Agent Green si Grinda vor da in judecata MAPDR daca nu anuleaza doua ordine privind OMG

Doua organizatii de protectie a mediului Agent Green si Grinda intentioneaza sa dea in judecata Ministerul Agriculturii, cerand abrogarea ordinelor 185 si 186 din 2009 care permit utilizarea semintelor contaminate cu organisme modificate genetic (OMG).organisme modificate genetic

„Am depus astazi plangerea la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) prin care le solicitam sa anuleze cele doua ordine emise in acest an, prin care, calcand peste drepturile fermierilor si consumatorilor de a avea produse fara OMG, ministerul a dat cele doua ordine pentru a permite contaminarea semintelor cu organisme modificate genetic, inclusiv acelea neautorizate pentru cultivare sau consum in UE”, a declarat presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

Coodronatorul asociatiei de protectie a mediului Grinda, Dan Craioveanu, a explicat ca, in conformitate cu legislatia, cele doua organizatii vor acorda ministerului 30 de zile pentru a da un raspuns plangerii. In situatia in care MAPDR nu va lua decizia abrogarii acestor ordine, Agent Green si Grinda vor actiona in judecata ministerul de resort. Reprezentantii Agent Green si Grinda au adaugat ca nu se asteapta la un raspuns pozitiv de la minister, aratand ca Ministerul Agriculturii nu le-a raspuns nici la solicitarile anterioare.

De asemenea, cele doua organizatii vor solicita Ministerului Administratiei si Internelor sa ancheteze „actiunile ilegale ale Ministerului Agriculturii”, iar Comisiei Europene vor cere impunerea de sanctiuni impotriva ministerului de resort.

Gabriel Paun a explicat ca ordinele sunt ilegale deoarece incalca mai multe acte normative europene care interzic utilizarea acestor seminte, dar si recomadarile Comisiei Europene, care a cerut Romaniei sa astepte ca statele membre sa ajunga la un consens in aceasta privinta.

Potrivit reprezentantilor celor doua organizatii, daca cele doua ordine se vor aplica in continuare vor putea conduce la interzicerea exporturilor de produse agricole catre statele membre al Uniunii Europene (UE).

„In UE se aplica principiul << Tolerantei zero>> atat pentru contaminarea semintelor cu OMG, cat si pentru orice fel de contaminare cu OMG neaturizate. Exporturile de produse agricole romanesti catre UE pot fi interzise de catre Comisia Europeana daca ordinele de ministru ce permit contaminarea nu sunt anulate imediat. Datoria ministerului este sa protejeze fermierii romani de contaminarea cu OMG si sa promoveze valorile rurale romanesti”, a spus Craioveanu.

Potrivit acestuia, fermierul roman isi poate contamina culturile cu OMG fara sa isi dea seama, deoarece in piata se gasesc seminte care au inscris pe ambalaj ca nu sunt OMG, insa sunt contaminate.

Reprezentantii Agent Green si Grinda au explicat gravitatea utilizarii acestor seminte modificate genetic prin exemplu Canadei, unde dupa opt ani de la introducerea speciei de soia modificata genetic, in tara nu se mai gasea soia traditionala.

Percy Schmeiser, fermier din Canada, laureat al premiului Nobel Alternativ pentru lupta impotriva corporatiei americane Monsanto producatoare de OMG, a declarat ca principalele efecte negative ale consumului de organisme modificate genetic sunt cresterea ratei mortalitatii si scaderea fertilitatii.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *