Ferme din banii UE

Cei care vor sa investeasca in agricultura sau procesarea ecologica si nu au suficienti bani pot apela la fondurile europene nerambursabile pentru dezvoltare rurala.

Initiativele in domeniul agriculturii si procesarii ecologice pot fi finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 121 – „Mo-der–nizarea exploatatiilor agri-co-le” – si Masura 123 – „Cres-terea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”. Masura 121 vizeaza atat exploatatiile vegetale si de crestere a animalelor care se afla in perioada de conversie, cat si cele care sunt deja certificate ca ecologice si finanteaza investitiile in echipamente si tehnologii si pe cele ce vizeaza diversificarea productiei si ajustarea nivelului si calitatii acesteia la cerintele pietei. Prin Masura 123 se finanteaza investitiile in unitati de procesare.

DEMERS. Pentru a primi bani europeni, doritorul trebuie sa intocmeasca un proiect care sa contina o Cerere de Finantare, un Studiu de Fezabilitate sau un Memoriu justificativ, dupa caz, si alte documente si acte justificative.

Cei care vor bani pe Masura 121 trebuie sa aiba la dosar si fisa de inregistrare in agricultura ecolo-gica aprobata de Ministerul Agriculturii si contractul incheiat cu un organism de inspectie si certificare acre-ditat. Iar cei care fac deja procesare ecologica si vor sa se dezvolte cu bani din Masura 123 trebuie sa depuna si certificatul de conformitate a produselor agroalimentare ecologice (materii prime si produse finite) emis de certificatorul cu care au contract. Proiectul se depune la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Fondurile nerambur-sabile acopera pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului de investitii. Diferenta trebuie acoperita de viitorul investitor, insa acesta nu trebuie sa demonstreze ca are banii necesari la momentul depunerii proiectului. Mai mult, daca proiectul lui este aprobat pentru finantare, investitorul poate cere un avans de 10%-20% din grant, in baza caruia sa obtina mai usor un credit bancar pentru cofinantare.

Plati de agromediu, amanate

Din pacate pentru producatorii eco, din varianta aprobata a PNDR au fost scoase platile de agromediu destinate sprijinirii directe a agricultorilor care trec de la agricultura conven-tio-na-la la cea organica, dar si cele pentru mentinerea productiei bio. Ministerul Agriculturii (MAPDR) a anuntat ca este vorba doar despre o amanare, nego-cie-ri-le cu CE urmand sa fie reluate. Pana atunci, oficialii MAPDR promit ca fermierii eco vor fi sprijiniti de la bugetul de stat.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *