Fermierii vor invata cum sa-si produca propriul biocarburant

Cinci comunitati rurale din tot atatea judete ale tarii vor avea ocazia sa invete cum se poate produce o parte din carburantul necesar functionarii utilajelor din fermele proprii, folosind o planta energetica care se poate cultiva pe terenurile agricole degradate. Proiectul “Solutii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurala Durabila” implementat de catre Asociatia Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN…

Citește mai departe
Nouă lege europeană pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Noua lege europeana pentru interzicerea culturilor modificate genetic

Parlamentul European ar putea adopta saptamana aceasta noua legislatie asupra modului in care tarile UE pot interzice cultivarea plantelor modificate genetic La mai bine de trei ani de la adoptarea unei rezolutii care da dreptul statelor membre sa decida in privinta cultivarii OMG (iulie 2011), Parlamentul European intentioneaza sa adopte, saptamana aceasta, noua legislatie privind…

Citește mai departe
Modificarea Directivei privind posibilitatea statelor membre de a interzice cultivarea OMG

Ce nu scrie pe eticheta: „OMG-urile se gasesc in numeroase alimente in cantitati mai mici de pragul de etichetare de 0,9 la suta”

Mancam branza sau oua provenite de la animale hranite cu furaje ce contin soia sau porumb modificat genetic, ne imbracam cu tricouri croite din materiale textile fabricate din bumbac modificat genetic si unii dintre noi chiar ne platim cumparaturile cu bancnote realizate din materii prime modificate genetic. Biotehnologiile si culturile transgenice sunt o realitate cotidiana…

Citește mai departe
Gabriel P?un: Românii nu doresc de?euri genetice în farfuriile lor

Cum ajung organismele modificate genetic in farfuriile romanilor

In Romania, cultivarea plantelor modificate genetic a devenit o raritate odata cu integrarea in Uniunea Europeana. Asta nu inseamna insa ca nu le consumam indirect, in conditiile in care animalele din fermele din Romania sunt hranite cu furaje modificate genetic produse de americani, brazilieni sau canadieni. Astfel, laptele, iaurtul, branza, ouale si produsele din carne…

Citește mai departe
Seminar cu tema „Agricultura ?i biotehnologiile moderne în România ?i Europa”

Raport al Consiliul pentru Stiinta si Tehnologie al Marii Britanii: Culturile modificate genetic au potentialul de a contribui substantial la progesul agriculturii

Un raport despre biotehnologii agricole elaborat de Consiliul pentru Stiinta si Tehnologie al Marii Britanii cheama la o noua abordare in reglementarea si aprobarea culturilor modificate genetic, starnind interesul presei din intreaga lume. Rezumatul raportului: Culturile modificate genetic au potentialul de a contribui in mod substantial la progresul agriculturii, pentru a produce durabil suficienta hrana…

Citește mai departe

Valeriu Steriu: Romania a pierdut peste un miliard de euro pentru ca nu a cultivat soia modificata genetic, dar a importat

Romania a pierdut in ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru ca nu a cultivat, dar a importat soia modificata genetic, a declarat, joi, Valeriu Steriu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii in Romania, intr-o conferinta de profil. ‘Romania poate si trebuie sa se bata la Bruxelles pentru a…

Citește mai departe

Viitorul sistemelor ecologice, dezbatut la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului

Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi este, miercuri si joi, gazda workshop-ului exploratoriu cu participare internationala intitulat ”Progrese in ingineria, biotehnologia si managementul mediului in contextul unei economii durabile, bazate pe cunoastere”. Scopul workshop-ului este de a raspunde unor preocupari majore pentru viitorul sistemelor ecologice, politice…

Citește mai departe

Percy Schmeiser: Agricultura ecologica si OMG sunt incompatibile

Agricultura ecologica nu poate coexista alaturi de culturile de organisme modificate genetic (OMG), acestea contamineaza totul in jur si pun in pericol dreptul generatiilor viitoare de a trai intr-o lume fara alimente manipulate genetic, a declarat, miercuri (21 octombrie 2009), la o conferinta de presa, laureatul Premiului Nobel Alternativ pe anul 2007 fermierul canadian Percy…

Citește mai departe

Energie si din piatra seaca

ARAD – Strategia energetica a judetului, intre variante futuriste si refolosirea unor amenajari de pe vremea Austro-Ungariei. Energie electrica produsa in microhidrocentrale amplasate pe Canalul Morilor, la Buteni, Rapsig, Bocsig, Mocrea si Nadab. Administratia are in vedere chiar „scoaterea de la naftalina” a unor amenajari hidrografice care au fost realizate in perioada Imperiului Austro-Ungar. In…

Citește mai departe

Conferinta internationala de biotehnologii la Suceava

Cea de-a IV-a editie a conferintei „Biotehnologii. Prezent si perspective” s-a desfasurat la Sucevita, avand doua sectiuni: Calitatea produselor, siguranta alimentara si Ecologie, siguranta mediului Facultatea de Inginerie Alimentara din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” a organizat, recent, o conferinta internationala de biotehnologii, cu o larga participare internationala. Detalii despre acest forum stiintific ne-au fost…

Citește mai departe
Noile propuneri de Organisme Modificate Genetic in Europa ar putea deschide calea pentru unele culturi neautorizate riscante

Noile propuneri de Organisme Modificate Genetic in Europa ar putea deschide calea pentru unele culturi neautorizate riscante

Comisia Europeana acuzata de predare in fata tacticilor industriale Brussels, 3 Noiembrie 2010 – Documentele interne recente ale Comisiei Europene obtinute de Friends of the Earth Europe arata noi propuneri care ar deschide usile Europei in fata importurilor de furaje modificate genetic neautorizate. Propunerea de schimbare a politicii UE este un raspuns direct la presiunea…

Citește mai departe

Parteneriat intre Universitatea de Vest „Vasile Goldis” si Institutul National de Piscicultura, Aquacultura si Irigatii Szarvas: Centru de Cercetare pentru Ecologie Acvatica si Ichtiologica

ARAD. Sala de conferinte din Campusul Universitar „Vasile Goldis” a gazduit, marti, o intalnire de lucru intre Universitatea de Vest „Vasile Goldis” si Institutul National de Piscicultura, Aquacultura si Irigatii Szarvas (HAki) din Ungaria, pentru initierea unui Centru de Cercetare pentru Ecologie Acvatica si Ichtiologica in regiunea Raurilor Cris – Mures cu sediul la Castelul…

Citește mai departe

ONG-urile sa taca, iar Tabara sa ramana, cer fermierii din FNPAR

Reamintim ca 73 de organizatii non-guvernamentale i-au cerut premierului in cursul saptamanii trecute, intr-o scrisoare comuna, sa-l inlature imediat pe Valeriu Tabara de la conducerea Ministerului Agriculturii, pe motiv de conflict de interese. Problema, sustineau ONG-urile, este generata de faptul ca, in contrasens cu declaratiile sale recente, noul ministru pastreaza inca legatura cu Monsanco, cel…

Citește mai departe

Drept la replica: Organisme modificate genetic

Acest material este un drept la replica privitor informatiile postate la „REALITATEA.NET va prezinta conspiratii celebre – Episodul 34: Organismele modificate genetic” si in beneficiul cititorilor, la solicitarea Asociatiei Profesionale AgroBiotechRom. De peste un deceniu, in Romania se duce o campanie de manipulare ce loveste interesul unor producatori locali si interesul national. Scopul acestei campanii…

Citește mai departe

ECOVITA Cluj-Napoca – Sanatatea Omului si Mediul Curat in Mileniul III

Centrul medical ELMAVITAL (Conf. Dr. Liana Marginean) si EXPO Transilvania va invita sa participati la evenimentul: Forumul regional „OM SANATOS intr-un Mediu Curat”mcare se va desfasura la Centrul expozitional Expo Transilvania in perioada 27 – 29 noiembrie 2009. Eveniment pentru educatie si dezvoltare personala, acesta se desfasoara sub auspiciile Zilelor Universitatii de Medicina si Farmacie…

Citește mai departe

Biotehnologii ecologice utilizate in industria agroalimentara

Conceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o acceptiune mai restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatiice. Aplicarea acestor biotehnologii ecologice, cu precadere in domeniul activitatilor agroalimentare, are cu…

Citește mai departe

Carburantii pe baza de alge vor inlocui petrolul

Din cauza pretului ridicat la petrol, companiile industriale americane au inceput sa se orienteze spre alge, desi va fi nevoie de mai multi ani pentru ca biocarburantul „albastru” sa ajunga in rezervoarele automobilelor. Compania Dow Chemical s-a asociat cu Algenol Biofuels si, alaturi de gigantul petrolier ExxonMobil, care a participat financiar, au facut investitii in…

Citește mai departe

Conceptul de biotehnologie ecologica

Conceptul de biotehnologie ecologica implica, intr-o actiune restransa, utilizarea exclusiva a organismelor vii in scopul prevenirii fenomenelor de poluare a mediului natural, prin aplicarea biotehnologiilor care nu produc si nu elibereaza subproduse sau deseuri cu efecte negative asupra ecosistemelor terestre sau acvatice. In sens mai larg, conceptul de biotehnologie ecologica se refera la aplicarea unor…

Citește mai departe

Avantaje si dezavantaje ale aplicarii biotehnologiilor in vitro

Metodele conventionale de inmultire a materialului saditor au fost imbunatatite considerabil in ultimii ani, in primul rand prin aplicarea in practica a cunostintelor acumulate in domeniul fiziologiei si al geneticii. In principiu, regenerarea in vitro de plante identice cu genotipul de origine (inmultirea clonala) se poate realiza pe trei cai principale: 1) regenerarea de lastari…

Citește mai departe

Tehnologii – Alimente din laborator

Unii cercetatori considera metodele de inginerie genetica parte integranta a biotehnologiilor. Termenul generic „Organisme modificate genetic” este utilizat pentru a desemna plante, animale sau microorganisme care au ADN introdus in celule prin alte mijloace decat conjugarea bacteriana naturala sau fecundarea naturala. Modificarea genetica a fost posibila o data cu elucidarea structurii ADN-ului. Watson si Crick…

Citește mai departe

Simpozion consacrat dezvoltarii si conservarii biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie

Marti, 2 septembrie 2008, la Casa Academiei Romane s-au desfasurat lucrarile simpozionului cu tema „Dezvoltarea si conservarea biodiversitatii zootehnice prin biotehnologii de reproductie”, manifestare organizata de Institutul National de Cercetari Economice/ Centrul de Biodiversitate Agrosilvica (CSCBA) „Academician David Davidescu”, in colaborare cu specialisti de prestigiu din invatamantul superior zootehnic, din cercetarea stiintifica zootehnica si din…

Citește mai departe

Conferinta: Dezvoltarea si integrarea biotehnologiilor in procesul de retehnologizare a industriei alimentare romanesti

Conferinta 6 iunie: Scopul conferintei este sa prezinte oamenilor de afaceri care activeaza in industria alimentara cum poate sa contribuie biotehnologia la imbunatatirea performantelor unei afaceri in acest domeniu. Subiecte care vor fi abordate in cadrul conferintei:Valorificarea resurselor biologice prin biotehnologii specifice; Tehnologii, sisteme, instrumente si echipamente bazate pe procese si resurse biologice; Metode si…

Citește mai departe

„Biotehnologii, prezent si perspective”

La manifestare participa peste 150 de specialisti din tara si state precum Germania, Norvegia, SUA
Peste 150 de specialisti in inginerie alimentara din universitati, institute, colegii, grupuri scolare, societati comerciale romanesti si din strainatate se vor reuni la cea de-a III-a editie a Simpozionului International „Bio-tehnologii, prezent si perspective”, organizat de Facultatea de Inginerie Alimentara de la Universitatea „Stefan cel Mare”, in perioada 15-17 noiembrie.

Citește mai departe