Problemele energiei eoliene, aduse in atentia lui Ponta de un primar din Constanta

Problemele energiei eoliene, aduse în aten?ia lui Ponta de un primar din Constan?a
Problemele energiei eoliene, aduse in atentia lui Ponta de un primar din Constanta
Problemele energiei eoliene, aduse in atentia lui Ponta de un primar din Constanta

Primarul independent al comunei constantene Pestera, Valentin Vrabie, ii atrage atentia premierului Victor Ponta „asupra derapajelor, inconstantelor si incoerentelor legislative existente in domeniul energiei eoliene”, intr-o scrisoare deschisa trimisa ieri prim-ministrului.

Referindu-se la acest subiect, primarul (fost membru PSD pana in 2011) precizeaza: „Resimt si eu alaturi de ceilalti colegi, indiferent de culoarea politica a acestora, lipsa unui sprijin real din partea Guvernului. In conditiile in care de la puterea centrala nu ni s-a acordat nici atentie si nici mijloace financiare, comunele din Dobrogea au fost vitregite inclusiv de singurele oportunitati avute pentru o dezvoltare durabila: investitiile in domeniul eolian. Guvernul dumneavoastra a gasit o singura solutie la problemele economice si sociale ale comunelor dobrogene, acolo unde din anul 2007 industria eoliana incepuse sa se dezvolte: punerea pe fuga a investitorilor, prin masuri legislative abuzive si incoerente, care din pacate au generat intrarea in moarte clinica a intregului judet”.

Cu toate ca atat Programul de Guvernare, cat si promisiunile electorale ale fostei aliante USL vorbeau despre facilitati si beneficii acordate investitorilor din acest domeniu, realitatea demonstreaza ca acest mediu de afaceri a fost sufocat iar stabilizarea cadrului legislativ, administrativ si fiscal dar si respectarea de catre autoritati a pachetului de masuri legislative adoptate nu mai reprezinta decat niste deziderate, sustine edilul din Pestera.

In calitate de sef al Guvernului, Ponta este acuzat ca, prin modificari succesive (OUG 57/2013 si HG 994/2013) ale Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, a modificat retroactiv si „brutal” schema de sustinere a energiei regenerabile in tara noastra si a stopat investitiile in acest domeniu, „probabil cu scopul de a proteja cu indarjire nimicul care ne ramane dupa retragerea investitorilor straini”, afirma primarul Vrabie.

„Toate acestea au condus spre cea mai neagra veste pentru Romania: economia a intrat in recesiune, dupa ce doua trimestre consecutive (Trimestrul I si Trimestrul II din 2014) au inregistrat contractie economica”, se mai arata in comunicatul remis astazi redactiei.
La nivelul comunei Pestera, din fondurile adunate in bugetul local ca urmare a dezvoltarii parcului eolian cu 30 turbine si o capacitate de 90 MW, au fost realizate numeroase investitii necesare comunitatii locale: constructia unei scoli ultramoderne in care invata peste 350 de elevi, reabilitarea cabinetului medical din localitate, reabilitarea caminelor culturale din toate satele, pietruirea a 10 km de drumuri comunale, alimentarea cu apa a satului Ivrinezu Mic, reabilitarea sistemului de iluminat in toate satele, constructia unui parc central cu locuri de joaca pentru recreere, mentioneaza sursa citata.

Avand in vedere ca si alte societati care erau in faze avansate de dezvoltare a unor capacitati noi de producere a energiei eoliene si-au amanat toate investitiile, bugetul comunei a fost lipsit de aproximativ 250 milioane euro, bani care ar fi fost necesari pentru continuarea tuturor proiectelor incepute si pentru demararea altora noi.

In cazul in care Romania si-ar fi respectat angajamentele asumate in ceea ce priveste schema ajutorului de stat, si judetul Constanta s-ar fi bucurat cu siguranta de un interes si mai crescut al investitorilor din acest domeniu. Aceste investitii ar fi depasit astazi 10 miliarde de euro la nivel de judet iar administratiile publice locale ar fi capatat independenta financiara care le-ar fi permis o dezvoltare rapida in acord cu nevoile locale, mai arata Valentin Vrabie.
„Chiar daca inca mai trecem printr-o perioada de criza, gura de oxigen provenita de la aceste investitii ar fi salvatoare si un intreg mecanism economic ar functiona din nou. O parte din acesti bani ar circula in piata in diverse domenii precum transporturi, constructii, intermedieri, paza, contractare forta de munca, etc. Mai mult, toti locuitorii judetului ar fi beneficiat de modernizarea catorva sute de kilometri de drumuri fara a fi implicat financiar in vreun fel bugetul Consiliului Judetean”, informeaza comunicatul.

In finalul scrisorii, primarul Vrabie propune revenirea la forma initiala a legii 220/2008 in ceea ce priveste schema de acordare a certificatelor verzi si afirma ca, „in situatia in care paragrafele citate anterior din Programul de Guvernare nu sunt simple perdele de fum si Cabinetul dumneavoastra chiar intelege ca energia reprezinta sangele economiei, va solicit imperativ interventia pentru a defini mecanismele menite sa asigure predictibilitatea legislatiei fara de care politicile publice romanesti nu au cum sa castige increderea mediului investitional.”
Mai mult, Valentin Vrabie vine cu o solutie: infiintarea parcului industrial din Medgidia si atragerea unei companii internationale producatoare de echipamente si componente necesare acestei industrii.

„Cu port, autostrada, acces la sistemul feroviar, legislatie favorabila dar si sustinere din partea statului roman lucrurile ar capata un alt sens. Intr-o Romanie a anului 2014 in care legea se pune in paranteza atunci cand interesul o cere, in care se guverneaza prin OUG-uri de 45 de zile, in care taxele si impozitele se micsoreaza doar in campanie electorala (taxa de stalp si acciza la carburant), in care anul scolar incepe fara manuale, cetatenii nu mai au nevoie de promisiuni desarte si de himere ci de lucruri concrete si plauzibile”, subliniaza edilul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *