In judetul Buzau, dintr-un total de circa 250.000 de hectare o suprafata de teren agricol de 1025 hectare este cultivata in sistem ecologic.
Anul acesta, au fost cultivate in sistem ecologic 344,7 hectare cu grau, 166,8 hectare cu porumb, 94,91 hectare cu floarea-soarelui, dar si 66,72 de hectare plantatii viticole si 26,74 de hectare cu pruni. „Agricultura ecologica i-a amploare, dar ceea ce este mai important este ca, pe an ce trece, se diversifica plantele cultivate pe aceste suprafete, care sunt supuse conversiei doi sau trei ani, dupa caz, iar productia obtinuta este certificata eco, ceea ce potenteaza valoarea terenului”, a declarat directorul Directiei Agricole Judetene Buzau, Marian Grigoras, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, pe langa Statiunea viti-vinicola Pietroasele, pe piata produselor bio a intrat in acest an un alt jucator important, Statiunea de cercetare legumicola din Buzau. „Cunoscuta statiune de cercetare legumicola are, in primul an de conversie, o suprafata de 2 hectare de teren care va fi cultivata cu plante traditionale romanesti, nap, bob, fasole, pastarnac, tomate, dar va produce in sistem eco si rasaduri din soiurile cele mai valoroase aflate in portofoliul sau”, a mai spus Marian Grigoras.
Un domeniu cu potential de crestere este apicultura, care numara, in judetul Buzau, peste 500 de producatori.