Ce ne-am face fara natura generoasa? Ea ne ofera solutii la problemele de sanatate, prin numeroase plante medicinale care actioneaza eficient asupra germenilor infectiosi, fiind lipsite de efecte adverse.
Frunzele de maslin sunt confirmate stiintific prin numeroase studii ca avand efect antibiotic natural cu spectru larg antibacterian (Escherichia coli, Stafilococ auriu, Streptococ, Pseudomonas, mycobacterii, enterococi), antiviral (virusuri gripale, herpes), antifungic (Candida, Aspergillus, Microsporum, Trichophyton) si vermifug, scrie formula-as.ro.
Studiile efectuate au aratat ca oleuropeinele din frunzele de maslin au capacitatea de a patrunde prin invelisul lipoproteic al germenilor inhiband astfel procesul de replicare al ARN-lui. Spre deosebire de antibioticele de sinteza, distrug doar bacteriile patogene, nu si pe cele comensale. Cresc imunitatea prin stimularea directa a productiei de fagocite.
Scoarta de salcie alba s-a dovedit a fi un veritabil antiinflamator natural. Cercetarile stiintifice au descoperit in compozitia sa saligenina, o substanta care se transforma in organism in acid salicilic, care insa nu irita mucoasa tubului digestiv. Are un puternic efect antiinflamator, febrifug, sudorific si antialgic, fiind recomandata pentru ameliorarea durerilor si scaderea febrei.
Lichenul de piatra, contine acidul usnic activ impotriva bacteriilor gram pozitive, anaerobe, micotice si inhiba dezvoltarea bacilului Koch. Studiile in vitro au aratat ca acidul usnic are un efect antiinflamator comparabil cu al ibuprofenului. Are in compozitia sa si polizaharidele cu efect imunostimulator. Datorita cantitatii mari de mucilagii, care formeaza pe suprafata mucoaselor un strat protector, lichenul de piatra este utilizat in tratamentul faringitelor, bronsitelor si tuberculozei.
Mugurii de plop sunt numiti si propolis vegetal. Prin analize chimice de specialitate s-a aratat ca exista 5 substante prezente in acelasi timp in propolis, ca si in mugurii de plop, dintre care 3 au proprietati antibiotice si antifungice. Mugurii de plop mai contin si derivati ai saligenolului care confera puternice actiuni antiinflamatorii, analgezice, antifebrile, sudorifice.
Cuisoarele sunt utilizate in special pentru continutul in ulei esential care are proprietati antibacteriene cu spectru larg (pe bacterii gram + si gram-), antivirale, antifungice, antihelmintice, antiinflamatoare, antispastice, carminative, antinevralgice, anestezice locale si anticoagulante. Astfel, produsul actioneaza asupra unui spectru larg de germeni patogeni, fiind in acelasi timp vermifug, antiinflamator, imunostimulent, antifebril, expectorant, emolient.