Ministerul Agriculturii va putea desemna laboratoare pentru analiza produselor agroalimentare ecologice

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va putea desemna laboratoare de referinta pentru analiza probelor de sol, plante si din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor inscrisi in sistemul de agricultura ecologica, a decis, miercuri, Guvernul, potrivit Agerpres. Executivul a aprobat completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, in sensul imbunatatirii sistemului de…

Citește mai departe
Produse ecologice

Masuri pentru sporirea credibilitatii produselor ecologice in randul consumatorilor

Guvernul a aprobat astazi completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, in sensul imbunatatirii sistemului de productie, verificare si control in agricultura ecologica, in conformitate cu Politica Agricola Comuna si cu implementarea eficienta a sistemului de agricultura ecologica. Astfel, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va putea desemna laboratoare de referinta…

Citește mai departe
În anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate în Uniunea Europeană, excepţie făcând soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia

In anul 2015, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie facand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene, fiind acceptata in cultura numai soia conventionala. Astfel, potrivit Comunicatului Directiei pentru Agricultura Bihor, potentialilor cultivatori de porumb MON 810, le revin unele obligatii, in conformitate cu prevederile…

Citește mai departe

Romania a castigat premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000

Pe 26 martie 2015, Anne Juganaru, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a participat la evenimentul de celebrare a castigarii, de catre Romania, a premiului intai pentru cel mai bun proiect european Natura 2000. romania premiu natura 2000In prezenta lui Stefan LEINER, seful unitatii Natura din cadrul DG Mediu a Comisiei…

Citește mai departe

MADR pregateste ajutoare de minimis pentru apicultori si producatorii din sectorul ecologic

Apicultorii vor beneficia de un ajutor de minimis pentru a compensa pierderile inregistrate in acest an din cauza ploilor, iar in agricultura ecologica fondurile vor fi suplimentate, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. „Vrem sa facem doua ajutoare de minimis unul pentru agricultura ecologica si altul pentru apicultura. In acest an,…

Citește mai departe
Agricultura ecologică – naturală, sigură și oportună

Guvernul a adoptat OUG privind reglementarea etichetarii si trasabilitatii produselor ecologice

In sedinta Guvernului din data de 28 august 2014 a fost adoptata Ordonanta de modificare si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, informeaza MADR printr-un comunicat. Potrivit sursei, aceasta OUG creeaza cadrul institutional pentru stabilirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor la organismele de inspectie si certificare aprobate de catre…

Citește mai departe
Curs acreditat de agricultura ecologica in Timisoara

Termen limita in agricultura ecologica: fermierii in conversie vor primi 600 de milioane de euro

Fermierii care doresc sa se inregistreze ca operatori in agricultura ecologica in anul 2014, mai au la dispozitie doar zece zile, iar pentru aceasta trebuie sa depuna cereri pentru obtinerea sprijinului financiar care ar putea ajunge la peste 600 de euro in anul 2015 pentru fermierii aflati in perioada de conversie. Sume record prin PNDR…

Citește mai departe

MADR va gazdui un nou targ pentru producatorii de produse traditionale si ecologice

Evenimentul, care se va desfasura in curtea institutiei intre orele 9:00 si 18:00, este organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in parteneriat cu Consiliul Judetean Arges, si va reuni unii dintre cei mai reprezentativi producatori de profil si mesteri populari din zona Arges-Muscel. Vizitatorii vor putea alege produse de calitate, cum sunt urda, branza…

Citește mai departe

MADR: Dezbatere publica pentru PNDR si Raportul de mediu

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in calitate de titular al Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, anunta publicul interesat asupra disponibilizarii proiectului de program, finalizarii raportului de mediu si organizarii sedintei de dezbatere publica pentru “Programul National de Dezvoltare Rurala”, inclusiv pentru raportul de mediu. Raportul de mediu poate fi consultat la sediul Ministerului Agriculturii…

Citește mai departe

APIA: Doar agricultorii care respecta normele de mediu, sanatate, bunastarea animalelor si protectia plantelor pot primi sprijin financiar

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste fermierilor beneficiari ai formelor de sprijin financiar in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata ca, incepand cu anul 2014, sunt implementate Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) 9 – 15. Trebuie respectate normele obligatorii in domeniul mediului, al sanatatii publice, a animalelor si plantelor,…

Citește mai departe
Sprijinul acordat prin PNDR unui hectar de p?dure, de 20 de ori mai mic decât cel pentru o vac?

Sprijinul acordat prin PNDR unui hectar de padure, de 20 de ori mai mic decat cel pentru o vaca

Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – NOSTRA SILVA atrage atentia asupra esecului celor doua mari proiecte de sprijinire a gestionarii durabile a padurilor: respingerea, in plenul Camerei Deputatilor, a proiectului de modificare a Codului Silvic si alocarea unei sume derizorii in Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru domeniul padurilor. „Marti, 24.06.2014, in…

Citește mai departe
Romania este la un pas de tinta de energie regenerabila

Cati bani europeni sunt disponibili pentru investitiiile in energie regenerabila

In sesiunea 2014-2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, va fi alocata suma de 800 de milioane de euro pentru investitii in ferme, iar o parte din investitii pot fi directionate si catre achizitia de echipamente pentru energie regenerabila, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, cu ocazia lansarii oficiale a Asociatiei…

Citește mai departe
Produse eco la MADR de Ziua Europei

Produse eco la MADR de Ziua Europei

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) celebreaza vineri ‘Ziua Europei’ alaturi de producatorii agricoli, ceremonia de deschidere avand loc, la sediul MADR, in prezenta vicepremierului Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, transmite Agerpres (9 mai). Evenimentul va fi sustinut de o parada a costumelor populare din opt regiuni…

Citește mai departe
Guvernul a aprobat ajutoare pentru agricultura ecologic?, albine, berbeci ?i juninci de ras?

Daniel Botanoiu (MADR): Agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro in viitorul PNDR

Agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro in viitorul Program National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 si in continuare vom cauta solutii pentru sustinerea acestui sector, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice. ‘In viitorul program PNDR…

Citește mai departe

Intretinerea pajistilor permanente, cea mai discutata problema la intalnirile specialistilor CAJ Alba cu producatorii agricoli

In aceasta saptamana Camera Agricola Judeteana Alba a fost prezenta la o serie de intalniri cu producatorii agricoli din judetul Alba conform planificarilor. Una din cele mai discutate probleme in localitatile din zona montana si nu numai prezentate de specialistii CAJ Alba, a fost cea referitoare la intretinerea pajistilor permanente. De retinut faptul ca potrivit…

Citește mai departe

Organismele de inspectii si certificari ecologice acreditate in 2014

Lista organismelor de inspectie si certificare aprobate de M.A.D.Rpentru efectuarea inspectiei si certificarii produselor agroalimentare ecologice pe teritoriul Romaniei in conformitate cu prevederile art. 4 al Ordinul Ministrului nr. 181/2012 si art. 27 al Regulamentului (CE) 834/2007. Din lista de mai jos, se observa ca, la o serie de organisme de inspectie, certificatul de acreditare…

Citește mai departe

Silvicultorii vor 3 miliarde de euro din PNDR 2014-2020

Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania – Nostra Silva cere alocarea a trei miliarde de euro din Programul National pentru Dezvoltare Rurala – PNDR pentru sectorul silvic, a declarat Catalin Tobescu, vicepresedinte al Federatiei. Declaratia a fost facuta cu prilejul Congresului National al Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania. Catalin Tobescu a…

Citește mai departe
Dan Adamescu, retrocedare dubioasa a peste 1.300 de hectare de padure

MADR dezbate solutii pentru finantarea masurilor de mediu pentru sustinerea fondului forestier

In data de 27 martie 2014, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a avut loc o intalnire de lucru privind modalitatile de sustinere si finantare a padurilor din Romania. In urma discutiilor la care au participat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, secretarul de stat, George Turtoi, si reprezentantii Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania si…

Citește mai departe

PNDR 2014 – 2020, in etapa evaluarii strategice de mediu (SEA)

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta, printr-o informare de presa, declansarea etapei de incadrare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 pentru a decide daca programul se supune procedurii evaluarii strategice de mediu (SEA). „In conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe,…

Citește mai departe

Crescatorii de albine din Romania vor putea accesa fonduri pentru agricultura ecologica

Crescatorii de albine din Romania vor fi considerati fermieri activi si vor putea accesa fonduri din Pilonul II pentru agricultura ecologica. Decizia a fost luata in urma consultarilor dintre serviciile tehnice ale Comisiei Europene si o delegatie a o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Astfel, in perioada de programare 2014-2020, apicultorii romani vor…

Citește mai departe

Doar 5 organismele de inspectie si certificare in agricultura ecologica sunt in regula

Un proiect de ordin al MADR risca sa puna in pericol existenta a trei sferturi dintre organismele de inspectie si certificare in agricultura ecologica. Potrivit actului normativ, a carui publicare este asteptata pentru jumatatea lunii februarie, firmele de certificare cu sediul in alta tara vor iesi in afara legii. Conditia recunoasterii acestora de catre MADR…

