Etichetele aparatelor de aer conditionat pot fi inselatoare. Unele dintre aceste produse sunt puse la vanzare cu etichete energetice vechi, care nu mai corespund noilor reguli europene. Asa ca unii consumatori se pot trezi ca platesc mai mult la energie decat au calculat initial.
Inca de la inceputul anului trecut, pe piata romaneasca nu ar mai fi trebuit sa intre aparate de aer conditionat de tehnologie veche. Dar astfel de produse mai sunt in magazine.
„Aceste echipamente au clasa A de eficienta energetica, dar consumatorul nu este informat ca aceasta clasa A corespunde vechii etichetari energetice”, a spus Daniel Vasile, reprezentantul unui importator aparate de aer conditionat.
Practic, pe eticheta unor aparate de aer conditionat scrie ca sunt de clasa energetica A desi, potrivit noilor reguli de etichetare energetica, acestea se incadreaza in clasa energetica D, unde consumul de energie este mai mare cu 40%. Diferenta se simte in factura, spun specialistii.
„Daca ne referim la partea de racire, diferenta anuala ar fi undeva la 150-250 de lei pe sezon, insa diferentele sunt si mai mari cand ne referim la partea de incalzire, unde diferenta poate ajunge undeva la 800 de RON”, a spus inginerul Alexandru Rusu.
Firmele din domeniu sustin ca, pana in 2015, stocurile de aparate de aer conditionat de tehnologie veche vor fi epuizate.
„Importurile in Romania nu se mai fac chiar atat de multe cate se faceau in anii trecuti, exista importuri intracomunitare, adica se aduc in Romania echipamente din aceste depozite care functioneaza prin diferite tari europene”, a spus Florin Varlan, reprezentantul unui importator de aparate de aer conditionat.
Pe piata s-ar afla acum 25.000 de astfel de aparate. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor spune ca a fost sesizata in acest caz.
„Este si o directiva a UE care interzice anumite aparate de aer conditionat pe piata”, a declarat Marius Dunca, presedintele ANPC.
Romanii dau anual peste 15 milioane de euro pe aparatele de aer conditionat. Cel mai important criteriu este pretul, recunosc cumparatorii. Detaliile tehnice sunt de multe ori ignorate.
„Consumul nu-i prea intereseaza. Informatii suplimentare le oferim noi, adica pretul, modelul si cam atat”, a spus Catalin Bucur, reprezentantul unui hipermarket.
Anul acesta au fost puse in vanzare aproximativ 70 de mii de aparate de aer conditionat.