Furturile masive de lemne continua nestingherite – Codru-i frate cu pungasul

Furturile masive de lemne continu? nestingherite - Codru-i frate cu punga?ul
Furturile masive de lemne continua nestingherite - Codru-i frate cu pungasul
Furturile masive de lemne continua nestingherite – Codru-i frate cu pungasul

In zona Alesd, continua jaful in paduri, taieri neautorizate, transporturi clandestine, sub „ochii inchisi” ai autoritatilor silvice judetene si neputinta organelor abilitate sa vegheze la respectarea legii. Anticipand parca inasprirea legilor pentru furturile de lemne, hotii si-au intensificat activitatea. In ultimele zile politistii bihoreni, impreuna cu reprezentanti ai Directiei Silvice au depistat mai multe autoutilitare care transportau lemne in conditii ilegale.

Trupul de padure situat in zona km. 11+0-800, in stanga DN1 h, Alesd-Zalau, este alcatuit din proprietati fizice ale locuitorilor din Alesd si mostenitorilor acestora. La rugamintea autoritatilor locale si a proprietarilor, Ocolul Silvic Alesd a fost de acord sa preia in paza aceste suprafete, cu conditiile stipulate de lege privind delimitarea proprietatilor si predarea acestor suprafete cu inspectie de fond de catre reprezentantii ITRSV, prin vointa proprietarilor. Desi s-a renuntat la prezenta directa a ITRSV-ului la actul de predare, pentru a urgenta semnarea contractului de paza si prestari servicii cu Ocolul Silvic Alesd, nu s-a reusit semnarea contractului cu toti proprietarii. In data de 05 aprilie 2013, angajatii Ocolului Silvic Alesd au raportat ca o firma de exploatare si-a instalat utilajele in apropierea acestui trup de padure. In 9 aprilie, ing. Vasile Popa, de la ITRSV Oradea, s-a deplasat la fata locului, insotit de un reprezentant al Ocolului Silvic Alesd, si a constatat ca totul este legal si defrisarea poate continua(!?). In fapt, un „samsar” cu relatii a profitat de buna credinta a unui proprietar, care cunoscand faptul ca regimul silvic interzice exploatarea din padure a unei cantitati de lemn mai mari de 1-5 mc/ha, a vandut aceasta suprafata de padure, pe care „samsarul” a taiat-o legal, dar s-a extins si asupra altor suprafete invecinate cu cea cumparata. La sesizarea proprietarilor prejudiciati, in 10 mai a.c., ing. Vasile Popa s-a deplasat din nou la fata locului si a raportat superiorilor ca totul este, bineinteles, legal (!?).

In data de 13 mai, la solicitarea inspectorului de politie Vancea, ing. Dumitru Ciucle, l-a insotit la fata locului pentru a constata cele sesizate, fapt ce l-a infuriat pe „samsar”, obiectand ca acolo opereaza Ocolul Silvic privat „Piatra Craiului” si OS Alesd „nu are ce cauta”. Acelasi sistem de operare l-am intalnit la Lugasu de Jos, la Luncsoara si, cu siguranta, si in alte locuri. Prin lege, si Ocolul Silvic privat este obligat sa respecte Codul Silvic, avand aceleasi drepturi, dar si datorii fata de fondul forestier, pe care trebuie sa-l protejeze nu sa-l distruga. Ne intrebam cate hectare de puieti a plantat in acest an Ocolul „Piatra Craiului”? Poate stie ITRSV Oradea. Pentru o cat mai corecta informare, impreuna cu un reprezentant al O.S. Alesd, ne-am deplasat la fata locului, in zona „calamitata”, si cu concursul unor proprietari sositi la fata locului, s-a facut evaluarea aproximativa a pagubelor. Din suprafata de aproximativ 110 ha padure, au fost defrisate ilegal circa 6 ha, lasand „martori” aproximativ 300 cioate nemarcate, la vedere sau acoperite de pamant si vreascuri. O imagine dezolanta, ca in filmele de „groaza”, care s-a nascut cu acte in regula si sub protectia ITRSV-ului, pe care proprietarii il considera principalul vinovat de situatia alarmanta si jaful autorizat, care continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *