Alternative la testarea pe animale

In timpul unei intalniri guvernamentale legate de obtinerea fondurilor pentru cercetari, fostul director al Institutului pentru Sanatate din SUA, Dr. Elias Zerhouni, a recunoscut inutilitatea testarii animalelor in beneficiul oamenilor: “Ne-am indepartat de la studierea afectiunilor umane facand teste pe animale. Problema e ca aceasta n-a functionat si e momentul sa nu ne mai ascundem….

Citește mai departe

De rusinea Europei: Rezervatia cu nuferi de la Baile 1 Mai s-a stins de tot

Toate lucrarile stiintifice si povestile despre Rezervatia Petea, „casa” celebrului nufar termal, a rosioarei lui Racovita si a melcului termal, ar putea incepe de-acum cu „a fost odata…”. Numeroasele semnale de alarma trase in ultimii trei ani de specialisti s-au dovedit inutile, rezervatia disparand chiar sub ochii celor care ar fi trebuit s-o salveze. In…

Citește mai departe

Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice

Cercetatorii vor „amesteca” specii de corali din diferite zone climatice intr-un proces de „evolutie asistata”, pentru a vedea daca astfel aceste animale vor reusi sa se adapteze mai repede temperaturilor crescande ale apei oceanului. Coralii din Marea Bariera, modificati genetic pentru a putea supravietui schimbarilor climatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP) Agentia de cercetare marina a guvernului…

Citește mai departe
Rezerva?ie din România unic? în Europa, în risc maxim de dispari?ie

Muzeul Tarii Crisurilor renunta la administrarea Rezervatiei Petea

Custode al Rezervatiei Naturale Paraul Petea, unde se afla si lacul cu nuferi termali Ochiul Mare, Muzeul Tarii Crisurilor a trimis Ministerului Mediului o solicitare de renuntare la acest contract. Potrivit directorului Muzeului, Aurel Chiriac, institutia renunta la custodia rezervatiei pentru ca nu are cum sa gestioneze problema apei geotermale din zona. „O rezervatie nu…

Citește mai departe

Prunul modificat genetic prin contributia cercetatorilor bistriteni asteapta unda verde

Un lot de prun modificat genetic se afla in atentia cercetatorilor bistriteni de la Statiunea Pomicola Bistrita care au la dispozitie inca sapte ani sa testeze rezistenta la boli, productia si de adaptarea acestuia la conditiile pedoclimatice. La modificarea genetica a prunului Honey Sweet mai lucreaza specialisti din Franta si SUA. Deocamdata, Romania nu i-a…

Citește mai departe

Primul burger creat in vitro, pornind de la celule susa de vaca, a fost gatit si degustat, luni, la Londra

Primul burger creat in vitro, pornind de la celule susa de vaca, a fost gatit si degustat, luni, la Londra, in cadrul unui eveniment-experiment potential revolutionar.Burgerul, cu o greutate de 142 de grame, a costat 250.000 de euro. Degustatorii au fost o austriaca „cercetatoare a tendintelor culinare” si un scriitor american autor al unei carti…

Citește mai departe
Antibiotice naturale, o alternativ? f?r? efecte adverse

Antibiotice naturale, o alternativa fara efecte adverse

Ce ne-am face fara natura generoasa? Ea ne ofera solutii la problemele de sanatate, prin numeroase plante medicinale care actioneaza eficient asupra germenilor infectiosi, fiind lipsite de efecte adverse. Frunzele de maslin sunt confirmate stiintific prin numeroase studii ca avand efect antibiotic natural cu spectru larg antibacterian (Escherichia coli, Stafilococ auriu, Streptococ, Pseudomonas, mycobacterii, entero­coci),…

Citește mai departe

Viitorul alimentelor modificate genetic si al fripturilor in vitro

Cand exista miliarde de oameni care trebuie hraniti, mancarea nu se mai poate produce in modul traditional. Oamenii de stiinta propun meniuri noi pentru viitoarele generatii. Potrivit unui articol publicat de cotidianul britanic “The Guardian”, nucleul acestor cercetari se afla la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, acolo unde fripturile in vitro , sushi provenit de…

Citește mai departe

Carnea facuta in eprubeta, solutia pentru foamete. Ai manca un hamburger din celule stem?

Oamenii de siinta sustin ca in cel mult un an vom avea primele mostre de carne obtinuta in eprubeta. Productia industriala de astfel de carne, crescuta din celule stem, ar putea deschide calea consumului de carne fara a fi necesara sacrificarea animalelor. Cercetatorii olandezi sustin ca, in urmatoarele decenii, populatia lumii va creste atat de…

Citește mai departe

Profesorii aradeni si cei maghiari colaboreaza pentru obtinerea de extracte vegetale

Reprezentantii Universitatii de Vest „Vasile Goldis” au derulat impreuna cu Universitatea din Nyiregyhaza (Ungaria) un proiect de cercetare intitulat „Studiul in vitro al unor extracte vegetale de origine naturala, cu accent pe efectul lor potential antitumoral”. „Motivatia proiectului este determinata de cresterea pe plan mondial a morbiditatii tumorale care determina elaborarea unor terapii antitumorale eficiente….

Citește mai departe

Ancheta asupra lucrurilor care ne deregleaza hormonal

Scaderea fertilitatii, cancerul…. patologiile care ne afecteaza sistemul reproducator sunt intr-o continua crestere.In fata acestui pericol, oamenii de stiinta incrimieaza poluarea chimica care se regaseste intr-o multitudine de produse care ne populeaza viata de zi cu zi.Spre exemplu, de partea masculina, calitatea spermei se afla in cadere libera in tarile dezvoltate si in special in…

Citește mai departe

Avantaje si dezavantaje ale aplicarii biotehnologiilor in vitro

Metodele conventionale de inmultire a materialului saditor au fost imbunatatite considerabil in ultimii ani, in primul rand prin aplicarea in practica a cunostintelor acumulate in domeniul fiziologiei si al geneticii. In principiu, regenerarea in vitro de plante identice cu genotipul de origine (inmultirea clonala) se poate realiza pe trei cai principale: 1) regenerarea de lastari…

Citește mai departe