Muzeul Tarii Crisurilor renunta la administrarea Rezervatiei Petea

si zice
si zice

Custode al Rezervatiei Naturale Paraul Petea, unde se afla si lacul cu nuferi termali Ochiul Mare, Muzeul Tarii Crisurilor a trimis Ministerului Mediului o solicitare de renuntare la acest contract.

Potrivit directorului Muzeului, Aurel Chiriac, institutia renunta la custodia rezervatiei pentru ca nu are cum sa gestioneze problema apei geotermale din zona. “O rezervatie nu exista fara apa. Daca apa nu vine, noi nu avem ce sa facem”, a precizat Chiriac. In aceste conditii, muzeografii recomanda ca responsabilitatea rezervatiei sa fie data celor “care au puterea de gestionare a apei termale”.

Solicitarea a fost facuta in urma cu o luna, dar inca oficialii din Minister nu au oferit un raspuns.

La inceputul lui 2013, si Prefectura Bihor a initiat discutii cu Ministerul Mediului, pentru a transfera custodia rezervatiei la Universitatea din Oradea, varianta agreata la acea vreme si de rectorul Constantin Bungau. Insa, potrivit Ordonantei de Urgenta 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, atribuirea custodiei se face doar in urma unor licitatii publice la care pot participa persoane fizice sau juridice, organizatii de mediu ori institutii publice.

Asa cum BIHOREANUL a aratat, pentru prima oara in acest an nuferii n-au mai inflorit pe lacul Ochiul Mare. Pentru ca nivelul apei din lac a scazut simtitor, acesta devenind mai degraba o baltoaca, nuferii nu s-au mai dezvoltat, existand pericolul sa dispara pentru totdeauna din mediul lor natural.

Chiar daca au murit in lac, nuferii pot fi recuperati. BIHOREANUL a prezentat cum doi cercetatori oradeni, Cristian Blidar si Ioana Maria Tripon, au reusit cultivarea in vitro a nufarului termal, salvand astfel specia de la disparitie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,343FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente