Cultura plantelor medicinale, o afacere ecologica

Cultura plantelor medicinale, o afacere ecologică
Cultura plantelor medicinale, o afacere ecologica
Cultura plantelor medicinale, o afacere ecologica

De cele mai multe ori, cand spunem plante medicinale ne gandim automat la ceaiuri si avem tendinta de a crede ca nu pot fi altfel decat sanatoase pentru ca provin din natura si nu ne mai intrebam daca plantele folosite in prepararea lor provin din zone nepoluate sau daca au fost uscate si manipulate corespunzator, pastrandu-se substantele bioactive. Si asta pentru ca traim intr-o societate consumerista in care calitatea sta de cele multe ori in umbra cantitatii, insa nu acelasi raport se reflecta si in cazul celor care cultiva plante medicinale in sistem ecologic.

Primul poligon de agricultura ecologica

Un bun exemplu despre ceea ce inseamna activitatea in domeniul plantelor medicinale este Iuliana Barbu, o bacauanca inginer agronom pasionata de natura si beneficiile plantelor pentru sanatate.

Din dorinta de a le oferi semenilor o alternativa viabila in tratarea afectiunilor, isi incepe activitatea in anii 2000, atunci cand avea deja o vasta experienta in domeniul agricol.

„Am pornit pe acest drum din pasiune. Am absolvit Facultatea de Horticultura la Cluj-Napoca, apoi am activat in acest domeniu in sistem IAS, iar urmatorul pas a fost accederea in consultanta agricola. Apoi am demarat propria afacere gandindu-ma ca acest domeniu nu era acoperit suficient in 2001. De exemplu, in judetul nostru era un singur plafar si ma gandeam ca oamenii care vor sa se trateze natural sunt vaduviti de o alternativa viabila de produse, dar mai ales de informatie“, isi aminteste dr. ing. Iuliana Barbu.

Pasiune si investitie

Convinsa de faptul ca aceasta ramura a agriculturii nu este una usoara si ca plantele medicinale reprezinta un domeniu vast, dar mai cu seama interesant si care are nevoie de pasiune pentru a putea fi dezvoltat, Iuliana incepe sa studieze mai in detaliu. Se inscrie intr-un program doctoral, iar cu sprijinul specialistilor de la Statiunea de Cercetare Legumicola Bacau si-a infiintat propriile culturi de plante medicinale. „Am inceput activitatea pe o suprafata mica, unde faceam cercetarea pentru doctorat cultivand 7 plante biblice care au si efect de condiment: cimbru, cimbrisor, busuioc, menta, melisa, salvie si isop. Nu e bine sa incepi pe suprafete mari pentru ca poti claca deoarece nu poti stapani tehnologiile. Apoi m-am certificat in acest sistem si demersul nu a fost unul usor, de aceea recomand tuturor celor care vor sa se apuce de agricultura ecologica sa se gandeasca ca au nevoie de pasiune, dar si de bani pentru ca o certificare costa, iar firmele de certificare impun conditii stricte“, sustine Barbu.

Pernute din plante medicinale

Acesta a fost doar inceputul pentru ca astazi Farmacia Naturii, firma pe care o administreaza, pune la dispozitie o gama variata de produse, nu doar ceaiuri. Fermierul Iuliana Barbu de azi cultiva plantele medicinale intr-o zona nepoluata la 40 km de Bacau – Pancesti, Petresti, Soci – o zona, dupa cum sustine, propice dezvoltarii plantelor medicinale pentru ca nu este suficienta pasiunea pentru a reusi in acest domeniu, ci conteaza si locul in care alegi sa plantezi.

„Dupa ce am inceput sa procesam ceaiurile, a crescut si cererea pentru ca este suficient ca o data sa bei un ceai bio si apoi il vei alege doar pe acesta. Astfel a fost nevoie sa diversificam culturile, sa introducem in cultura din flora spontana diverse specii, unele care tind sa fie pe cale de disparitie din cauza recoltarii necontrolate. Produsul finit provine din cultura ecologica, iar prelucrarea si ambalarea se fac prin munca manuala tocmai pentru a nu afecta plantele“, puncteaza aceasta.

Chiar daca suprafetele pe care Iuliana Barbu cultiva plantele nu sunt unele impresionante, diversitatea nu lipseste: ceaiuri ecologice, condimente, extracte din plante, tratamente naturiste, suplimente nutritive, dar mai ales pernutele terapeutice cu plante Bio brevetate in anul 2004 sunt produsele cele mai cautate de catre iubitorii produselor naturiste.

Odata brevetate, pernutele cu plante au fost concepute pentru ameliorarea diverselor stari sau afectiuni: anxietate, depresie, raceala, alergie sau pentru crearea unei atmosfere naturale in spatiul locuibil. „Sunt un produs care lucreaza pe principiul aromoterapiei si se adreseaza celor care vor sa faca preventie. Ce sunt ele de fapt? Sunt amestecuri de plante, amestecuri puse in burduf care emana uleiuri volatile – adica hormonii plantelor – si prin receptorii mirosului ajung in corpul nostru unde fac minuni – penetreaza virusii, bacteriile – este suficient sa o punem in pat pentru a crea un mediu aseptic atat in exteriorul, cat si in interiorul corpului“, detaliaza cu convingere Iuliana Barbu.

Sfaturi pentru incepatori

Despre cat de pasionata este de domeniul in care activeaza ne-am dat seama inca de cand ne-a vorbit despre inceputul sau in ale plantelor medicinale. Vorbeste cu mandrie despre produsele pe care le ofera semenilor, dar trage si semnale de alarma pentru cei care vor sa activeze in acest domeniu. „Cine crede ca poate cultiva plante medicinale doar pentru a face afaceri trebuie sa stie ca nu va functiona. Pentru ca tine de sanatatea omului, cultura plantelor medicinale devine un domeniu sensibil si nu poti sa il abordezi decat daca ai pasiune. Activitatea de fermier in agricultura ecologica este mai dificila fata de activitatea unui fermier obisnuit, dar nu este imposibila. Sunt tot mai multi agricultori pe arealul unde lucram care ne cer sfatul, este un inceput si am vrea ca tot mai multi tineri sa vina catre sectorul de plante medicinale“, concluzioneaza Iuliana Barbu.

Produsele ecologice alimentare sunt compuse din ingrediente provenite din agricultura ecologica si presupun:

– eliminarea oricarei tehnologii poluante intr-o zona nepoluata;

– utilizarea de soiuri si specii cu rezistenta sporita la conditiile de mediu;

– ameliorarea si mentinerea fertilitatii naturale a solului;

– utilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului, pesticide, materii prime pentru prepararea furajelor, ingrediente pentru prepararea alimentelor permise in agricultura ecologica (fara ingrasaminte si pesticide chimice);

– absenta organismelor modificate genetic (GMO) si a iradierii plantelor;

– nu contine aditivi chimici de sinteza (E-uri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *