Pentru a salva lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, autoritatile vor sa limiteze furnizarea apei termale

Pentru a salva  lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, autoritatile vor sa limiteze furnizarea apei termale
Pentru a salva lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, autoritatile vor sa limiteze furnizarea apei termale

Lacul Ochiul Mare e tinut „pe perfuzii” de trei ani. Pentru ca debitul si temperatura apei termale au scazut constant, rezervatia din Baile 1 Mai a ajuns o balta alimentata artificial, cu furtunul, dintr-un izvor apropiat, si in care anul acesta, pentru prima oara in istorie, nuferii nici nu au mai inflorit

Au avertizat primii ca lacul cu nuferi din Baile 1 Mai e in pericol de extinctie si ca odata cu el pot sa dispara cele trei specii unicat ce traiau aici de mii de ani: nufarul termal, rosioara lui Racovita si melcul termal. In loc sa fie sprijiniti, insa, reprezentantii Muzeului Tarii Crisurilor au fost amendati pe motiv ca nu au „facut totul” pentru a opri dezastrul, chit ca, pe lege, n-au nicio parghie sa inlature cauza: furtul de apa geotermala si exploatarea irationala a zacamantului.

Dupa ce au sugerat inca de anul trecut ca in aceste conditii vor sa-si decline responsabilitatea, muzeografii au notificat oficial Ministerul Mediului ca sunt gata sa predea custodia rezervatiei cuiva dispus sa si-o asume. Cine sunt temerarii? Reprezentantii Universitatii, considerati cei mai potriviti salvatori. In plus, BIHOREANUL a aflat ca se pregatesc si masuri pentru salvarea rezervatiei, iar una vizeaza reducerea furnizarii de apa termala in zona, in extrasezon…

Alarma…

Prima alerta ca Rezervatia Petea este in pericol a fost emisa de custozii de la Muzeul Tarii Crisurilor (MTC) in decembrie 2011, cand Ochiul Mare a secat aproape pe jumatate. Pentru a salva rezervatia, muzeografii au pus-o pe „respiratie artificiala”, alimentand lacul cu apa termala de la un foraj din apropiere. Din martie 2012, nivelul si temperatura apei pareau sa revina la normal, de la 10 la 30 grade, dar redresarea nu a fost de durata, situatia deteriorandu-se din nou dupa inceperea sezonului estival.

Specialistii au informat toate autoritatile – Prefectura, Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM), Agentia pentru Protectia Mediului (APM), Administratia Bazinala de Ape Crisuri (ABA), Ministerul Mediului si Academia Romana – solicitand si o intrunire de criza, la care au mai participat si reprezentantii Primariei Sanmartin, Garzii de Mediu, SCT Felix si Transgex. In scurta vreme, expertii MTC au anuntat public si cauza situatiei: forajele ilegale de apa termala din 1 Mai si Felix. „Acestea influenteaza atat exploatarea zacamantului, cat si functionarea ecosistemlui”, spuneau ei in februarie 2012.

… in pustiu

Reactia autoritatilor a fost formala. Prefectul Gavrila Ghilea a dispus formarea unei comisii care sa-i prezinte un plan de masuri, despre care ulterior nu s-a mai auzit nimic. La finele aceluiasi an, succesorul sau, Claudiu Pop, prezenta concluziile unui control declansat la unitatile turistice din cele doua statiuni, banuite de furtul apei termale. Din cele 161 de locatii verificate (au putut fi controlate doar cele unde a fost permis accesul!), doar in 8 fusesera gasite foraje neautorizate de ANRM.

Situatia s-a inrautatit si mai mult in iarna ce a urmat, cand pensiunile au pornit incalzirea (tot pe apa termala), asa ca Ochiul Mare a secat in doua zile. Pe 7 decembrie 2012, dintr-un hectar de luciu de apa, rezervatia abia mai avea 10 metri patrati. In doua zile lacul a inghetat, distrugand semintele nuferilor si exemplarele de melc relict si de rosioara refugiate la adancime.

Custode amendat

Culmea, tot muzeografii au fost gasiti responsabili si amendati cu 50.000 lei. Motivul? „Nu ne-a trimis niciun raport privind starea habitatului termal si fluctuatiile de nivel si de temperatura a apei, desi masura a fost dispusa inca din mai 2012”, explica Sever Serbanescu, comisar la Garda de Mediu.

Abia atunci a reactionat si Ministerul Mediului, care a trimis in Bihor o comisie de experti. Potrivit acestora, cauzele sunt numeroase, nu doar furtul de apa: „nivelul de exploatare a resurselor geotermale, mai alert decat ritmul de refacere, nivelul precipitatiilor si debitele raurilor de suprafata, precum si cantitatea de masa lemnoasa exploatata in ultimii 10 ani in zona Muntilor Apuseni-Padurea Craiului, care pare a influenta negativ realimentarea acviferului”.

