Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei

Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei
Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei
Romania poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei

Actualmente, in sectorul agriculturii ecologice din Romania sunt inregistrati peste 15.000 de fermieri specializati– care cultiva in regim ecologic aproximativ 30.000 de hectare de teren agricol – fata de 3.000 de fermieri, in urma cu patru ani. Incet- incet, astfel de produse au inceput sa fie cautate si in strainatate, exporturile acestora ajungand, in momentul de fata, la peste 60 milioane de euro, de la 1,5 milioane de euro in 2010.

In cadrul unui recent seminar pe aceasta tema, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, a precizat ca tara noastra poate deveni furnizorul de produse ecologice al Europei, deoarece are cantitatea cea mai scazuta de azot utilizata la hectar. „Noi folosim circa 30 kilograme de azot la hectar, in conditiile in care in Olanda, de exemplu, se administreaza 600 kilograme de azot la hectar. Faceti raportul si o sa constatati de ce fiecare strain care vine in Romania mananca sanatos, se indragosteste de aceste produse ecologice si spune: «Romania este minunata», a adaugat acesta. Fermierii care s-au specializat pe realizarea de produse ecologice au inceput, timid ce-i drept, sa-si integreze si diversifice productia, adica sa nu mai vanda materie prima, ci produse procesate, cu valoare adaugata. Cred insa ca mai avem multe de facut, pentru a avea o agricultura ecologica tot mai competitiva, cu precadere la export. Tocmai de aceea, in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (2014 – 2020), am prevazut o serie de reglementari care sa integreze productia si sa adaugam valoare pe fiecare produs in parte”, a declarat Daniel Botanoiu.

Asa cum am mai scris, si in judetul nostru sunt fermieri care s-au orientat, in ultimii ani, catre practicarea agriculturii ecologice. Conform reprezentantilor Directiei Agricole Prahova, acest sector ocupa, in total, 1.750 de hectare, cele mai mari suprafete fiind cultivate cu grau ecologic– 563 hectare, porumb – 517 hectare, floarea-soarelui– 215 hectare, vita de vie – 80 hectare, nuci – 12 hectare, plante medicinale – 1,35 hectare, capsuni ecologice – 700 m.p. In acelasi timp, fermierii prahoveni s-au orientat si spre alte produse obtinute in sistem ecologic, precum miere, paine, lapte, dulceata, bauturi racoritoare s.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *