MAPDR a impadurit in aproape noua luni 5.100 ha, adica circa 41% din cat si-a propus pentru tot anul

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a executat, pana in prezent, lucrari de impadurire pe 5.100 hectare de teren, ceea ce reprezinta 41,46% din totalul de 12.300 hectare programate pentru acest an, potrivit datelor furnizate Agentiei NewsIn de Ministerul Agriculturii.impaduriri

Din totalul lucrarilor de impadurire realizate, 714 hectare sunt pe terenuri degradate. Potrivit programului de impadurire, Ministerul Agriculturii si-a propus sa realizeze astfel de lucrari in tot anul 2009 pe o suprafata de 1.800 hectare de teren degradat.

„Am reusit sa plantam doar atat deoarece nu ne-a mai permis vremea sa desfasuram aceasta activitate. Impaduririle se realizeaza doar primavara si toamna, iar cum bugetul ministerului a fost aprobat tarziu, ca in fiecare an, nu am mai avut mult timp la dispozitie. Am plantat cat am putut pana la sfarsitul lui mai si ne-am oprit”, a declarat, vineri, pentru NewsIn, directorul departamentului de administrare a padurilor din cadrul MAPDR, Dan Achim.

Acesta a mai spus ca spera ca de la sfarsitul lunii octombrie sa poata fi reluata activitatea de replantare.

De asemenea, potrivit Ministerului Agriculturii, au fost realizate lucrari de intretinere a plantatiilor realizate in anii trecuti pe o suprafata de 53.200 hectare, din cele 58.600 hectare, propuse pentru tot anul.

Conform datelor MAPDR, fondurile alocate pentru impaduriri in 2009 sunt in valoare totala de 164,8 milioane lei, dintre care 110 milioane lei din Fondul de conservare si regenarare a padurilor, 9,3 milioane lei din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvica si 45,5 milioane lei de la bugetul de stat.

„Valoarea lucrarilor executate este de 95,3 milioane lei, din care s-au platit pana in prezent numai 75,4 milioane lei. Diferenta de 19,9 mil lei va fi achitatain perioada urmatoare din sumele suplimentate la bugetul de stat, respectiv 17 milioane lei si din Fondul de conservare si regenerare, in functie de ritmul incasarilor, care depinde de vanzarea si autorizarea la exploatare a masei lemnoase pe picior”, se arata in datele Ministerulu Agriculturii.

Totodata, potrivit datelor ministerului de resort, in anul 2009 sunt programate lucrari de drumuri forestiere pe o lungime de 230,6 kilometri pentru care sunt alocare 42,4 milioane lei, din care pana in prezent s-au cheltuit 16,3 milioane lei.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *