Romania le-a vandut strainilor drepturi de poluare de 120 de milioane de euro, anul trecut

CE: Dou? milioane de euro pentru aplica?ii de m?surare a polu?rii aerului ?i a nivelului de zgomot
Romania le-a vandut strainilor drepturi de poluare de 120 de milioane de euro, anul trecut
Romania le-a vandut strainilor drepturi de poluare de 120 de milioane de euro, anul trecut

Suma incasata din vanzarea certificatelor de emisie de gaze de sera a crescvut de patru ori fata de 2012, iar Guvernul incepe sa distribuie din bani catre diverse proiecte locale

Statul roman a incasat 122 de milioane de euro din vanzarea certificatelor de emisie de gaze de sera, asa numitele drepturi de a polua, potrivit Ministerului Finantelor. Suma este de patru ori mai mare decat cea incasata in 2012.

Potrivit legii, de 70% din aceasta suma beneficiaza Ministerul Transporturilor, iar de restul Mediul. Insa, aceste procente sunt variabile, pentru ca Guvernul, prin Ordonante, mai apeleaza cand si cand la aceste sume. Chiar la inceputul acestei luni, spre exemplu, Guvernul Ponta a alocat circa 40 de milioane de euro catre Ministerul Dezvoltarii Nationale si Administratiei Publice, Primaria Ploiesti si Primaria Bucuresti, pentru achizitionaarea de microbuze, constructia de piste pentru biciclisti sau modificarea autobuzelor Diesel in unele cu functionare pe GPL. Alocarea celor 40 de milioane de euro este o „exceptie de la lege”, potrivit Ordonantei de Urgenta in baza careia s-a facut aceasta alocare.

Certificatele de emisie sunt un fel de drepturi de a polua acordate pe perioade de cate cinci ani unui numar de companii dintr-o tara semnatara a protocolului de la Kyoto. Romaniei i-au fost alocate cu titlu gratuit 268 de milioane certificate pentru perioada 2013 – 2019, beneficiafre fiind un numar de 400 de comapnii din Romania. Pentru ca Romania polueaza mai putin ca in 1990, data de referinta pentru Protocolul de la Kyoto, raman si certificate nealocate care pot fi vandute de stat, pe piata libera, unui alt stat care polueaza mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *