S-a lansat Programul National de Dezvoltare Rurala

Crescatori de animale din judet, primari, sefi ai deconcentratelor si prefectul Szilagyi Ioan au participat, sambata, la conferinta regionala de informare si promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala, organizata de Biroul Regional de Implementare a Programului SAPARD, de la Satu Mare.

La intalnire au participat ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale – Decebal Traian Remes, titularul de la IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale – Ovidiu Silaghi, secretarul de stat MAPDR – Cornelia Harabagiu, directorul general adjunct pentru implementare tehnica din cadrul MAPDR – Ecaterina Rosu, directorul general adjunct „plati proiecte” – Dan Gherghelas, de asemenea crescatori, specialisti agricoli. Printre parlamentarii invitati, senatorul PNL de Bistrita-Nasaud, Mircea Mereuta.

Ministrul Remes a deschis conferinta regionala din Satu Mare
Cuvantul de deschidere l-a avut ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. Mai intai, acesta le-a reamintit celor prezenti ca „are memoria slaba” si ca, acolo, la Satu Mare, in judetul lui de suflet, nu poate fi decat sincer, prin urmare nu poate face promisiuni desarte, dupa care a facut o scurta prezentare a acestui Program National de Dezvoltare Rurala, care pana pe 31 august va fi lansat in toate cele opt birouri regionale din tara ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. PNDR 2007-2013 beneficiaza in primul an (2007) de o finantare uriasa, de care administratiile locale si micii intreprinzatori din agricultura trebuie sa profite: 742 milioane de euro, „cat o jumatate de SAPARD”, la care se adauga o cofinantare de 20I din bugetul tarii. Detalii despre componentele programului a oferit ulterior secretarul de stat din MAPDR, Cornelia Harabagiu. PNDR are trei componente principale: masura 121, privind modernizarea exploatatilor agricole, masura 123 – referitoare la cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere, respectiv masura 322, vizand dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala, cu punerea in valoare a mostenirii rurale. „Avem mai multi bani. Sa-i cheltuim repede si bine”, a sfatuit secretarul de stat. De ultima masura amintita, care vizeaza infiintarea de muzee locale, miniparcuri de distractii, parcari etc., pot beneficia atat consiliile locale si asociatiile de dezvoltare intercomunitara, organizatiile nonguvernamentale, institutiile de cult, cat si persoanele fizice si juridice. Valoarea acestor fonduri difera in functie de solicitant – un milion de euro pe proiect cand beneficiarul e un consiliu local, 3 milioane de euro cand e vorba de o asociatie de dezvoltare intercomunitara, respectiv 2,5 milioane de euro in cazul unui proiect integrat (care presupune cel putin doua actiuni de investitii), 6 milioane de euro in cazul unui proiect integrat al carui beneficiar e o asociatie intercomunitara etc. Banii se primesc in curs de 3 luni de la semnarea contractului.
Prin PNDR 2007-2013 se acorda fonduri nerambursabile si pentru infiintarea de drumuri noi, extinderea si imbunatatirea celor de interes local, a retelei de apa sau apa uzata, respectiv a retelei de joasa tensiune si/sau a retelei publice de iluminat, pentru alimentarea cu gaz, crearea unor platforme de depozitare a deseurilor, a unor spatii de recreere precum parcuri, spatii de joaca pentru copii, terenuri de sport s.a. Participantii la conferinta au primit un mic ghid practic privind accesarea finantarii nerambursabile din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala pentru investitii private, diverse indrumare pentru accesarea masurilor din cadrul PNDR.

Citeste articolul S-a lansat Programul National de Dezvoltare Rurala integral in Ziare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *