Romania-Gradina bio a Europei: Agricultura eco, nucleul strategiei de tara

Romania-Gradina bio a Europei: Agricultura eco, nucleul strategiei de tara

Proiectul Romania-Gradina bio a Europei a fost una dintre propunerile adoptate in cadrul mesei rotunde dedicata strategiei de tara din cadrul summitului Romanian Business Leaders de la inceputul acestei luni.

Propunerea ii apartine lui Geo Scripcariu (foto), managing partner al agentiei full-services BT Public Relations. Scripcariu este singurul roman admis anul trecut in programul graduate trans- si interdisciplinar GSP’11, la Singularity University, desfasurat la baza Ames a NASA, in Silicon Valley, unul dintre cele mai prestigioane din lume. De asemenea Geo Scripcariu a lucrat in cadrul Booz Allen & Hamilton, una din cele mai prestigioase companii de consultanta strategica din lume, cu sediul in SUA.

Ce presupune proiectul de strategie de tara propus de acesta si adoptat in cadrul summitului ?

Prima actiune prevede intocmirea unui studiu privind agricultura organica in Romania pana in decembrie 2012 (care sa includa o lista a actorilor existenti sau potentiali, care sa faca o analiza a politicilor agricole UE ce se va concentra pe modul in care se plaseaza “gradina bio” in context) si prezentarea lui la World Economic Forum de la Davos din 2013, pentru a atrage surse de finantare in acest domeniu, actiune propusa a fi realizata realizata sub auspiciile Romanian Business Leaders Summit (RBLS), prima initiativa care a reunit comunitatea de business autohtona cu scopul declarat de a genera proiecte concrete care sa aduca Romania mai aproape de normalitate. Desfasurat intre 2 si 3 februarie Summit-ul a reunit aproape 200 de lideri autentici de business.

Liderii prezenti la Summit fac parte din organizatii care genereaza aprox. 12% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei si care cumuleaza peste 100.000 de angajati.
De asemenea in proiect se mai prevede organizarea in martie / aprilie a unui workshop care sa-i aduca in acelasi loc pe toti cei interesati, inclusiv specialisti din minister si dezvoltarea colaborativa a capitolelor unei strategii de tara orientata pe ideea de gradina bio. Pana in noiembrie vor fidezvoltate capitolele, iar strategia va fi prezentata in ianuarie 2013 la Davos, in dialog cu actori internationali.

De asemenea se doreste infiintarea unei retele nationale pentru dezvoltare rurala, proiect programat sa fie implementat in cursul anului curent de catre firma spaniola de consultanta IDEL (Innovacion y Desarrollo Local).

O alta actiune este infiintarea unei banci cooperatiste de microcredite cu capitalizare suficienta, servicii diversificate si o retea foarte dezvoltata de sucursale in mediul rural.Instituirea unui sistem de granturi sau credite avantajoase pe baza de grant pentru infiintarea de firme bio, companii de procesare bio, precum si a altor companii care pot “dezgheta” piata bio in Romania si / sau pot suplimenta exportul de produse bio al Romaniei.
Cum ar trebui sa arate politicile care sa sustina agricultura eco in opinia lui Scripcariu.

1.Sprijin pentru ferma familiala mica / mijlocie.

2. Obtinerea acordului Comisiei Europene pentru introducerea unui sub-pilon in Programul National pentru Dezvoltare Rurala pentru sprijin financiar specific agriculturii ecologice

3. Subventiile se vor acorda in perioada de reconversie doar fermelor mici, cele mari primind sprijin financiar doar dupa finalizarea perioadei de reconversie de trei ani, desi costurile pentru acreditare ca producatori ecologici sunt destul de ridicate; plati directe pe unitatea de suprafata si cap de animal corespunzatoare contributiei acesteia la refacerea si conservarea mediului inconjurator si la imbunatatirea sanatatii populatiei.

4. Subventionarea costurilor de acreditare pentru producatorii ecologici; pachet de facilitati fiscale.

5. Stimularea unitatilor industriale care produc masini si utilaje specifice agriculturii ecologice pentru cultivarea terenurilor.

6.Sustinerea financiara a exportului de produse agricole si alimentare ecologice, precum si de echipamente specifice agriculturii ecologice.

7. Sustinerea cercetarii in domeniul agriculturii ecologice prin finantare, in sistem competitiv, a proiectelor orientate catre productia si piata agroecologica, inclusiv prin trecerea in subordinea Ministerului a Centrului Agroecologic de Cercetare, Inovare si Transfer Tehnologic de la Fundulea, de care este nevoie pentru proiectarea si implementarea programului de reorganizare teritoriala a MAPDR.

8. Pentru finantarea realizarii acestor obiective este nevoie de circa 300 Euro/ha, iar cele mai importante surse sunt: fondurile Uniunii Europene (40%) si bugetele MAPDR (circa 15%), Ministerului Mediului (circa 15%), Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovari (circa 15%) si Ministerului Sanatatii (13%) si al Ministerului pentru IMM-uri, Comert si Mediu de Afaceri (2%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *