Potrivit rapoartelor guvernamentale, un program de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la nivelul gospodariilor individuale din Cehia cheltuieste de cinci ori mai mult pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu o tona, decat cheltuie unele industrii europene pentru a obtine aceleasi reduceri ale emisiilor.
Costisitorul program, 105 dolari pentru fiecare tona de dioxid de carbon in minus, subliniaza povara pe care guvernele europene vor trebui sa o duca pentru a atinge obiectivele climatice pentru mijlocul secolului.
Guvernul ceh a cheltuit 1,1 miliarde dolari in ultimii cinci ani in schema de investitii verzi ce se spune ca va reduce emisiile de dioxid de carbon cu 800.000 de tone pentru fiecare an, in urmatoarele doua decenii, a spus Ministrul Mediului din Cehia.
Proiectul, de departe cel mai mare de acest gen din Europa, include izolarea termica a cladirilor si instalarea de centrale pe biomasa in gospodariile individuale si a fost finantat partial prin vanzarea surplusului de certificate de emisii, alocate Cehiei in cadrul Protocolului de la Kyoto.
In ciuda costului relativ ridicat, comparativ cu reducerile de emisii din anumite sectoare industriale europene, unii specialisti sustin ca masurile vor avea rezultate seminificative prin reducerea facturilor la energia electrica pentru consumatorii casnici.
Uniunea Europeana a cazut de acord sa tinteasca spre reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 80-95% sub nivelul din 1990 pana la mijlocul secolului, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbarilor climatice .
Intr-un studiu din 2011 privind modalitatile prin care si-ar putea indeplini obiectivul, Comisia Europeana a sugerat ca emisiile de gaze de sera ale cladirilor, deja mai scazute cu 12 la suta pana in 2005, ar trebui sa fie taiate cu 37-53% pana in 2030 si cu aproximativ 90% pana in 2050.
Sectorul cladirilor – inclusiv scoli, birouri si alte cladiri non-rezidentiale, precum si case – este acum responsabil pentru mai mult de 10 la suta din emisiile totale de dioxid de carbon din UE. Dar acesta nu este reglementat in mod direct de sistemul de comercializare a emisiilor (ETS), principala arma a Europei pentru reducerea gazelor cu efect de sera.
Statele membre trebuie sa-si stabileasca propriile politici de reducere a emisiilor non-ETS pentru a atinge obiectivele anuale de reducere a emisiilor.
Costul reducerii emisiilor in sectorul cladirilor este mult mai mare de 20 de euro pe tona, cat ar costa unele instalatii industriale europene sa-si instaleze tehnologii eficiente energetic, cea mai ieftina metoda de reducere a emisiilor de CO2 disponibila acum in ETS, conform analistului Emil Dimantchev.
Totusi, eficienta programului ceh de reducere a emisiilor de dioxid de carbon prin izolarea termica a cladirilor este mai mare decat programe similare, de dimensiuni mai mici, din Ungaria si Slovacia, care reduc emisiile de CO2 cu un cost de 110 dolari, respectiv 170 de dolari pe tona, potrivit estimarilor Reuters bazate pe date guvernamentale din 2011.
Toate cele trei tari si-au finantat partial programele lor din de venituri obtinute prin vanzarea drepturilor de emisie numite Assigned Amount Units (AAUs), care pot fi folosite de guverne pentru a ajuta la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, asumate in cadrul Protocolului de la Kyoto.