Romania ar putea fi inundata de foarte multa energie ieftina odata cu dezvoltarea interconexiunilor

România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor
Romania ar putea fi inundata de foarte multa energie ieftina odata cu dezvoltarea interconexiunilor
Romania ar putea fi inundata de foarte multa energie ieftina odata cu dezvoltarea interconexiunilor

Cu cat Romania isi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine exista riscul ca in tara noastra sa fie inundata de energie ieftina importata din tarile din jur, ceea ce ar afecta producatorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru in directoratul Transelectrica, la Forumul „Romania 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevarul Group.

„Fluxul este bidirectional“, a afirmat el. Diaconu a mai spus ca producatorii interni de electricitate ar putea fi afectati de aceste importuri. La randul ei, Carmen Neagu, director executiv al Sparta Matrix Energy, a spus ca este un „mit” ca Romania nu are suficiente capacitati de interconexiune in domeniul energiei electrice.

„Nu este o problema de linii, este o problema de capacitate de preluare in sistemul energetic al tarilor din jurul nostrum“, a declarat si Florin Cernat, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie, a criticat recent Transelectrica, afirmand ca ar trebui sa realizeze mai multe interconexiuni, cu state precum Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria si Serbia. La randul sau, Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a afirmat ca singura tara unde Romania poate exporta acum energie este Turcia, dar nu se poate fizic, din cauza ca nu s-a realizat cablul submarin care sa uneasca tara noastra cu acest stat pe sub Marea Neagra.
In rest, Romania nu este competitiva la export de energie in celelalte tari, a mai spus Borza. El a dat ca exemplu Ungaria, unde energia termo este generata la 30 de euro/MWh, iar cea nucleara la 25 euro/MWh. In Romania, costurile sunt de 60 de euro/MWh generat in sectorul termo si 29 euro/MWh din nuclear.
Energiile curate, in atentia expertilor
Oficialitati de top, specialisti in energie, dar si consultanti, bancheri si reprezentanti ai pietei de capital dezbat astazi principalele tendinte in sectorul energiilor curate, in sectoarele hidro si nuclear. Noile politici energetice ale Romaniei si trendurile din acest sector in contextul reevaluarii strategiei tarii noastre sunt temele directoare pe care le dezbat astazi oficialitati din sectorul de profil si specialistii reuniti la Forumul „Romania 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, organizat de Adevarul Group.

Printre cei care participa la dezbatere se numara Constantin Nita – ministrul delegat pentru Energie, Remus Borza – presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Daniela Lulache – director general al Nuclearelectrica, Nicolae Havrilet – presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Ludwik Sobolewski – directorul executiv al BVB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *