Percy Schmeiser: Agricultura ecologica si OMG sunt incompatibile

Percy Schmeiser: Agricultura ecologica si OMG sunt incompatibile

Agricultura ecologica nu poate coexista alaturi de culturile de organisme modificate genetic (OMG), acestea contamineaza totul in jur si pun in pericol dreptul generatiilor viitoare de a trai intr-o lume fara alimente manipulate genetic, a declarat, miercuri (21 octombrie 2009), la o conferinta de presa, laureatul Premiului Nobel Alternativ pe anul 2007 fermierul canadian Percy Schmeiser.

“Odata ce organismele modificate genetic (OMG) au fost introduse in camp, incepe contaminarea mediului, fie prin semintele duse de vant, prin albine sau chiar prin intermediul recoltelor care devin tot mai infestate cu OMG. In cele din urma, fermierii, crescatorii de albine si consumatorii nu vor mai avea de ales, pentru ca este absolut imposibil ca agricultura organica, cea conventionala, cea ecologica si culturile modificate genetic sa coexiste.

In Canada, a durat 8 ani de la introducerea OMG in cultura pana cand totul a fost contaminat. Acum, nu mai exista nici soia si nici rapita pura. Totul este modificat genetic”, a spus Schmeiser.
Referindu-se la situatia din Romania, unde au fost depistate culturi contaminate cu OMG, presedintele organizatiei ecologiste Agent Green, Gabriel Paun, a afirmat ca “exista riscul blocarii exporturilor agricole”, ca urmare a existentei unor recente Ordine ale Ministerului Agriculturii care fac posibila “contaminarea semintelor cu OMG, inclusiv acelea neautorizate pentru cultivare sau consum in Uniunea Europeana”.
“Ordinele 185/2009 si 186/2009 sunt ilegale deoarece incalca legislatia europeana, romaneasca si chiar recomandarile explicite ale Comisiei Europene. Romania risca astfel blocarea exporturilor de produse agricole. Grupul Grinda si Agent Green au dat in judecata ministerul pentru a anula aceste ordine ilegale si cer Comisiei Europene sa aduca MAPDR in fata Curtii Europene de Justitie”, a declarat Gabriel Paun.
“In UE se aplica principiul «tolerantei zero», atat pentru contaminarea semintelor cu OMG, cat si pentru or ice contaminare cu OMG neautorizate. Exporturile de produse agricole romanesti catre UE pot fi interzise de Comisia Europeana, daca ordinele de ministru care fac posibila contaminarea cu OMG nu sunt anulate imediat. Ministerul trebuie sa inceteze sa favorizeze afacerile multinationalelor. Datoria sa de institutie publica este sa protejeze fermierii romani de contaminarea cu OMG si sa promoveze valor ile rurale romanes?, a sub liniat coo donatorul Grupului de Conservare a Valor ilor Rurale – GRINDA, Dan Craioveanu.
Percy Schmeiser a primit in 2007 Premiul Nobel Alternativ pentru lupta sa impotriva corporatiei americane Monsanto care i-a contaminat culturile de rapita cu varietati modificate genetic, brevetate de catre companie.
Conferinta de presa de miercuri (21 octombrie 2009), care l-a avut ca invitat pe Percy Schmeiser, a fost initial programata de organizata de Agent Green si GRINDA la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, dar in ultimul moment locatia a fost schimbata.
Potrivit unui comunicat al presedintelui Ligii Asociatiei Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, atat LAPAR cat si Agrobiotechrom, asociatie profesionala a producatorilor si utilizatorilor de biotehnologii agricole (OMG), au semnalat institutiei in cauza “pericolul de atentat la tinuta sa academica”, conferinta de presa planificata la ASE fiind anulata.
Asociatia GRINDA de protectie a mediului urmareste stoparea efectelor agriculturii intensive si dezvoltarii haotice asupra naturii si mediului rural, in paralel cu mentinerea in viata a valorilor traditionale pastrate inca in micile ferme familiale din satele neindustrializate. Activitatile sale includ campanii de opozitie impotriva fermelor industriale, a organismelor modificate genetic (OMG) si a brevetarii fiintelor vii.
Asociatia mai desfasoara si activitati de protejare a biodiversitatii, de mentinere si promovare a soiurilor traditionale de plante si pentru dezvoltarea unor canale de marketing direct pentru produsele fermelor familiale ecologice.
Agent Green este membra a retelei europene GENET formata din 51 de organizatii implicate intr-o dezbatere critica a OMG. Obiectivul campaniei “STOP invaziei OMG” este stoparea expansiunii organismelor modificate genetic in Romania.
Primele OMG au fost introduse in mediu in anii ’90, pentru a fi folosite in agricultura la obtinerea de recolte mai mari. Pana in prezent, OMG-urile nu au oferit insa rezultatele promise.
Totodata, nu exista inca suficiente studii care sa le dovedeasca siguranta, iar cele realizate independent de companiile producatoare de OMG le asociaza cu alergii si toxicitate pentru organele interne ale animalelor testate. In mediu, organismele modificate genetic afecteaza solul, specii de insecte nevizate, viata acvatica si conduc la cresterea rezistentei daunatorilor la pesticide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *