Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Agricultura ecologica – naturala, sigura si oportuna

Avantajele agriculturii ecologice Aer, apa si produse agroalimentare mai putin contaminate. Prin extinderea agriculturii ecologice, aerul prezinta o calitate mai buna in principal prin faptul ca nu se mai utilizeaza produse chimice care se pulverizeaza. Prezenta pesticidelor in apa potabila a devenit o problema din ce in ce mai mare, agricultura conventionala fiind principala sursa…

Citește mai departe

CCIA Timis certifica experienta fermierilor in agricultura ecologica

Pentru prima data in Timisoara, in perioada 21-24 martie 2015, se va desfasura cursul acreditat de Agricultura Ecologica. Sesiunea de formare este organizata de agentia de training Creative Business Management in colaborare cu Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. Cursul dureaza patru zile si are urmatoarea structura: MODUL 1 Principiile cultivarii plantelor in sistem…

Citește mai departe

Romania, potential de top in UE dupa suprafata agricola certificata in sistem ecologic

Romania poate ajunge in primele locuri din Uniunea Europeana la suprafata agricola certificata in sistem ecologic, in conditiile in care in noul PNDR s-a luat in calcul introducerea unui pachet financiar suplimentar pentru pasuni si fanete certificate ecologic, a declarat, luni, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu. „Pentru prima data, Guvernul Romaniei, respectiv…

Citește mai departe
200 de milioane de euro merg în noul PNDR către agricultura ecologică

200 de milioane de euro merg in noul PNDR catre agricultura ecologica

Din anul 2015, „200 de milioane de euro merg in noul PNDR catre agricultura ecologica”, a declarat ministrul Agriculturii. Suma reprezinta fonduri europene nerambursabile si sunt alocati printr-o masura din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Agricultura ecologica reprezinta una dintre prioritatile anului 2015 deoarece tot mai multi consumatori sunt interesati de produsele ecologice…

Citește mai departe

Ultimele zile de inscriere la cursul de agricultura ecologica de la EXPO Arad

Mai sunt doar cinci zile de inscriere la primul curs de agricultura ecologica acreditat din Romania, organizat in perioada 11-14 septembrie, in incinta EXPO Arad. Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, in parteneriat cu agentia de training Creative Business Management ofera tuturor oportunitatea de a afla care sunt prevederile europene in domeniul…

Citește mai departe

Curs de Agricultura Ecologica la Arad in perioada 11-14 septembrie

Camera de Comert, Industrie si Agricultura a judetului Arad, in parteneriat cu agentia de training Creative Business Management organizeaza, in perioada 11-14 septembrie, in incinta EXPO Arad, primul curs de agricultura ecologica acreditat din Romania. Cursul va avea loc pe parcursul evenimentului international de agricultura, industrie alimentara si ambalaje, AGROMALIM si Expozitia Nationala de Animale…

Citește mai departe

Ultimele zile de inscriere la cursul de agricultura ecologica din 24-27 mai

Fermierii si persoanele care doresc sa isi dezvolte sau sa isi extinda afacerea in agricultura ecologica mai au doar doua zile la dispozitie pentru a se inscrie la cursul de Operator in ferme ecologice mixte din perioada 24-27 mai. Cursul este acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari, participantii obtinand in urma unui examen de specialitate…

Citește mai departe
Ferma Familial? Bio, baza dezvolt?rii rurale durabile

Vrei sa inveti sa faci agricultura ecologica? Inscrie-te la cursul acreditat din 24-27 mai!

Fermierii care doresc sa afle care sunt cele mai noi si utile tehnologii pentru productiile lor si persoanele care si-au propus sa activeze in agricultura ecologica, se pot inscrie la cursul de Operator in ferme ecologice mixte din 24-27 mai. Cursul se adreseaza atat celor care au experienta in agricultura ecologica, cat si celor care…

Citește mai departe

Mancare cu E-uri, etichetata BIO. Protectia Consumatorului a confiscat tone de produse

Atentie cand cumparati produse ecologice! Unii comercianti vand mancarea plina de E-uri impachetata in ambalaje cu eticheta de produs bio, iar pretul este cel putin dublu. Avertismentul vine chiar din partea sefilor de la Protectia Consumatorului care au confiscat tone de produse ecologice expirate si fals etichetate. Traduceri mincinoase, ambalaje deteriorate si, mai grav, mancare…

Citește mai departe
Asocia?ia Bio-România solicit? eliminarea TVA la alimentele de baz? certificate bio

Agricultura durabila: prezent si viitor

Exista doua sisteme principale de agricultura durabila: agricultura ecologica si agricultura durabila, de tip intensiv, iar in cadrul acesteia din urma exista un subsistem aparte, numit agricultura de precizie, care s-a impus in ultimele doua decenii. Toate cele trei tipuri de agricultura corespund paradigmei dezvoltarii durabile si reprezinta solutii model pentru practica agricola, prezenta si…

Citește mai departe

Mod inovativ de tratare a apei

Un mod inovativ de tratare a apei reziduale de la fermele de vaci ar putea duce la reduceri importante ale consumului de energie si economii de milioane de euro in industria alimentara, informeaza site-ul balkan.com (20 septembrie). Prin proiectul finantat din bani europeni REWAGEN (‘Electrochemical water treatment system in the dairy industry with hydrogen recovery…

Citește mai departe

Agricultura ecologica, verificata

Agricultura ecologica ,este un sistem de agricultura care a inceput sa ia din ce in ce mai multa amploare in Romania avand rolul de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea resurselor naturale si dezvoltarea mediului. Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica sunt foarte precise si…

Citește mai departe
A fost aprobat? marca na?ional? pentru produsele agroalimentare ecologice din Republica Moldova

Documente necesare pentru obtinerea ajutorului in agricultura ecologica

Ajutorul se acorda pentru exploatatiile din productia vegetalasi animaliera care sunt inregistrate in perioada de conversie (de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica). Pentru a obtine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie sa completeze si sa depuna cererea de solicitare a ajutorului specific la Centrul judetean APIA pe raza careia se afla exploatatia, insotita de…

Citește mai departe
PNDR 2014-2020 prevede o alocare de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologic?

Piata produselor ecologice in 2012: 70 miliarde de dolari. Romania nu conteaza

Agricultura ecologica este in continua dezvoltare, inregistrandu-se o dublare a suprafetelor cultivate in ultimii 10 ani.  In topul tarilor cu cele mai mari suprafete cultivate in sistem ecologic primele locuri sunt ocupate de Australia, cu 12 milioane hectare, urmata de Argentina (3,8 milioane de hectare) si Statele Unite (1,9 mililoane de hectare). Tarile cu o suprafata…

Citește mai departe

Fermierii practicanti de agricultura bio, primesc subventii din toamna

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca cererile de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2013 se depun in perioada 1 septembrie-15 octombrie. Sprijinul este acordat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA). Potrivit APIA Gorj cuantumul platii anuale suplimentare/exploatatie…

Citește mai departe
Agricultura ecologica si sanatatea umana

Agricultura ecologica si sanatatea umana

O nutritie sanatoasa este vitala pentru mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor. Alimentele organice, datorita faptului ca sunt de inalta calitate nutritiva, pot juca un rol important in promovarea sanatatii umane. Fructele si legumele cultivate organic, produc substante nutritive din soluri sanatoase, pentruca bolile sunt combatute prin metode ecologice si nu conventionale. Astfel produsele agricole contin…

Citește mai departe

APIA: Sapte milioane de euro pentru imbunatatirea calitatii produselor ecologice

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza beneficiari care au depus cereri de solicitare a ajutorului specific pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica pentru anul 2012 ca plafonul total maxim alocat pentru platile anuale suplimentare in anul 2012 este de 7.050.000 euro (5.727.000 euro pentru productia vegetala si 1.323.000…

Citește mai departe

Judetul Suceava, pe primul loc in tara la numarul de operatori din agricultura ecologica

In sistemul de agricultura ecologica figureaza 30.817 ha terenuri agricole, 39.074 de bovine si 35 de operatori din apicultura, cu 3.191 de familii de albine Judetul Suceava detine prima pozitie in tara, din punct de vedere al numarului de operatori din agricultura ecologica, informeaza Beatrice Botusan, consilier superior in cadrul Directiei Judetene pentru Agricultura Suceava….

Citește mai departe
daca am probleme de

Agricultura ecologica, o solutie pentru fermierii romani

Ritmul mediu anual de crestere este de 23%, dezvoltarea sectorului ecologic este dovedita in principal de cresterea numarului de producatori implicati Fermierii spun ca pregatirea terenului, certificarea producatorilor bio si exportul de produse ecologice sunt de durata Avand un ritm mediu anual de crestere de 23%, dezvoltarea exponentiala a sectorului ecologic din Romania este dovedita…

Citește mai departe

Sectorul agriculturii ecologice din Romania are un ritm mediu anual de crestere de 23%

Sectorul agriculturii ecologice din Romania are un ritm mediu anual de crestere de 23%, Numarul producatorilor implicati este tot mai mare, concomitent cu extinderea suprafetelor cultivate in sistem ecologic. Daca in anul 2010 existau 3.155 operatori in sectorul de agricultura ecologica, in anul 2011 numarul acestora a crescut de 3 ori. In 2012, erau inregistrati…

Citește mai departe
Agricultura ecologic?, marea câ?tig?toare a noii Politici Agricole Comune

Suprafetele exploatate in sistem ecologic vor creste, la nivelul Prahovei, cu 550 de hectare

In perioada 13 – 16 februarie 2013, orasul german Nurnberg gazduieste cel mai mare targ european destinat agriculturii ecologice – denumit BIOFACH, la care va participa si Romania. Mai exact, este vorba despre 55 de firme expozante specializate in fabricarea de produse ecologice – destinate atat consumului intern, cat si pietei externe – majoritatea fiind…

Citește mai departe