Romania a pierdut in ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru ca nu a cultivat, dar a importat soia modificata genetic, a declarat, joi, Valeriu Steriu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii in Romania, intr-o conferinta de profil.
‘Romania poate si trebuie sa se bata la Bruxelles pentru a genera productie, nu neaparat pentru alimente, cat mai ales pentru furaje si alte exploatari, in zona consumului de soia. Romania a pierdut in ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru ca nu a cultivat, dar a importat soia modificata genetic, care a intrat in furajarea animalelor. Valorile sunt incredibile pentru ca in fiecare an importam de peste 150 de milioane de euro, in loc sa producem de peste 200 de milioane de euro si sa exportam surplusul’, a spus Steriu.
Acesta a precizat ca a ramas surprins ‘de reactia linistita’ la cateva provocari lansate in urma dezbaterii pe Planul national strategic pe agricultura, in special pe domeniul bio versus biotehnologii.
‘Am ramas surprins, as spune, de reactia linistita la cateva provocari din Planul national strategic in urma dezbaterii lansate si ma refer la domeniul bio versus biotehnologii. Ne asteptam la putin mai multa revolutie, la mai multe reactii, de ce Romania pierde sau castiga din cele doua domenii. Cred ca putem oferi un suport stabil atat pentru o agricultura bio, dar avem si cel mai bun loc pentru biotehnologii si aici ma refer in mod special la soia, pentru ca Romania are cele mai bune conditii’, a spus Steriu.
Romania a semnat, la inceputul acestui an, ‘Declaratia pentru Soia Dunareana’, fiind a noua tara semnatara din cele 17 riverane Dunarii.
Declaratia prevede incurajarea cultivarii soiei nemodificate genetic in 17 tari din zona bazinului dunarean, iar Romania era a noua tara care semna aceasta declaratie, dupa Austria, Italia, Ungaria, Bosnia-Hertegovina, Serbia, Croatia, Slovenia si Polonia.
Potrivit statisticilor, in Europa se importa anual circa 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar in Romania intra peste 500.000 de tone, in special porumb si soia. Circa 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje si sunt consumate de porci, vaci sau pasari. De asemenea, importurile anuale ale Europei de soia nemodificata genetic se ridica la peste 7 milioane de tone.
Romania cultiva inainte de aderare in jur de 180.000 de hectare de soia, inclusiv modificata genetic, in timp ce anul trecut suprafata cultivata a fost de numai 77.000 de ha, de pe care s-a obtinut o productie de 98.000 de tone. Productia medie in Romania este de sub 2 tone, in schimb in Austria s-au obtinut si 6,3 tone la hectar. Importurile Romaniei de soia totalizeaza anual 500.000 tone si sunt in valoare de 200 de milioane de euro.