ORA PĂMÂNTULUI. Iluminatul festiv al Palatul Parlamentului va fi intrerupt sambata, intre orele 20,30 si 21,30, Camera Deputatilor fiind pentru al cincilea an consecutiv partener al evenimentului „Earth Hour – Ora Pamantului in Romania”, patronat de Organizatia Internationala „World Wide Fund for Nature”.
ORA PĂMÂNTULUI. „Pentru a marca aceasta actiune voluntara de protejare a mediului, iluminatul festiv al Palatului Parlamentului va fi intrerupt. De-a lungul timpului, constructii emblematice, precum Golden Gate Bridge din San Francisco, Colosseum-ul din Roma, Turnul Eiffel, Sfinxul si Piramidele din Giza, au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o ora”, se arata intr-un comunicat de presa.
„Ora Pamantului”, marcata pentru prima oara pe 31 martie 2007, in Sydney – Australia, este cel mai mare eveniment international care atrage atentia asupra uneia dintre cele mai importante probleme actuale – incalzirea globala.
La ora locala 20.30, luminile din edificii si monumente din peste 150 de tari vor fi stinse timp de o ora, pentru a marca astfel cea mai mare manifestare ecologista din lume.
Vor fi cufundate in intuneric Portul din Sydney, Poarta Brandenburg, Cascada Niagara, Turnul Burj Khalifa, Cetatea Dubrovnik din Croatia, Stadionul Olimpic din Beijing, stravechea citadela Erbil din Kazahstan, dar si alte obiective turistice, precum pietele Al-Jundi si Palestina din Gaza, Mica Sirena din Copenhaga si replica din Florenta a celebrei statui David, realizata de Michelangelo.
Proiectul „Ora Pamantului” a fost lansat de World Wide Fund for Nature (WWF) in 2007, in Australia. In acel an, expresia la ordinea zilei a fost „stinge lumina pentru binele planetei”, iar scopul actiunii a vizat conversia catre energiile regenerabile. Luminile din Opera din Sydney nu vor fi stinse in acest an, insa cladirea va fi inconjurata, sambata, de un halou verde.
De atunci, campania „Ora Pamantului” a capatat o dimensiune mondiala si a captat interesul a sute de milioane de persoane, afirma cofondatorul si directorul acestui program ecologist, Andy Ridley.
„Anul trecut, 7.000 de localitati din 152 de tari din lumea intreaga au participat, o cifra ce reprezinta o crestere de 30% fata de anul anterior”, a precizat el.
„In Asia-Pacific, motorul economic al planetei, actiunea noastra are cea mai mare amploare, pentru ca, indiferent de unde mergi, oamenii se confrunta cu probleme de mediu”, a explicat Andy Ridley.
In fiecare an, la „Ora Pamantului” se inregistreaza tot mai multi participanti, insa tot in fiecare se inregistreaza si un nou record de gaze de sera eliminate in atmosfera, ducand incalzirea globala spre o crestere a temperaturii globale cu 3-5 grade Celsius, in conditiile in care oamenii de stiinta afirma ca, dincolo de o crestere mai mare de + 2°C, o limita fixata de comunitatea internationala, sistemul climatic al Terrei risca sa fie destabilizat.
In 2012, organizatorii evenimentului au dorit sa depaseasca cadrul strict al mobilizarii populatiei in privinta problemelor climei si au lansat o campanie secundara, in aceeasi zi, pentru a-determina persoanele private, companiile si politicienii sa se angajeze in proiecte de mediu de oricare alta natura.
Astfel, in Rusia, in 2012, militantii ecologisti au profitat de „Ora Pamantului” pentru a obtine 100.000 de semnaturi pentru a proteja spatiile maritime din zonele de exploatare petroliera, iar fostul presedinte din Botswana, Festus Mogae, s-a angajat sa planteze 1 milion de copaci in tara lui, incepand cu plantarea a 100.000 de arbori intr-o zona din sud, foarte degradata din punct de vedere ecologic.