Microdezvoltare in sectorul forestier – 110.000.000 euro fonduri europene pentru microintreprinderi

Ordinul – 211-2008 al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale instituie schema de ajutor de stat transparenta (sic) -obiective, eligibilitate, criterii de selectie- pentru finantarile sectorului forestier prin Programul National de dezvoltare Rurala.
Masura 123 din cadrul PNDR -„Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” se incadreaza in Axa I – „Cresterea competitivitatii sectorului agricol si forestier”.
Masura 123 este principala masura care se adresea firmelor din domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului.
Surpriza ordinului mentionat este introducerea intre conditiile de eligibilitate ale proiectelor ca aplicantul sa fie microintreprindere.
Alte informatii generale:
– obiectivele specifice ale finantarilor sunt legate de introducerea si dezvoltarea de noi tehnologii, adaptarea la standardele comunitare, cresterea valorii adaugate produselor, introducerea de tehnologii prietenoase fata de mediu.
-obiectivul operational: cresterea numarului de microintreprinderi modernizate si a investitiilor in sectorul forestier.
-bugetul shemei de finantare- echivalentul in lei a 110 000 000 euro, din care 80 % din fonduri europene si 20 % din fonduri bugetare.
-intensitatea ajutorului- 50 % fonduri nerambursabile din valoarea proiectului.
-numarul estimat de beneficiari- 150-300.
-perioada de derulare: 30 martie-31 decembrie 2008.
Conditii de eligibilitate: microintreprinderi care nu sunt in dificultate financiara, fara datorii la buget.
Daca peste tot in fisa generala a masurii se vorbeste despre stimularea IMM-urilor, in fisa specifica pentru sectorul forestier se vorbeste de „Stimularea microintreprinderilor din domeniul prelucrarii primare a produselor forestiere lemnoase si nelemnoase”.
Viziunea de dezvoltare sustinuta prin finantarile substantiale(110 000 000 euro)pentru microintreprinderi este greu de sustinut. In domeniul exploatarilor forestiere practic sunt eligibile numai firmele care exploateaza in prezent 1-3000 mc iar in domeniul prelucrarii primare a lemnului gaterele si banzicele artizanale. Aceste microintreprinderi ar trebui sa implementeze proiecte cu valori medii de 700 000 euro si sa asigure cofinantare de 350 000 euro. Marea majoritate a intreprinderilor mijlocii din sectoruil forestier nu dispun de asemenea resurse!!!
Ce se va intimpla in aceste conditii? Greu de spus. In varianta cea mai pesimista, fondurile atit de asteptate vor ramine necheltuite. Varianta probabila- va fi o explozie de achizitii camuflate de microintreprinderi sau chiar infiintari de microintreprinderi pentru a avea aplicanti eligibili.
Beneficiarii „de drept” ai acestor fonduri- firme care pot proba o cifra de afaceri, continuitate si profesionalism in sector- au fost descalificate. Care a fost logica?
Probabilitatea schimbarii in timp util a metodologiei este practic inexistenta, tinind cont ca sesiunea de primire a proiectelor este deja deschisa iar prima evaluare-revizuire va fi catre sfirsitul anului.
Gratie acestui ordin fondurile europene au toate sansele sa fie cheltuite pe proiecte fara finalitate si impact pentru sector. Este o fatalitate, incompetenta birocratiei, lipsa de implicare a asociatiilor profesionale, lipsa de transparenta in politicile publice sau toate la un loc? Toate la un loc mai putin fatalitate. Toate celelalte depind de noi.

Sursa: Forestry.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *