Studiu: Europa pierde statutul de campion in reducerea poluarii, iar investitiile sale in energie curata au scazut spectaculos

Infrigment impotriva Romaniei din cauza legislatiei privind emisiile industriale
Infrigment impotriva Romaniei din cauza legislatiei privind emisiile industriale

Europa si-a redus substantial emisiile de gaze de sera si tintele pentru 2020 vor fi atinse indiscutabil, dar acest lucru se datoreaza in mare masura performantelor economice slabe din ultimii ani, potrivit “Benchmarking Working Europe 2014”, al ETUI, publicata luna aceasta, la Bruxelles.

Pe de alta parte, investitiile europene in energia din surse regenerabile s-au prabusit spectaculos, in 2013, mai arata studiul.

Aceste doua trenduri ii retrag Europei statutul de lider (autoproclamat) in materie de mediu – ea nu mai este nici campionul reducerii poluarii, si nici cel mai mare investitor in energia verde.

“Batranul continent” ramane regiunea de pe glob cu cea mai coerenta politica privind mediul, insa risca sa-si piarda statutul de lider in acest domeniu, spune ETUI. Si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera, insa acesta a fost efectul contractiei economiei europene. Alte regiuni au reusit insa diminuarea emisiilor in conditiile unor cresteri mai mari.

SUA au avut in anul 2012 o crestere economica mai mare decat UE, de 2,2%, dar a inregistrat si o reducere mai mare a emisiilor CO2, comparativ cu Europa.

Datorita trecerii de la carbune la gaze de sist, intensitatea carbonului in economia americana a scazut cu 5,9%, in 2012.

Emisiile de CO2 erau in 2013 cu 11,7% sub cele din 2005, in aceasta tara care a refuzat semnarea Tratatului de la Kyoto. O reducere foarte apropiata, pe acelasi interval de timp, de cea a Europei, unde exista insa politici si targeturi in acest sens, politica mediului fiind una prioritara.

Pentru a observa evolutia spectaculoasa inregistrata de SUA in ultimii ani, dupa lansarea revolutiei gazelor de sist, este suficienta analizarea perioadei anterioare, 1990 – 2005, cand emisiile de gaze cu efect de sera au crescut in SUA cu 18,6%, in timp ce in Europa au scazut cu 3,1%.

Pe de alta parte, Europa a beneficiat de contributia statelor din fostul Bloc Comunist, care dupa schimbarea regimurilor au trecut printr-un proces accelerat de restructurare economica si retehnologire, cu eliminarea industriilor energofage.

De asemenea, emisiile de gaze pe cap de locuitor sunt duble in SUA, comparativ cu Europa.

ETUI (Institutul European al Sindicatelor) nu propune insa modelul american, in pofida “aparentului succes” inregistrat in ultimii 10 ani, deoarece el nu este un model sustenabil de decarbonizare a economiei.

Evolutia emisiilor

In pofida progresului din unele state, emisiile CO2 legate de energie au crescut cu 1,4% in 2012, ajungand la 31,6 Gt (gigatone), noul maxim istoric.

Statele in curs de dezvoltare au insumat 60% din totalul acestora, spre deosebire de anul 2000 cand produceau doar 40% din total.

China a fost si in 2012 cel mai poluant stat, dar cresterea de emisii in acel an a fost una dintre cele mai mici pe care le-a avut in ultima decada, aceasta datorita regenerabilelor, pe de o parte, si, de pe alta parte, imbunatatirii semnificative a intensitatii energetice a economiei sale. (Intensitatea energetica cuantifica energia folosita pentru producerea unei unitati din PIB).

De asemenea, emisiile de gaze cu efect de sera pe cap de locuitor sunt duble in SUA, comparativ cu Europa.

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)

Prabusirea investitiilor europene in energie curata

Investitiile in energie curata s-au prabusit in 2013 pentru al doilea an consecutiv, potrivit datelor Bloomberg New Energy Foundation (BNEF 2013).

Declinul inregistrat, in cel de-al treilea trimestru din 2013, de investitiile in energia din surse regenerabile arata o cadere a sumei totale de anul trecut sub nivelul de 281 miliarde de dolari, valoarea inregistrata sub 2012.

Scaderea reflecta mai multe fenomene, dar si slabirea vointei politice din cele mai importante economii ale lumii in ceea ce priveste trecerea la energii curate.

Cea mai spectaculoasa diminuare a avut loc in Europa. Comparativ cu 2011, cand s-a atins maximul sumei anuale investita in energia din surse regenerabile, in 2012 s-a inregistrat o scadere cu aproape 30%, iar datele valabile pentru 2013 indica o injumatatire a lor, comparativ cu acelasi an 2011.

Statele OECD pierd conducerea la capitolul investitiilor

Anul 2013 este primul in care investitiile in energie din sursa regenerabila facute de statele in curs de dezvoltare (non – OECD) le-au depasit pe cele ale statelor dezvoltate (OECD).

Inainte de 2006, investitiile din statele dezvoltate erau de 3 – 4 ori mai mari decat ale celor facute de statele in curs de dezvoltare. Din 2007, sumele investite de cele doua categorii s-au apropiat, iar pentru 2013 rezultatele preliminare arata ca acesta va fi anul in care investitiile in energie din surse regenerabile facute de statele in curs de dezvoltare le vor “ajunge din urma” pe cele ale celor mai industrializate tari.

Chiar si in China se observa o crestere semnificativa a investitiilor in energii curate si, pe de alta parte, dezvoltarea unei industrii cu intensitate energetica mica. Intensitatea energetica a Chinei a scazut cu 13,5%, intre 2006 si 2012.

 investitii-noi-oecd-vs-nonoecd
investii-energie-curata-europe-vs-us
investitii-noi-in-energia-din-surse-regenerabile
change-co2-emissions

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente