Plamanii artificiali, la un pas de realitate

Perechile de plamani obtinute in laborator si implantate animalelor au functionat timp de doua ore.plaman artificial

Cercetarile pentru „fabricarea” in laborator de tesut pulmonar au inregistrat un nou succes, un laborator american anuntand ca a creat in premiera mondiala, in organismul unor soareci, perechi de plamani, iar o alta echipa a obtinut un plaman uman miniatural echipat cu un cip electronic, informeaza Mediafax.

Cercetatorii de la Universitatea Yale au reusit sa creeze perechi de plamani care au functionat pentru perioade cuprinse intre 45 si 120 de minute, folosind celule cultivate in vitro si implantate apoi pe soareci.

Specialistii au pastrat matricea pulmonara continand celulele si structura bronsica, caile respiratorii si sistemul vascular, care au fost folosite ulterior ca structura de baza pe care au crescut noile celule pulmonare.

Caracteristicile mecanice ale acestor plamani sunt similare cu cele ale plamanilor naturali si dupa ce au fost transplantati au fost capabili sa asigure schimburile gazoase ale organismului.

Maladiile pulmonare cauzeaza aproximativ 400.000 de decese anual in Statele Unite ale Americii, iar tesutul pulmonar este dificil de regenerat.

Singura tehnica actuala de inlocuire a tesuturilor pulmonare distruse este transplantul, insa aceasta procedura prezinta un risc ridicat de respingere si de infectie. Probabilitatea de supravietuire a pacientilor pentru o perioada de 10 ani este de cel mult 20%.

Cercetatorii de la Institutul Wyss de inginerie si biologie din cadrul Universitatii Harvard au fabricat un plaman miniatural, de marimea unei gume de sters, echipat cu un cip electronic, folosind celule pulmonare si vasculare umane.

Acest plaman miniatural va putea fi utilizat pentru a testa efectele noilor medicamente si ale toxinelor asupra plamanilor umani.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *