Obama vrea un acord „ambitios” pentru contracararea incalzirii climei

Studiu: Omul, partial vinovat de intensificarea valurilor de caldura din 2013
Obama vrea un acord "ambitios" pentru contracararea incalzirii climei
Obama vrea un acord „ambitios” pentru contracararea incalzirii climei

Presedintele SUA, Barack Obama, a cerut, in discursul rostit in cadrul Adunarii Generale ONU, un acord global „ambitios” pentru combaterea incalzirii climatice, apreciind ca Statele Unite si China au o „responsabilitate speciala” in aceasta problema.

„Oricare ar fi provocarile imediate la care trebuie sa raspundem saptamana aceasta – terorismul, instabilitatea, inegalitatile, bolile -, exista un subiect care va marca acest secol in mod spectaculos: este vorba de amenintarea urgenta si in crestere a schimbarilor climatice”, a declarat Obama.

„Clima se schimba mai rapid decat eforturile necesare pentru a raspunde schimbarilor. Cetatenii nostri organizeaza manifestatii. Nu ne putem preface ca nu ii auzim. Trebuie sa raspundem apelurilor”, a adaugat presedintele SUA.

Sute de mii de oameni, inclusiv 300.000 la New York, au manifestat duminica, in intreaga lume, cerand actiuni urgente pentru combaterea incalzirii climei.

Referindu-se la acordul care ar urma sa fie semnat in decembrie 2015, sub egida ONU, presedintele american a cerut comunitatii internationale sa dea dovada de „mai multa ambitie”.

„Este necesar un acord ambitios, global, toate tarile trebuie sa se implice, si flexibil, pentru ca in fiecare tara sunt realitati diferite”, a spus Obama.

Statele Unite vor anunta la inceputul anului 2015 obiectivele privind diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera dincolo de anul 2020. Obama reiterat ca Washingtonul mentine obiectivul asumat pana in 2020 – reducerea gazelor cu efect de sera cu 17% comparativ cu nivelul din 2005.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *