Valeriu Tabara va sustine formele de sprijin pentru agricultura ecologica

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, va sustine formele de sprijin pentru agricultura ecologica, dar nu va renunta nici la cele pentru agricultura intensiva, daca sunt competitive si nepoluante.

„Am de gand sa asigur orice forme de sprijin oricarui tip de agricultura din aceasta tara care are tendinta de performanta sau are piata. Nu am retineri fata de agricultura ecologica sau de cea intensiva. Ele trebuie sa indeplineasca insa niste reguli, respectiv sa dea productie de calitate, sa nu polueze si sa fie competitive”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Acesta a precizat ca ar dori sa vada o analiza comparativa a unor productii agricole obtinute in sistem ecologic si in sistem conventional pentru a decide ce tip de agricultura ofera produse mai bune din punct de vedere calitativ dar si competitive.
„Nu am vazut niciodata astfel de date. Vreau sa vad bobul de grau fertilizat si cel nefertilizat, sa vad compozitia lui chimica, respectiv care este mai bun”, a spus Tabara.
In privinta agriculturii ecologice, seful MADR a spus ca in acest sector trebuie pusa la punct certificarea.

„As vrea ca in Romania certificarea si organizarea pe segmentul agriculturii ecologice sa fie facute foarte bine. In aceste zile ma voi vedea cu organizatiile din agricultura ecologica pentru a discuta probleme din sector.
Am avut multe intalniri cu acestea si pot spune ca multe lucruri mi le insusesc, dar si ca in multe altele gresesc din punct de vedere tehnic. Daca dau numai un exemplu, Poiana Narciselor, am fi avut-o oare daca acolo nu ar fi fost o traditie de lucrare a acelui loc?

Daca acolo nu mai las sa se faca anumite lucrari este clar ca in lupta dintre biotipuri castiga cel mai puternic, nu cel mai slab care trebuie sa fie protejat. E usor sa spui ca ingradesc un parc si nu mai fac nimic acolo, dar in acest fel factorul antropic dispare”, a explicat Tabara.
Seful de Agricultura a mai dat exemplul cositului din zona Ardealului unde nu se putea intra cu coasa in iarba „pana cand nu suna clocoticiul”.

„In Ardeal nu aveai voie sa cosesti pana cand nu suna clocoticiul. Daca mergi prin iarba vara si auzi ca niste clapete spaniole atunci era momentul in care majoritatea speciilor aveau samanta formata pe o treime din fluorescenta, iar cand se cosea se scuturau semintele”, a mentionat Valeriu Tabara.
Agricultorii care vor sa treaca la cultive sau sa creasca animale in sistem ecologic beneficiaza de fonduri europene de 3,098 milioane de euro in 2010 pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole din sectorul de agricultura ecologica.

Termenul limita pentru depunerea cererilor in vederea acordarii acestui a expirat la finele lunii august 2010. Potrivit HG nr. 759/2010, ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, respectiv in perioada de conversie.

Potrivit APIA, producatorii agricoli pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.
Pentru a beneficia de ajutorul specific, producatorii agricoli trebuie sa fie inregistrati, in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, ca producatori in agricultura ecologica si sa incheie un contract cu un organism de inspectie si certificare, organism aprobat de MADR.

De asemenea, producatorii agricoli care beneficiaza de ajutorul specific trebuie sa mentina exploatatiile in sistemul de agricultura ecologica pe o durata de cinci ani.
Piata interna de produse ecologice a totalizat, in 2009, aproximativ 20 de milioane de euro, o valoare similara cu cea din 2008, in timp ce valoare exporturilor de astfel de produse a scazut cu 20 la suta fata de 2008, pana la 80 de milioane de euro.

Exporturile de produse ecologice au scazut de la 129.770 tone la 100.000 de tone, din cauza reducerii cererii pe piata comunitara, in special a laptelui si produselor lactate.
In 2009, a scazut in Romania si numarul operatorilor ecologi inregistrati de la 4.191 in 2008, la doar 3.316 la finele anului trecut. La nivelul anului trecut, erau inregistrati in agricultura ecologica 74 de producatori, 86 de procesatori de produse bio, iar restul reprezentau exportatorii, importatorii si comerciantii.

In ceea ce priveste suprafetele cultivate in sistem ecologic, datele MADR arata ca, la finele lui 2009, acestea ocupau 240.000 ha din suprafata totala agricola a Romaniei, respectiv 1,8 la suta, mai mult cu 8,6 la suta decat in 2008, cand s-au raportat 221.000 ha (1,6 la suta din totalul suprafetei agricole).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *