Formele asociative din agricultura pot contribui la dezvoltarea durabila a spatiului rural

Asociatia Fermierilor din Horticultura si Productie Vegetala AGROARGES are, printre multele obiective ale sale, si acela de promovare a intereselor comune ale fermierilor din sectorul pomicol, legumicol, viticol, floricol, cultura cerealelor si a plantelor tehnice, de a propune masuri si politici pentru imbunatatirea eficientei economice in domeniul agricol si care sa vina in sprijinul fermierilor…

Citește mai departe

Romania-Gradina bio a Europei: Agricultura eco, nucleul strategiei de tara

Proiectul Romania-Gradina bio a Europei a fost una dintre propunerile adoptate in cadrul mesei rotunde dedicata strategiei de tara din cadrul summitului Romanian Business Leaders de la inceputul acestei luni. Propunerea ii apartine lui Geo Scripcariu (foto), managing partner al agentiei full-services BT Public Relations. Scripcariu este singurul roman admis anul trecut in programul graduate…

Citește mai departe

Percy Schmeiser: Agricultura ecologica si OMG sunt incompatibile

Agricultura ecologica nu poate coexista alaturi de culturile de organisme modificate genetic (OMG), acestea contamineaza totul in jur si pun in pericol dreptul generatiilor viitoare de a trai intr-o lume fara alimente manipulate genetic, a declarat, miercuri (21 octombrie 2009), la o conferinta de presa, laureatul Premiului Nobel Alternativ pe anul 2007 fermierul canadian Percy…

Citește mai departe

MAPDR a impadurit, in 11 luni, 5.200 ha, respectiv 42,2% din cat si-a propus pentru intreg anul

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a efectuat, pana in prezent, lucrari de impadurire pe 5.200 hectare de teren ceea ce reprezinta 42,2% din totalul de 12.300 hectare programate pentru acest an, potrivit datelor furnizate Agentiei NewsIn de institutie. Totodata, datele ministerului de resort arata ca pentru acest an au fost programate lucrari de…

Citește mai departe

MAPDR a realizat lucrari de reconstructie ecologica pe 810 ha din 1.915 ha propuse pentru 2009

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a realizat pana in prezent lucrari de reconstructue ecologica pe 810 hectare din cele 1.915 hectare propuse pentru 2009 si a cheltuit 28,2 mil. lei, reprezentand circa 45% din bugetul alocat, potrivit datelor furnizate NewsIn de MAPDR. „Bugetul anului curent pentru reconstructie ecologica este de 63,1 milioane lei,…

Citește mai departe

MAPDR estimeaza o productie de fructe ecologice de 3.700 tone, cu 12,8% mai mare fata de 2008

Productia totala de fructe certificate ecologic estimata pentru anul acesta este de aproximativ 3.700 tone, cu 12,8% mai mare fata de anul precedent, cand s-au obtinut circa 3.280 tone, potrivit datelor furnizate agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Astfel, MAPDR estimeaza ca in acest an se vor obtine 1.900 tone de…

Citește mai departe

Agent Green si Grinda vor da in judecata MAPDR daca nu anuleaza doua ordine privind OMG

Doua organizatii de protectie a mediului Agent Green si Grinda intentioneaza sa dea in judecata Ministerul Agriculturii, cerand abrogarea ordinelor 185 si 186 din 2009 care permit utilizarea semintelor contaminate cu organisme modificate genetic (OMG). „Am depus astazi plangerea la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) prin care le solicitam sa anuleze cele doua…

Citește mai departe

MAPDR a impadurit in aproape noua luni 5.100 ha, adica circa 41% din cat si-a propus pentru tot anul

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a executat, pana in prezent, lucrari de impadurire pe 5.100 hectare de teren, ceea ce reprezinta 41,46% din totalul de 12.300 hectare programate pentru acest an, potrivit datelor furnizate Agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii. Din totalul lucrarilor de impadurire realizate, 714 hectare sunt pe terenuri degradate. Potrivit programului…

Citește mai departe

Productia autohtona de miere a crescut cu 21% in primele sase luni

Productia autohtona de miere a crescut in primul semestru din acest an cu 21%, pana la 15.003 tone, fata de cantitatea obtinuta in perioada similara a anului precedent, respectiv 12.383 de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, publicate de NewsIn. Pentru intreg anul 2009, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) estimeaza…

Citește mai departe

MAPDR vrea sa aloce peste un milion lei participarii la expozitia „Saptamana Verde” din 2010

Ministerul Agriculturii vrea sa aloce suma de 1.083.300 lei pentru participarea la Expozitia internationala pentru industrie alimentara, agricultura si horticultura „Saptamana Verde”, de la Belin, din anul 2010, potrivit unui proiect de Hotarare publicat pe site-ul ministerului de resort. Potrivit proiectului, cheltuielile vor fi suportate de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) din…

Citește mai departe

Productia de produse ecologice va scadea in 2009 cu pana la 15%

Productia totala de produse ecologice va scadea in acest an cu pana la 15%, comparativ cu anul precedent, pana la 226.270 tone, din cauza climatului nefavorabil, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. „La fel ca si produsele conventionale, si cele ecologice sunt afectate, in acest an, de climatul nefavorabil, respectiv seceta,…

Citește mai departe

Sustinere pentru Agricultura Ecologica din Romania in anul 2010.doc Sustinere pentru Agricultura Ecologica din Romania in anul 2010

In urma consultarilor cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, Asociatia Bio-Romania, anunta existenta unuei strategii pentru sustinerea productiei agricole in sistem ecologic, reglementarea pietei, precum si stimularea cresterii productiei si consumului de alimente certificate ecologic. In acest sens, putem spune ca exista posibilitatea de sustinere prin intermediul ajutoarelor de stat, politicile sectoriale fiind elaborate impreuna cu reprezentantii…

Citește mai departe

Suprafata cultivata ecologic in anul agricol 2008 a crescut cu 16,4%, fata de 2007

Suprafata cultivata ecologic in anul agricol 2008, incheiat la 30 iunie 2009, a crescut cu 16,4%, la 221.410 hectare, potrivit datelor furnizate Agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In anul 2007 s-au realizat culturi ecologice pe o suprafata de 190.129 hectare. Evolutia ascendenta a suprafetei cultivate ecologic se mentine si comparativ…

Citește mai departe

Suprafata cultivata ecologic in anul agricol 2008 a crescut cu 16,4%, fata de 2007

Suprafata cultivata ecologic in anul agricol 2008, incheiat la 30 iunie 2009, a crescut cu 16,4%, la 221.410 hectare, potrivit datelor furnizate Agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In anul 2007 s-au realizat culturi ecologice pe o suprafata de 190.129 hectare. Evolutia ascendenta a suprafetei cultivate ecologic se mentine si comparativ…

Citește mai departe

Ministerul Agriculturii deruleaza un proiect de implementare de emitatoare satelitare la moruni

Ministerul Agriculturii deruleaza un proiect de 1,4 mil euro, finantat in proportie de 85% de Guvernul Regatului Norvegiei si cofinantat de Guvernul Romaniei, pentru implementarea de emitatoare satelitare la moruni, se arata intr-un comunicat transmis marti de ministerul de resort. „Cu ajutorul emitatoarele satelitare se va stabili in premiera itinerarul deplasarilor si raspandirea morunilor in…

Citește mai departe

Poluarea si braconajul ne lasa fara peste

Productia interna de peste a scazut dramatic in ultimii ani. Consumul se bazeaza in mod covarsitor pe importuri.Productia interna de peste acopera circa 15% din consum. Restul este suplinit din importuri. Considerat „mancarea saracului” inainte de Revolutie, pestele nu mai este acum un produs consumat cu regularitate de romani. Daca pana in „90, fiecare roman…

Citește mai departe

Produsele ecologice sunt inca o raritate in meniul romanilor

Desi cercetarile stiintifice arata ca produsele bio sunt benefice sanatatii umane, doar 1 % din romani consuma alimente ecologice. Studiile dovedesc ca anual consumam 20 de kilograme de aditivi alimentari de persoana. Produsele bio se obtin prin practicarea sistemului de agricultura ecologica. Acest sistem interzice folosirea organismelor modificate genetic, a fertilizantilor si pesticidelor de sinteza,…

Citește mai departe