Viitorul sistemelor ecologice, dezbatut la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului

Viitorul sistemelor ecologice, dezbatut la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului

Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi este, miercuri si joi, gazda workshop-ului exploratoriu cu participare internationala intitulat ”Progrese in ingineria, biotehnologia si managementul mediului in contextul unei economii durabile, bazate pe cunoastere”.

Scopul workshop-ului este de a raspunde unor preocupari majore pentru viitorul sistemelor ecologice, politice si economice, intr-o lume extrem de populata, caracterizata prin diferente sociale si economice majore. In acest context se are in vedere generarea unui cadru pentru intelegerea si formularea de actiuni pentru elaborarea unor solutii fezabile, luand in considerare o varietate de perspective internationale, institutionale si sociale.

La acest workshop sunt invitati 18 lectori specializati in aceasta problematica din tari precum Austria, Olanda, Ungaria, Italia, dar si de la Universitatea Politehnica din Bucuresti si TUIASI, care alaturi de cercetatori si cadre didactice de la TUIASI vor dezbate aceasta tema in cadrul a trei mese rotunde. Mesele rotunde vor debuta cu cate o prezentare a unui doctorand care elaboreaza teza in domeniul tematicii mesei rotunde si se vor purta discutii intre participanti pe tematica respectiva.

Desfasurarea workshop-ului vizeaza directii tematice precum productie industriala si consum durabil; managementul integrat al deseurilor pentru intreg ciclul de viata, in scopul diminuarii impactului asupra mediului; tehnologii curate, prin utilizarea celor mai bune tehnici disponibile; integrarea alternativelor de prevenire a poluarii cu aspectele economice si sociale in sistemele industriale; managementul integrat al resurselor de apa, epurarea si managementul efluentilor industriali si municipali; biotehnologii in protectia mediului si in sisteme industriale durabile; schimbari climatice, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera si resurse energetice alternative; educatie si cunoastere, politici de mediu, constientizare si atitudine ecologica in contextul dezvoltarii durabile a unei societati bazate pe cunoastere.

Cu prilejul acestui se va prezenta si analiza contributiei revistei Environmental Engineering and Management Journal editate de Departamentul de Ingineria si Managementul Mediului a TUIASI si a seriei de conferinte International Conference on Environmental Engineering and Management (www.iceem.eu), (ambele aniversand in 2012 zece ani de la lansare), la progresele in ingineria, biotehnologia si managementul mediului in contextul unei economii durabile, bazate pe cunoastere.

Workshop-ul este organizat de catre prof. univ. dr. ing. Maria Gavrilescu de la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului a TUIASI, in colaborare cu prof. univ. dr. ing. Anton Friedl, Seful Diviziei de Ingineria Proceselor Termice si Simulare si al grupului de cercetare “Sustainable Process Engineering and Chemometrics” de la Universitatea Tehnica din Viena, Institutul de Inginerie Chimica. Din comitetul de organizare mai fac parte 11 doctoranzi si cadre didactice de la TUIASI, iar din comitetul stiintific 13 specialisti din tara si din strainatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *