Avantaje si dezavantaje ale aplicarii biotehnologiilor in vitro

Metodele conventionale de inmultire a materialului saditor au fost imbunatatite considerabil in ultimii ani, in primul rand prin aplicarea in practica a cunostintelor acumulate in domeniul fiziologiei si al geneticii.
biotehnologie
In principiu, regenerarea in vitro de plante identice cu genotipul de origine (inmultirea clonala) se poate realiza pe trei cai principale: 1) regenerarea de lastari din meristeme apicale sau axilare; 2) regenerarea de lastari din meristeme formate de novo; 3) regenerarea de plantule din embrioni somatici.

Avantajele oferite de aplicarea biotehnologiilor in vitro sunt: acestea nu necesita un numar mare de plante initiale; activitatea se desfasoara in conditii de igiena perfecta, in spatii modern utilate; dezinfectia si decontaminarea initiala si cultivarea in conditii aseptice asigura obtinerea unui material liber de agenti patogeni; pentru initierea unei culturi in vitro este nevoie de o cantitate mica de material biologic; permite multiplicarea speciilor care ridica probleme in cazul inmultirii conventionale generative sau vegetative (in special a speciilor ale caror seminte au capacitate de germinare foarte redusa); plantele inmultite in vitro pot fi stocate la rece timp de mai multi ani, inainte de a fi transferate in sere sau pepiniere; se poate planifica productia de plante obtinute in vitro in functie de necesitatile concrete ale pietei; permite obtinerea plantelor pe radacini iproprii, inlaturand altoirea, cu toate dezavantajele pe care aceasta le presupune.

Insa, uneori in elaborarea tehnologiilor de inmultire pot aparea si dezavantaje: plantele prezinta uneori defecte caracteristice (prezenta spinilor, lastarire adventiva, fructificare intarziata, vigoare exagerata, pierderea caracterului dominant); stabilitatea genetica, in anumite cazuri este redusa; uneori radacinarea este greoaie, radacinile avand o functionalitate redusa mai ales in faza de aclimatizare; capacitatea regenerativa a explantelor poate sa se reduca sau sa se piarda prin culturi repetate.

Astfel, cultivarea in vitro reprezinta o abordare originala si complexa a domeniului biotehnologiilor alimentare, prin adoptarea de metode si tehnici moderne de cultivare a unor specii de plante.

Articolul precedentTermopanul de zi cu zi
Articolul următorObligatia bucurestenilor

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente