Noi proteste impotriva fracturarii hidraulice, la Timisoara

Noi proteste impotriva fracturarii hidraulice, la Timisoara
Noi proteste impotriva fracturarii hidraulice, la Timisoara

Timisoara a fost, duminica, unul dintre zecile de orase in care au avut loc demonstratii de protest, prilejuite de Ziua Internationala impotriva fracturarii hidraulice. Mai exact, impotriva extractiei gazelor de sist printr-o tehnologie care aduce grave prejudicii mediului, otravind apa freatica pe arii largi.

Circa 300 de manifestanti au fost prezenti in Piata Victoriei din Timisoara, dar nu in fata Operei, pentru ca acolo se desfasoara Targul de Pasti, ci in partea opusa a pietei. Alaturi de timisoreni, la miting au luat parte cetateni din o serie de comunitati ale judetului care ar putea fi afectate de exploatari de gaze prin fracturare hidraulica, Buzias, Biled, Periam, Satchinez, Carpinis, Parta, Ghiroda si Sacalaz numarandu-se printre acestea.

Cu bannere, steaguri, tobe si fluiere, protestatarii au scandat impotriva fracturarii hidraulice, in contextul in care in comuna vasluiana Pungesti compania Chevron pregateste punerea in exploatare a primei sonde pentru extractia gazelor de sist.

A fost nevoie de ocuparea comunei de catre jandarmi, dupa ce acestia au folosit violenta pentru a-i potoli pe localnicii disperati ca li se ia dreptul la viata, pentru ca Chevron sa-si poata duce la bun sfarsit demersul.

O serie de alte perimetre din intreaga tara sunt acum amenintate de fracturarea hidraulica, cu binecuvantare guvernamentala.

In toamna anului trecut, ecologistii iesisera mai intai in strada pentru a se opune demararii proiectului minier de extractie a aurului prin cianurare, la Rosia Montana, apoi protestul s-a indreptat si impotriva extractiei gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *