Ministerul Agriculturii deruleaza un proiect de implementare de emitatoare satelitare la moruni

Ministerul Agriculturii deruleaza un proiect de 1,4 mil euro, finantat in proportie de 85% de Guvernul Regatului Norvegiei si cofinantat de Guvernul Romaniei, pentru implementarea de emitatoare satelitare la moruni, se arata intr-un comunicat transmis marti de ministerul de resort.
moruni

„Cu ajutorul emitatoarele satelitare se va stabili in premiera itinerarul deplasarilor si raspandirea morunilor in Marea Neagra, informatiile fiind vitale pentru programul regional de conservare si redresare a speciei. Pe durata cercetarilor, pasionatii vor putea vedea cu ajutorul unor camere speciale cum traiesc morunii la adancimi de 35 de metri, cum se hranesc, cum se reproduc sau cum ierneaza in gropile adanci din albia Dunarii.”, se arata in comunicatul ministerului.

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a participat marti la implementarea de emitatoare satelitare unor moruni proveniti din lotul de reproducatori salbatici, care au fost eliberati ulterior la statia de reproducere a sturionilor Tamadau, judetul Calarasi.

Primul dintre cei patru sturioni care s-a intors in apele Dunarii a primit chiar numele ministrului agriculturii.

Morunii marcati cantaresc intre 70 si 100 kg si provin din lotul de reproducatori salbatici folositi in acest an pentru producerea puietului necesar pentru programul national de populare a Dunarii, finantat de MAPDR.

Potrivit comunicatului, MAPDR a intreprins numeroase actiuni de protejare a acestei specii si a alocat resurse financiare semnificative. In 2009 a fost alocat un milion euro pentru popularea Dunarii cu sturioni.

Conform datelor ministerului, in cadrul Programului Operational pentru Pescuit al Romaniei, din perioada 2007-2013, sunt alocate fonduri importante proiectelor de acvacultura sturionilor. Se estimeaza ca pot fi atrase aproximativ 50 de milioane de euro prin acest program.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *