Drept la replica: Organisme modificate genetic

Acest material este un drept la replica privitor informatiile postate la „REALITATEA.NET va prezinta conspiratii celebre – Episodul 34: Organismele modificate genetic” si in beneficiul cititorilor, la solicitarea Asociatiei Profesionale AgroBiotechRom.organisme modificate genetic

De peste un deceniu, in Romania se duce o campanie de manipulare ce loveste interesul unor producatori locali si interesul national. Scopul acestei campanii coordonate din strainatate il reprezinta satisfacerea intereselor unor grupuri transnationale. Ca promotori ai unor solutii bazate pe inovatie si tehnologie de varf in agricultura, ne-am confruntat uneori cu prejudecatile, stereotipurile si cu bigotismul unor oameni la care informatia ajunge greu sau care sunt prea comozi pentru a verifica informatiile pe care le servesc altii.

Din pacate, constatam ca dezinformarea continua, sustinuta adesea chiar de catre unii jurnalisti, care probabil isi spun ca incalca regulile deontologice ale presei pentru un scop nobil, al protectiei mediului.

Iata cateva elemente de baza, ignorate in mod sistematic de adversarii biotehnologiilor verzi:

Din 1996, organismele modificate genetic sunt folosite pe tot mapamondul, fara sa existe vreo dovada a unei probleme create omului sau mediului. Nu intamplator, toate marile puteri agricole ale lumii au extins pe scara larga tehnologia, care ocupa in prezent 135 milioane de hectare.
– Studiile invocate de gruparile fundamentaliste ecologiste sau religioase nu au validare stiintifica. Mai simplu spus, mint sau manipuleaza datele.
– Dimpotriva, tehnologia clasica este mai poluanta: necesita cantitati mai mari de pesticide si combustibil (care se obtin prin procedee energofage, polueaza mediul si afecteaza sanatatea omului), are productivitate limitata si presupune noi defrisari, pentru a acoperi necesarul de hrana, in continua crestere.
– Sute de produse medicamentoase vitale sunt realizate prin folosirea organismelor modificate genetic. Interzicerea acestora ar afecta grav sanatatea a sute de mii de romani cu diabet si ar duce la cresterea suferintelor pacientilor cu cancer, hemofilie sau boli cardiovasculare.
– Tarile care permit cultivarea organismelor modificate genetic au crestere economica, iar populatia lor a inregistrat cresterea sperantei de viata. Companiile care folosesc biotehnologia au investit in productie in Romania, cei care vand pesticide sunt mai ales importatori.
– O mare parte dintre alimentele consumate in Europa contin ingrediente obtinute cu ajutorul organismelor modificate genetic (microorganisme). Uniunea Europeana are unul din cele mai stricte sisteme de reglementare, iar produsele ce primesc aprobarea sunt sigure pentru consum. Pentru ca firmele europene au investit in chimizarea agriculturii, nu in biotehnologie, aprobarea cultivarii plantelor modificate genetic in Europa a fost blocata politic.
– Unele tari europene care se opun cultivarii plantelor ameliorate genetic au capacitati puternice de chimizare a agriculturii, iar altele nu au conditii de sol si clima favorabile, fiind interesate sa blocheze concurenta unor state unde biotehnologia ar aduce randamente mari.

De exemplu, Uniunea Europeana a avizat, din 1996, importurile si consumul de soia modificata genetic, devenind unul din cei mai mari importatori la nivel mondial. Din pacate, acest comportament a fost impus si Romaniei. Din momentul aderarii, in Romania a fost intrerupta cultivarea soiei imbunatatita prin metode biotehnologice, in ciuda succesului fara precedent al acestei tehnologii. Din producatoare si exportatoare, Romania a ajuns sa importe circa o jumatate de milion de tone, in 2009. Principalii furnizori au fost Brazilia, Argentina si SUA, tari in care culturile ameliorate prin modificari genetice ocupa peste 100 milioane de hectare. In loc sa produca soia in valoare de 200 milioane de euro anual, fermierii romani sunt siliti sa importe soia de 200 de milioane de euro, ceea ce creste costurile si respectiv pretul platit de consumator.

Politica de manipulare a publicului este simpla: publicul nu are acces la date stiintifice. In zeci de ani de cand se folosesc rezultatele cercetarilor in biotehnologie, romanilor nu le-au fost prezentate studii, comparatii, informatii. De ce? Fiindca presa nu prezinta decat pozitia activistilor fundamentalisti. Am transmis redactiilor sute de puncte de vedere, am rugat sa fie lasati sa prezinte situatia si specialistii, asa cum sunt chemati la televizor activistii. Orice afirmatie a acestora (cum ar fi, de pilda, afirmatia ca plantele transgenice ar fi o problema pentru agricultura romaneasca, din debutul articolului dv.) este reluata fara verificare de catre unii jurnalisti. Aceste axiome sau decrete de tip pseudo-religios nu sunt sustinute de nicio dovada stiintifica, dar isi gasesc mereu loc in presa. Datele stiintifice nu au reusit sa treaca embargoul informational impus de colegii dv. Cand a fost adus in Europa cartoful, de plida, oamenii s-au temut ca transmite tuberculoza! Probabil, la un sondaj realizat de IMAS – 80 la suta ar fi raspuns „Da”, la intrebarea „Vreti ca autoritatile sa interzica cartofii?”. Insa, The Times nu ar fi spus niciodata ca englezii „pledeaza” pentru interzicerea unei solutii la problemele agriculturii lor!

AGROBIOTECHROM este o asociatie profesionala a producatorilor si utilizatorilor de biotehnologii agricole din Romania, avand caracter independent, non-guvernamental, non-profit, apolitic.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *