Ghid ecologic pentru angajatii de la stat

Un angajat al Ministerului Mediului a conceput un ecoghid pentru functionarii publici.

Comportamentul ecoresponsabil al functionarilor reduce consumul de energie, hartie si apa din institutie. Andrei Banu, un functionar de la Unitatea de Politici Publice din Ministerul Mediului, a conceput un ecoghid pentru angajati sau turisti, prin care vrea sa schimbe mentalitatile cu privire la folosirea resurselor pe care acestia nu le platesc personal.

Lucreaza la Ministerul Mediului de jumatate de an, dar a vrut sa faca ceva pentru protectia mediului. Cum ministerul ar trebui sa dea tonul in ecologie, Andrei Banu s-a gandit ca functionarii de aici ar putea fi un exemplu de urmat in privinta consumului de resurse. Andrei a scris cele doua ghiduri intr-un limbaj simplu, destul de convingator.

Ghidul ecofunctiona-ru-lui prezinta instrumente practice simple, la indemana fiecarui functionar public sau a oricarui cetatean, pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, prin sustinerea unui consum moderat. „Orice gest cat de mic de limitare a consumului si a risipei poate contribui semnificativ la reducerea consumului din institutii”, arata Andrei Banu.

El spune ca, pentru a avea un comportament ecoresponsabil, trebuie ca, la nivel de individ, sa ne schimbam mentalitatile si obiceiurile. „Trebuie sa fim con-stienti ca in fiecare zi, la locul nostru de munca, in administratia publica, avem ocazia sa reducem impactul negativ generat de activitatile noastre asupra mediului” , mai spune Andrei.

In privinta apei, functionarii trebuie sa inchida robinetul in timp ce folosesc sapunul si sa se asigure ca nu exista scurgeri suplimentare de la robinet. Potrivit ecoghidului, functionarul public va folosi apa calda numai daca e strict necesar, iar atunci cand o face, va regla nivelul apei.

Birourile, orientate spre fereastra Pentru un consum redus de energie, birourile din institutiile publice ar trebui plasate perpendicular in fata ferestrei, pentru a beneficia de lumina naturala. Ferestrele ar trebui sterse in mod regulat. Functionarii ar trebui sa foloseasca ciornele in activitatea lor de zi cu zi, iar colile ar trebui imprimate alb-negru si in format fata-verso.

„Adoptand un comportament ecoresponsabil la locul de munca, putem oferi un exemplu de urmat, pentru a lasa mostenire generatiilor viitoare un mediu inconjurator sanatos”, considera Andrei Banu. In opinia acestuia, comportamentul ecoresponsabil este o stare de spirit care se refera, in primul rand, la adoptarea unor gesturi mici, dar cu efect mare.

Functionarul spune ca ecoresponsabilitatea ar trebui sa reprezinte angajamentul pe care il ia fiecare angajat din sistemul public in parte, dar si institutia ca atare in privinta limitarii producerii de gaze cu efect de sera, poluanti, deseuri sau ape uzate. Angajatii sistemului public vor veni la serviciu cu transportul in comun sau vor folosi un singur autoturism personal cu care vor calatori mai multi colegi.

Ghid schematic pentru turisti Ghidul ecoturistului a iesit pe piata la sfarsitul lunii martie, iar pana acum, a fost adoptat de mai multe organizatii neguvernamentale cu activitate in domeniu. Multe dintre institutiile publice au adoptat ghidul si l-au pus pe paginile proprii de internet.

„Am vrut sa fie un ghid schematic, pentru a fi usor de inteles si usor de adoptat de catre cetateni. Pentru asta, am folosit un limbaj laconic”, arata Andrei Banu. El sustine ca un astfel de ghid era necesar, mai ales fiindca, in ultima vreme, sectorul turismului s-a dezvoltat rapid si cresterea numarului de turisti nu face decat sa exercite o influenta crescuta asupra mediului inconjurator.

„In momentul de fata, trebuie sa ne gandim ca resursele existente la nivel mondial sunt limitate, poluarea mediului inconjurator este intr-o continua crestere, in timp ce sute de milioane de oameni traiesc in saracie, nu au acces la apa potabila si electricitate, existand riscul disparitiei a numeroase specii de plante, animale si pesti”, motiveaza Andrei conceperea ghidului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *