Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013

Obama vrea un acord „ambitios” pentru contracararea incalzirii climei

Presedintele SUA, Barack Obama, a cerut, in discursul rostit in cadrul Adunarii Generale ONU, un acord global „ambitios” pentru combaterea incalzirii climatice, apreciind ca Statele Unite si China au o „responsabilitate speciala” in aceasta problema. „Oricare ar fi provocarile imediate la care trebuie sa raspundem saptamana aceasta – terorismul, instabilitatea, inegalitatile, bolile -, exista un…

Citește mai departe
Fruntasi la consum de energie verde

Noul Comisar European pe Energie, vant din pupa pentru energiile regenerabile si o atenta evaluare a impactului de mediu al gazelor de sist

Presedintele Comisiei Europene a regandit structura portofoliilor, unindu-l pe cel al energiei cu cel pe schimbarilor climatice (Climate Action & Energy) cu intentia probabila de a creste importanta portofoliului si de a elimina competentele care s-ar fi putut suprapune. Portofoliul de schimbari climatice a fost creat in 2010, dupa ce a fost desprins din cel…

Citește mai departe
Greenpeace și Bankwatch semnalează funcționarea în condiții nelegale a unității 7 de la termocentrala Turceni

Studiu: Europa pierde statutul de campion in reducerea poluarii, iar investitiile sale in energie curata au scazut spectaculos

Europa si-a redus substantial emisiile de gaze de sera si tintele pentru 2020 vor fi atinse indiscutabil, dar acest lucru se datoreaza in mare masura performantelor economice slabe din ultimii ani, potrivit “Benchmarking Working Europe 2014”, al ETUI, publicata luna aceasta, la Bruxelles. Pe de alta parte, investitiile europene in energia din surse regenerabile s-au…

Citește mai departe

ONU: Planeta va fi mai calda, mai „uscata” si cu mai putine resurse de hrana. Ce solutii propun cercetatorii

Cel mai recent document al Organizatiei Natiunilor Unite scoate la iveala efectele ingrijoratoare pe care incalzirea globala le are asupra omenirii. Oficiali ONU si oameni de stiinta au dezbatut mai bine de o saptamana cel mai recent document care contine informatii cu privire la viitorul planetei, scrie CNN. Intruniti in cadrul unei vizite de lucru…

Citește mai departe
Nicolai: România are poten?ialul de a deveni lider în producerea de combustibil bio

In 2013, peste 18 milioane de agricultori din toata lumea au cultivat plante modificate genetic

Serviciul International pentru Achizitionarea Aplicatiilor din domeniul Biotehnologiei Agricole (ISAAA) a publicat astazi un raport care indica faptul ca in 2013, peste 18 milioane de agricultori din 27 de tari au cultivat plante biotehnologice, ceea ce reprezinta o crestere de 5 milioane ha (3 %) a suprafetei mondiale cultivate cu astfel de culturi. Anul 2013…

Citește mai departe
Funinginea are o contribu?ie mult mai mare decât se estima pân? în prezent la înc?lzirea global?

Funinginea are o contributie mult mai mare decat se estima pana in prezent la incalzirea globala

Funinginea are contributie mult mai mare decat se estima pana in prezent la incalzirea globala, arata rezultatele unei cercetari publicate in Jurnalul de Cercetari Geofizice – Atmosfere, scrie BBC News. Oamenii de stiinta sustin ca particulele provenite de la motoarele diesel dar si cele provenite de la arderea lemnului ar putea avea un impact asupra…

Citește mai departe

Viitorul sistemelor ecologice, dezbatut la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului

Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi este, miercuri si joi, gazda workshop-ului exploratoriu cu participare internationala intitulat ”Progrese in ingineria, biotehnologia si managementul mediului in contextul unei economii durabile, bazate pe cunoastere”. Scopul workshop-ului este de a raspunde unor preocupari majore pentru viitorul sistemelor ecologice, politice…

Citește mai departe

Cladiri Verzi: Calitatea Mediului Interior

Noi nu mostenim acest pamant de la stramosii nostri; il imprumutam de la copiii nostri. (proverb amerindian) de Elena Rastei, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC) Oamenii vietuiesc aproximativ 90% din timpul lor in interiorul cladirilor, in birouri, in sali de clasa, spatii comerciale, locuinte, astfel calitatea aerului din interiorul cladirilor este un factor esential, care influenteaza…

Citește mai departe

„Soarta lumii”. Un joc video care lasa schimbarile climatice la latitudinea gamerilor

Daca in trecutul apropiat jocurile video au avut de-a face cu invazii extraterestre sau cu violenta, a venit vremea ca ele sa se indrepte si inspre schimbarile climatice, problema care incepe sa fie omniprezenta in vietile noastre. Un nou joc de strategie dezvoltat de o companie britanica, „Fate of the World” („Soarta lumii”), ii plaseaza…

Citește mai departe

Singapore schimba planul de reducere a emisiilor

Singapore va continua implementarea proiectelor pentru reducerea emisiilor de gaze, insa toate actiunile viitoare vor depinde de rezultatele discutiilor cu alte tari pe tema schimbarilor climatice. Conform Reuters, ministrul mediului Yaacob Ibrahim a declarat ca Parlamentul va da drumul proiectelor pentru eficientizarea masurilor de diminuare a poluarii cu 7-11% atunci cand se va ajunge la…

Citește mai departe

SUA sustin la Copenhaga reducerea emisiilor de CO2 si promovarea tehnologiilor curate

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si promovarea tehnologiilor ecologice si eficiente energetic se vor numara printre punctele de discutie de pe agenda SUA la conferinta de la Copenhaga,unde se asteapta la incheierea unui acord global, a spus vineri un oficial al Ambasadei SUA la Bucuresti „Suntem optimisti. Presedintele Obama sustine cu acord…

Citește mai departe

APM Mures solicita Azomures sa ia masuri pentru reducerea emisiilor de amoniac

Agentia pentru Protectia Mediului Mures a anuntat, luni, ca in urma activitatii de supraveghere a calitatii aerului a constatat depasiri ale concentratiei maxim admise pentru amoniac in aerul respirabil in perioada 21-23 noiembrie, transmite corespondentul NewsIn. APM a informat Comisariatul Judetean Mures al Garzii Nationale de Mediu asupra depasirilor constatate pentru a lua masurile ce…

Citește mai departe

Recesiunea scade dioxidul de carbon

Emisiile de gaze cu efect de sera au scazut, in 2008, ca urmare a recesiunii, oferind lumii posibilitatea sa se rupa de cresterea bazata pe energii fosile, potrivit unui raport realizat de Agentia Internationala de Energie (AIE), publicat de „Financial Times”. Scaderea emisiilor de dioxid de carbon de anul trecut este cea mai importanta din…

Citește mai departe

Africa cere „mai putina nedreptate” si renuntarea la dublul standard la summitul de la Copenhaga

Africa a decis sa prezinte o pozitie comuna la viitorul summit privind schimbarea climatica de la Copenhaga, unde va cere „mai putina nedreptate”, a declarat presedintele Uniunii Africane, Jean Ping, citat de AFP. „Ceea ce asteptam de la Copenhaga este mai putina nedreptate si renuntarea la dublul standard. Constatam ca pamantul, casa noastra comuna, este…

Citește mai departe

Australia amana planul pentru diminuarea emisiilor

Guvernul australian a amanat cu un an planurile pentru implementarea unei scheme a schimburilor de certificate pentru emisii (ETS), din cauza climatului economic nefavorabil. In incercarea de a crea sprijinul politic necesar pentru a putea pune in aplicare schema, premierul Kevin Rudd a declarat ca planurile au fost amanate pana la mijlocul lui 2011, insa…

Citește mai departe

WWF: Promovarea eficientei energetice la cladirilor noi din UE este o initiativa care va diminua emisia de CO2

Promovarea eficientei energetice in cazul cladirilor noi construite in UE este o initiativa care va diminua emisia de CO2, in conditiile in care consumul cladirilor din Europa reprezinta 40% din consumul total, iar 36% este energie producatoare de emisii, potrivit unui comunicat al WWF Romania. „O mare parte din aceasta energie poate fi economisita prin…

Citește mai departe

Oportunitati energetice in Romania

O publicatie financiara americana considera ca tara noastra va investi in domeniul energetic sub presiunea dezvoltarii industriale. Analistii trustului de presa Dow Jones prevad dezvoltarea industriei in Romania. Ei recomanda investitii in domeniul energetic, propunand cu precadere echipamentele UPS. Varianta on-line a unuia dintre cele mai puternice grupuri de presa din lume, renumitul MarketWatch patronat…

Citește mai departe
Prim?ria Târgu Mure?, amendat? de Garda de Mediu

Lipsa copacilor, mai grava decat criza financiara

Pierderea suprafetelor verzi costa economia globala intre doua si cinci mii de miliarde de dolari in fiecare an. Despaduririle afecteaza economia globala mai mult decat actuala criza bancara, reiese din studiul „Economia ecosistemelor si biodiversitatii”, finantat de Comisia Europeana. Potrivit oamenilor de stiinta care l-au realizat, taierea padurilor implica un cost anual situat intre doua…

Citește mai departe

Poluarea, la licitatie

Comisia Europeana a anuntat miercuri la Bruxelles un pachet de masuri foarte ambitioase, pe care unii l-au numit „revolutionar”, pachet menit sa acorde Europei un avantaj competitiv in cursa mondiala pentru gasirea unor energii alternative si pentru limitarea emisiei gazelor cu efect de sera.

Citește mai departe

PE propune reducerea emisiilor de CO2 la autoturismele comerciale usoare

Deputatii din Parlamentul European au adoptat miercuri, la Strasbourg, un raport ce propune ca nivelul mediu de emisii de la autoturismele comercializate sa nu depaseasca 125g de dioxid de carbon pe kilometru, incepand cu 1 ianuarie 2015. Documentul, realizat de Chris Davies (ALDE, UK), reprezinta o solutie pentru diminuarea emisiilor de gaze, in conditiile in…

Citește mai departe