Conducerea MTC a contestat amenda in justitie, considerand ca a fost facuta „tap ispasitor” in mod nejustificat. Si, tot in aceeasi perioada, Prefectura a inceput sa negocieze la Ministerul Mediului numirea unui nou custode. Cui voia prefectul Claudiu Pop sa-i dea administrarea rezervatiei? Universitatii, cu care admitea ca a initiat „discutii de tatonare”. Rectorul Constantin Bugau recunostea si el ca i s-a propus custodia rezervatiei: „Am inteles ca Ministerul ar agrea atribuirea custodiei Universitatii pe considerentul ca putem aduce un plus profesional si tehnic pentru resuscitarea rezervatiei. Noi suntem, desigur, de acord”.

Abandon

Desi situatia s-a agravat continuu, pana in vara acestui an nu s-a schimbat absolut nimic. Singura noutate a fost doar ca din aprilie pana in iulie, cand nuferii trebuiau sa fi inflorit, in Ochiul Mare nu a inmugurit nici macar un lotus, iar pe suprafata lacului, redusa la 3 metri patrati, abia mai erau cateva frunze de nufar.

Legata la maini, in iunie, conducerea Muzeului a notificat oficial Ministerul asupra intentiei de reziliere a conventiei de custodie, fapt recunoscut o luna mai tarziu de directorul Aurel Chiriac. Acesta declara BIHOREANULUI ca institutia nu poate administra rezervatia de vreme ce nu are niciun cuvant de spus in privinta exploatarii apei termale, iar fara aceasta salvarea e imposibila. „O rezervatie nu exista fara apa. Daca apa nu vine, noi nu avem ce face”, spunea Chiriac, adaugand ca responsabilitatea trebuie transferata celor „care au puterea de gestionare a apei termale”.

Speranta in universitari

BIHOREANUL a aflat ca martea trecuta, la Ministerul Mediului, transferul custodiei a si fost hotarat, juristii incercand deja sa gaseasca o solutie legala pentru ca rezervatia sa fie preluata de Universitate. Nu de alta dar, potrivit OG 57/2007 privind regimul ariilor protejate, atribuirea custodiei se poate face doar in urma unei licitatii deschise oricarei persoane fizice sau juridice, organizatii de mediu ori institutii.

„La cat de grava este situatia rezervatiei Petea, nu s-ar inghesui s-o preia niciun ONG. Universitatea, in schimb, are specialisti in domenii care ar putea contribui la salvarea ei”, a explicat unul dintre participantii la discutii. Sunt biologi, geologi si fizicieni apti sa gaseasca solutii pentru supravietuirea lacului cu nuferi. De altfel, BIHOREANUL a dezvaluit cum, luna trecuta, doi cercetatori, Cristian Blidar si Ioana Maria Tripon, au reprodus in vitro nufarul termal, reusind prelevarea de seminte din lac a cinci lotusi, inocularea lor in medii de cultura de laborator si transplantarea plantelor in sera Universitatii.

Trei urgente

Abordat pe aceasta tema, prefectul Claudiu Pop recunoaste ca intrunirea de la Minister a vizat schimbarea custodelui, dar si masuri pentru salvarea rezervatiei. „Nu stiu daca e bine s-o spunem, dar exista intentia ca dupa sezonul estival sa reducem, poate chiar la jumatate, furnizarea de apa termala in Felix si 1 Mai. Macar experimental, sa vedem daca revin la normal debitul si temperatura din lac”, a dezvaluit prefectul.

Pe de alta parte, pentru prima oara dupa anii ‘70, va fi efectuat un studiu complet si riguros care sa indice starea zacamantului termal, existand suspiciunea ca la dezastru a contribuit si faptul ca apa termala e exploatata la scara industriala, fara ca apoi sa fie reinjectata in subsol pentru a fi „reincalzita” pe cale naturala. In fine, o a treia solutie propusa este decolmatarea Ochiului Mare, adica extragerea malului din lac, care ar putea sa actioneze ca un „dop” asupra izvorului subteran, impiedicand tasnirea apei la suprafata.

Cand anume vor fi anuntate oficial aceste masuri inca nu se stie. Cert e ca, pentru prima oara, timpul nu mai are rabdare si ca o comoara milenara ar putea sa dispara, daca autoritatile nu fac nimic, pentru totdeauna. Spre rusinea lor, dar si spre ruina celor doua statiuni, pentru care nu doar nufarul era un simbol, dar apa termala insasi e principala atractie. Fara acestea, atat Baile 1 Mai, cat si Baile Felix nu ar fi decat doua conglomerate de vile, pensiuni si hoteluri unde tot mai putinii turisti vor sta, pur si simplu, pe uscat…

Agentia de Mediu, custode de tranzitie

Inca de la inceputul acestei luni, BIHOREANUL a solicitat oficial, in scris, ca Ministerul Mediului sa comunice public ce decizii pregateste in vederea transferarii custodiei Rezervatiei Petea, acordate in 2010 MTC. Intr-un mesaj lapidar trimis pe 18 august, nesemnat, Directia de Comunicare a raspuns ca ministrul Mediului, Doina Pana, a si emis, fara sa il faca public, un ordin ce permite custodia temporara a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, pana la organizarea unei licitatii in acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *