Prunul modificat genetic prin contributia cercetatorilor bistriteni asteapta unda verde

Prunul modificat genetic prin contributia cercetatorilor bistriteni asteapta unda verde
Prunul modificat genetic prin contributia cercetatorilor bistriteni asteapta unda verde

Un lot de prun modificat genetic se afla in atentia cercetatorilor bistriteni de la Statiunea Pomicola Bistrita care au la dispozitie inca sapte ani sa testeze rezistenta la boli, productia si de adaptarea acestuia la conditiile pedoclimatice. La modificarea genetica a prunului Honey Sweet mai lucreaza specialisti din Franta si SUA. Deocamdata, Romania nu i-a dat unda verde.

“Pentru prunul transgenic, lucram in colaborare cu un institut din Bordeaux (Franta) si cu specialisti din SUA. Nu putem spune deocamdata ca vom inmulti acesti pruni fiindca nu avem dreptul. Sunt doua tari care au merite mai mari in realizarea prunului Honey Sweet, dar, in perspectiva credem ca Bistrita, centrul de cercetare de aici, impreuna cu cei doi parteneri vom reusi sa inmultim acest prun in Europa si inclusiv in Bistrita pentru a fi promovat in cultura. Are o gena de rezistenta la o boala care face ravagii. E un virus care produce caderea prunelor in masa, iar acei pomi nu mai au nicio sansa sa ramana in cultura, ii asteapta defrisatul. Realizarile care s-au obtinut inclusiv in domeniul acesta al virusologiei sunt de mare importanta pentru a crea un prun cu rezistenta la acest virus permitand prunului sa faca fructe de calitate si in cantitatile dorite de noi”, a declarat Ioan Platon.

Intrebat in cat timp vom regasi acest prun in livezi, Ioan Platon a spus ca totul depinde de Uniunea Europeana si de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. “Pentru organismele modificate genetic e nevoie de un acord. Din cate am inteles, fiecare tara e libera sa isi adopte politica in domeniul acesta de raspandire a plantelor modificate genetic. Eu atrag atentia ca, la noi, prunul nu are cum fi un pericol pentru sanatatea umana pentru ca acea gena e localizata in sambure, ori, la pruna, samburele nu se mananca. Din toate cercetarile facute atat in Franta, cat si in SUA, nu e un pericol. Nu e ca la soia”, a declarat el.

La Statiunea de Cercetare Pomicola Bistrita exista un lot experimental supravegheat de Agentia de Protectie a Mediului si de Directia pentru Agricultura. “Avem cativa pomi altoiti, s-au vazut in camp si urmeaza sa facem in continuare cercetari fiindca trebuie testata si productivitatea soiului, ca si cum am omologa un soi nou. Sunt trei teste: de rezistenta la boli, de productie si de adaptare la conditiile pedoclimatice. Am obtinut autorizatia de mediu in 2012 si e valabila timp de sapte ani, pana in 2019. Exista statiuni care ne-au contactat ca sa-l dam, dar nu putem deocamdata. E o realizare mare. Pe langa acest lucru, la ora actuala avem si 18 soiuri de prun devirozate pe care le tinem sub protectie, mai avem un portaltoi pe care – in baza unei relatii in Italia – sa-l inmultim rapid in vitro adica in Italia si atunci vom fi primii din tara care vom avea material saditor liber de virusuri din Romania la specia prun. Aceste 18 soiuri nu sunt modificate genetic. Sunt doar soiuri devirozate”, a spus Ioan Platon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *