Ce spune raportul ONU in intampinarea Conferintei privind schimbarile climatice (COP 19), de la Varsovia

Ce spune raportul ONU in intampinarea Conferintei privind schimbarile climatice de la Varsovia (COP 19)
Ce spune raportul ONU in intampinarea Conferintei privind schimbarile climatice de la Varsovia (COP 19)

Sansele de a limita cresterea temperaturii globale cu mai mult de doua grade Celsius in acest secol sunt din ce in ce mai mici, a avertizat raportul Organizatiei Natiunilor Unite marti, inaintea discutiilor climatice anuale ce vor fi organizate saptamana viitoare la Varsovia.

Nivelul emisiilor globale de gaze cu efect de sera va fi cu opt pana la 12 miliarde de tone mai ridicat decat ce ne-am propus pentru 2020, chiar daca statele monitorizate aplica prevederile acordurilor existente privind reducerea emisiilor, se mentioneaza in raportul realizat de Programul pentru Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite (UNEP).

Oamenii de stiinta spun ca mentinerea sub pragul de doua grade Celsius ar evita cele mai grave efecte ale schimbarilor climatice, dar, conform raportului, pentru ca acest lucru sa se intample, nivelul anual al emisiilor trebuie sa scada cu 14%  pana in 2020.

„Aceasta presupusa sansa oferita de limitarea la o crestere de 2 grade Celsius a temperaturii globale devine tot mai incerta.” sustine Achim Steiner, directorul Programului pentru Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite.

Oficialii UNEP au prezentat raportul  intr-o conferinta de presa ce s-a desfasurat marti la Berlin.

Raportul estimeaza ca emisiile de gaze cu efect de sera vor atinge in 2020 un nivel de 59 de miliarde de tone, cu un milliard de tone mai mult decat estimarile raportate anul trecut.

“Atingerea obiectivului de limitare a cresterii temperaturii cu ce mult doua grade Celsius devine tot mai putin posibila, cu fiecare an care trece. Emisiile globale cresc continuu, desi ar trebui sa fie reduse drastic”, spune Oliver Geden, cercetator la Institutul German pentru Afaceri Internationale si Securitate.

Geden considera tinta de doua grade Celsius ca fiind “absolut nerealista” si a insistat ca aceasta sa fie abandonata sau modificata.

UNEP a sustinut, totusi, ca acest tel este inca teoretic posibil.

Raportul evidentiaza ca sectorul agricol, care contribuie cu aproximativ 11% la emisiile globale de gaze de sera, are un potential mare de limitare a emisiilor, la care nu s-a facut apel pana acum.

Reducerea suprafetelor arate si cresterea numarului de pomi si arbusti plantati au fost propuse ca posibile strategii care ar putea ajunge sa elimine pana la patru miliarde de tone de gaze cu efect de sera in 2020.

Un alt factor important, a spus Steiner, este sprijinul financiar international pentru tarile in curs de dezvoltare pentru ca acestea sa-si poata spori capacitatea de productie a energiei regenerabile.

“Daca Africa este din start fortata sa mearga pe calea combustibililor fosili, va trebui sa luam in calcul un plus la cantitatea globala de emisii de CO2 si la pietele mondiale de petrol si gaz, echivalent intregii economii a Chinei, in doar 20-30 de ani” a declarant Steiner.

In contextul in care devine tot mai putin probabil ca emisiile sa poata fi coborate pentru a ne putea mentiune sub nivelul propus pentru 2020, raportul a avertizat ca vor trebui luate masuri din ce in ce mai dificile, mai riscante si mai costisitoare pentru a putea impiedica efectele incalzirii globale.

“In momentul in care vom fi nevoiti sa apelam la tehnologii pe care piata pur si simplu nu le poate sustine, contribuabilii vor trebui sa le sustina prin taxe.” a spus Steiner.

Raportul a fost publicat inaintea conferintelor anuale pentru clima ale Organizatiei Natiunilor Unite (COP 19), care incep luni la Varsovia.

Reprezentantii a peste 190 de tari se vor intalni pentru a stabili calendarul elaborarii acordului care stipuleaza noile angajamente pentru salvarea climei, acord care urmeaza sa fie semnat in 2015 si care va intra in vigoare din 2020.

Traducere de Mihaela Alecu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *