Reamintim ca 73 de organizatii non-guvernamentale i-au cerut premierului in cursul saptamanii trecute, intr-o scrisoare comuna, sa-l inlature imediat pe Valeriu Tabara de la conducerea Ministerului Agriculturii, pe motiv de conflict de interese.
Problema, sustineau ONG-urile, este generata de faptul ca, in contrasens cu declaratiile sale recente, noul ministru pastreaza inca legatura cu Monsanco, cel mai mare producator de organisme modificare genetic de pe suprafata pamantului, si a ramas acelasi mare propagator al acestui nefericit mod de a face agricultura.
In replica, la cateva ore dupa isprava ONG-urilor, Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania a cerut, tot in scris, exact opusul a ceea ce reclamau furiosii contestatari ai lui Tabara. „Solicitam Guvernului Romaniei, in special domnului prim-ministru Emil Boc, sustinerea ministrului agriculturii, ValeriuTabara, in demersul acestuia privind problematica plantelor ameliorate genetic, care reprezinta un instrument de garantare a veniturilor agricultorilor din Romania, un mijloc de protectie a mediului inconjurator ce aduce Romaniei, pe intregul lant de la producator la consumator, o economie de circa 1 miliard de euro anual”, se spune, in esenta, in comunicatul celor 56 de organizatii membre FNPAR care au semnat petitia favorabila lui Valeriu Tabara.
Ultimul cuvant in aceasta uriasa controversa ii apartine Ministerului Agriculturii, care s-a grabit sa-i dea dreptate, bineinteles, proaspatului sef al institutiei. „Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale considera ca biotehnologiile reprezinta un instrument de garantare a unor productii agricole de calitate, prietenoase cu mediul, cu rentabilitate economica mare si competitive pe piata. Acestea pot sa asigure venituri superioare agricultorilor si materia prima pentru producerea energiei din surse regenerabile, dar reprezinta si un mijloc de asigurare a securitatii alimentare a tarii”, se precizeaza intr-un material postat pe pagina de internet a Ministerului, care nu uita sa ne aminteasca faptul ca la Bruxelles s-a initiat, in iunie 2010, o dezbatere pe un pachet legislativ comunitar prin care statelor membre li se recunoaste autoritatea de a permite, restrictiona sau interzice cultivarea organismelor modificate genetic.
Altfel formulat, Comisia Europeana, care nu s-a pronuntat nici pro, nici contra OMG-urilor, ii permite fiecarei tari UE sa decida pe cont propriu daca va folosi, sau nu, organisme modificate genetic in agricultura.