÂNTULUI. Iluminatul festiv al Palatul Parlamentului va fi intrerupt sambata, intre orele 20,30 si 21,30, Camera Deputatilor fiind pentru al cincilea an consecutiv partener al evenimentului „Earth Hour – Ora Pamantului in Romania”, patronat de Organizatia Internationala „World Wide Fund for Nature”. ORA PĂMÂNTULUI. „Pentru a marca aceasta actiune voluntara de protejare a mediului, iluminatul festiv…

Citește mai departe
Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie

Exploatearea gazlor de sist reprezinta cea de-a doua sursa de emisii de gaze de sera din SUA, dupa centralele energetice pe baza de carbuni

Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, procesul de fracturare hidraulica folosit pentru exploatearea gazlor de sist reprezinta cea de-a doua sursa de emisii de gaze de sera din SUA, dupa centralele energetice pe baza de carbuni. Exploatarea gazelor de sist polueaza extrem de mult In vreme ce soferii romani sunt taxati la sange pentru…

Citește mai departe
Prima dezbatere public? privind gazele de ?ist va fi stabilit? dup? Consiliul de Mediu din 17 iunie

3 studii comandate de Consiliul European: Gazele de sist, daunatoare pentru mediul incojurator

Controversa asupra exploatarii gazelor de sist a izbucnit din nou, dupa publicarea, la 8 septembrie, a trei studii realizate la cererea Comisiei Europene, despre impactul acestor gaze asupra mediului inconjurator, ca si asupra sanatatii, climei si pietei energetice, releva portalul Europolitics. Efectele cumulative ale gazelor de sist reprezinta riscuri majore asupra apei, aerului si solului….

Citește mai departe

Moby si Serban Copot sustin impreuna lupta impotriva schimbarilor climatice la Stockholm!

DJ-ul, compozitorul si muzicianul Moby va lansa o serie de concerte ce au ca scop cresterea nivelului de constientizare a schimbarilor climatice, printr-un spectacol ce va avea loc in Stockholm. Organizat de Comisia Europeana in parteneriat cu MTV Networks International si gazduit de VJ Johan Wald, concertul se va derula la Rival Theatre din capitala…

Citește mai departe

Moby si solistul de la Animal X, impreuna pe scena in campania de lupta contra incalzirii globale

Capitala Suediei gazduieste, joi, primul concert al campaniei Play to Stop – Europe for Climate, sustinut de Moby pentru lupta impotriva schimbarilor climatice, la care participa mai multi ambasadori nationali, printre care si solistul formatiei Animal X, Serban Copot, a anuntat Comisia Europeana. Concertul este organizat de Comisia Europeana (CE), in parteneriat cu MTV Networks…

Citește mai departe

Sa vorbim despre vreme…

Ai impresia ca verile sunt mai calduroase? Ca iarna e mai putina zapada si ca primavara soseste mai devreme in fiecare an? Sau poate ai vazut la televizor ca uraganele, ciclonii, furtuniile si inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente? Schimbarile climatice sunt una dintre cele mai grave amenintari cu care se confrunta omenirea….

Citește mai departe
Energie electrica din miscare

Cat de verde este fotbalul

Putine sporturi se pot compara cu fotbalul in ceea ce priveste popularitatea si spatiul alocat terenurilor de joc. Din aceste motive, fotbalul ocupa un loc fruntas si in clasamentul sporturilor poluante, scrie CNN. Stadioanele de fotbal au un impact ecologic insemnat. Mentinerea unei suprafete de joc in conditii excelente necesita irigare regulata si incalzire subterana…

Citește mai departe

Poluatorul plateste, sau poluarea se plateste?

Ecotaxa si biodegradabilitatea Daca pana acum predominau campaniile anti fumat sau anti violenta, Romania a intrat intr-o noua etapa, caracterizata de campanii ecologice, in speta de cea legata de utilizarea pungilor de plastic. De la 1 ianuarie 2009, producatorii si importatorii pungilor de plastic sunt obligati, conform Ordonantei de Urgenta 25/2008, sa plateasca ecotaxa de…

Citește mai departe

Pachetul 2020: Romania trebuie sa diminueze cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera

Adoptat in decembrie anul trecut, Pachetul legislativ 2020 „Energie – Schimbari climatice” vizeaza, prin masuri constrangatoare pentru statele membre si pentru industria lor, sa reduca pana in 2020 emisiile de gaze de sera ale Uniunii Europene cu 20% fata de 1990. Planul prevede, in plus, cresterea ponderii energiei din surse regenerabile la 20% din consumul…

Citește mai departe

Efectul de incalzire globala

Pentru a intelege fenomenul de incalzire globala , care actioneaza asupra Pamantului, trebuie sa privim acest fenomen intr-un context mai larg. Modificarile de clima care au aparut in ultimul timp pe Terra nu sunt singulare in sistemul nostru solar . Alexei Dimitrov , un cercetator rus, a facut cateva observatii asupra unor modificari aparute pe…

Citește mai departe