Moldova va avea un sistem ecologic modern in urmatorii zece ani

Moldova va avea un sistem ecologic modern in urmatorii zece ani
Moldova va avea un sistem ecologic modern in urmatorii zece ani

Emisiile gazelor cu efect de sera vor fi reduse cu cel putin 20 la suta pana in 2020, cantitatile de deseuri depozitate – cu 30 la suta, iar rata de reciclare va creste cu 20% pana in 2023. Sunt doar cateva din prevederile Strategiei de mediu pentru anii 2014-2023, care a fost discutata astazi, 29 martie, de Guvern, intr-o sedinta tematica, la Hancesti.
Noua Strategie de mediu urmareste garantarea dreptului populatiei Republicii Moldova la un mediu durabil nepoluat si sanatos in contextul dezvoltarii economice. Documentul stabileste ca, in urmatorii 10 ani, sa fie dezvoltat un sistem ecologic modern, prin elaborarea si adoptarea unui cadru legislativ de mediu conform standardelor europene. De asemenea, sunt stipulate prevederi menite sa reduca impactul negativ al activitatii economice asupra mediului si sa sporeasca nivelul de cunostinte privind protectia mediului.

Strategia mai prevede crearea a opt regiuni de management integrat al deseurilor, in cadrul carora vor fi construite doua statii de tratare mecanico-biologica a deseurilor pentru municipiile Chisinau si Balti, sapte depozite regionale de deseuri menajere solide si 100 de statii de transfer. Potrivit specialistilor, urmare a realizarii Strategiei, peste 80% din populatie va avea acces la apa de calitate si peste 65 la suta – la sisteme de canalizare.

Pentru aplicarea prevederilor Strategiei sunt necesare aproape noua miliarde de lei, costurile fiind estimate in cadrul negocierii Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb cu UE. Cheltuielile vor fi acoperite din mijloace interne (Bugetului de Stat, Fondul Ecologic National, Fondul de Dezvoltare Regionala, Fondul pentru Fficienta Energetica) si din investitii externe.

La sedinta au participat si reprezentantii autoritatilor locale din raionul Hancesti, care abordat o serie de probleme ce vizeaza localitatile raionului. In mod special, acestea s-au referit la dezvoltarea infrastructurii si modalitatea de incadrare a proiectelor regionale in prevederile Strategiei de mediu, se arata intr-un comunicat al Guvernului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *