O nutritie sanatoasa este vitala pentru mentinerea sanatatii si prevenirea bolilor.
Alimentele organice, datorita faptului ca sunt de inalta calitate nutritiva, pot juca un rol important in promovarea sanatatii umane.
Fructele si legumele cultivate organic, produc substante nutritive din soluri sanatoase, pentruca bolile sunt combatute prin metode ecologice si nu conventionale. Astfel produsele agricole contin mai multi nutrienti, fier, magneziu, vitamina C si antioxidanti. De asemenea produsele ecologice sunt mai echilibrate in aminoacizi esentiali.
Animalele crescute in sistem ecologic au o mai buna stare de sanatate, si un risc scazut de a fi purtatori de boli, precum Encefalopatia spongiforma la bovine (ESB)
In prelucrarea produselor alimentare ecologice, aditivii, aromele si amelioratorii sunt interzisi. Produsele ecologice au fost evaluate in mod constant pentru a avea gust mai bun. Mai mult decat atat, alimentele organice au calitati nutritive imbunatatite, prin cresterea cantinutului de vitamina C.
Agricultura ecologica este un sistem de productie care sustine sanatatea solurilor, ecosistemelor si oamenilor. Ea se bazeaza pe procese ecologice, biodiversitate si cicluri adaptate la conditiile locale. Agricultura ecologica combina traditia, inovarea si stiinta. De asemenea promoveaza relatiile corecte si o buna calitate a vietii toturor celor implicati.