Citește mai departe
43 de milioane de hectare sunt cultivate ecologic in intreaga lume

Trei sferturi dintre organismele de certificare in agricultura ecologica vor fi scoase in afara legii

Un proiect de ordin al MADR risca sa puna in pericol existenta a trei sferturi dintre organismele de inspectie si certificare in agricultura ecologica. Potrivit actului normativ, a carui publicare este asteptata pentru jumatatea lunii februarie, firmele de certificare cu sediul in alta tara vor iesi in afara legii. Conditia recunoasterii acestora de catre MADR…

Citește mai departe

Firmele care certifica produsele ecologice vor fi supuse verificarii de catre Ministerul Agriculturii

Firmele care verifica si certifica produsele agricole ecologice in Romania vor fi supuse, la randul lor, atestarii de catre Ministerul Agriculturii, potrivit unui proiect de ordin de ministru publicat vineri de minister. Masurile sunt luate ca urmare a amenintarii cu sanctiuni de la Comisia Europeana pentru statul roman, dupa ce o serie de produse romanesti…

Citește mai departe
Dan Adamescu, retrocedare dubioasa a peste 1.300 de hectare de padure

Padurile Romaniei – si taiate, si subfinantate

Asociatiile din domeniul forestier considera ca suma de 220 de milioane de euro prevazuta pentru sectorul forestier prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 este insuficienta, fata de un necesar estimat de trei miliarde de euro. “Suma propusa de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflecta nevoile sectorului forestier din Romania. Prin PNDR 2014-2020 a…

Citește mai departe
Lucia Varga: PSD vrea s? men?in? p?durea ca surs? de bani ilegali

Dan Popescu (APPSS): 220 de milioane euro pentru paduri prin PNDR este foarte putin

Asociatiile din domeniul forestier considera ca suma de 220 de milioane de euro prevazuta pentru sectorul forestier prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020 este insuficienta, fata de un necesar estimat de trei miliarde de euro. ‘Suma propusa de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflecta nevoile sectorului forestier din Romania. Prin PNDR…

Citește mai departe

Pomicultura va primi o sustinere financiara prin PNDR, de aproximativ 200 milioane de euro

In viitorul program national de dezvoltare rurala, 2014-2020, pomicultura va primi o sustinere financiara importanta, de aproximativ 200 milioane de euro. „La aceasta masura s-a plecat de la o realitate care exista in Romania si care spune ca mai mult de jumatate din livezi sunt in declin“, a declarat ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Programul National…

Citește mai departe

TVR 3 va promova “ruralul agricol, cultural si turistic”

Televiziunea Romana vrea sa elaboreze un “nou concept pentru TVR 3, care sa devina o expresie a mediului rural“, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, Presedintele-Director General al TVR, astazi, la semnarea unui protocol de cooperare cu Ministerul Agriculturii. „Vrem sa punem accent pe elaborarea unui nou concept pentru TVR 3, care sa devina o expresie a mediului…

Citește mai departe

Asociatia BioRomania solicita intarirea controlului in sectorul de agricultura ecologica

Asociatia Bio Romania solicita Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(MADR) intarirea activitatii de control pentru intreg sectorul de agricultura ecologica. Asociatia sesizeaza MADR ca membrii reprezenativi ai Bio Romania sunt excesiv controlati, in timp ce ceilalti operatori nu sunt controlati decat in foarte mica masura sau deloc. “Dezamagirea operatorilor din agricultura ecologica, membrii ai asociatiei noastre,…

Citește mai departe
Discutii intre MADR si Ministerul Mediului despre programele de reducere a deseurilor alimentare

Discutii intre MADR si Ministerul Mediului despre programele de reducere a deseurilor alimentare

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a organizat joi, 13 iunie 2013 o prima runda de discutii cu reprezentantii industriei alimentare din Romania si cu ministrul Mediului in vederea demararii unor programe speciale de reducere a deseurilor alimentare rezultate din lantul de distributie al Marilor Retele Comerciale. La discutii participa si Achim Irimescu – secretar de…

Citește mai departe
Propuneri noi pentru productia ecologica si etichetarea productiei ecologice autohtone

Propuneri noi pentru productia ecologica si etichetarea productiei ecologice autohtone

In data de 7 iunie 2013, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a avut loc o intalnire intre reprezentantii Autoritatii de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, ai Compartimentului Ecoconditionalitate si Produse Alimentare Ecologice si Corneliu Mateescu, presedintele OIPA pentru agricultura ecologica, Marian Cioceanu, presedintele Bio Romania, Abdelaziz Messai, director general Ecocert Romania…

Citește mai departe
Târgul Interna?ional RoEnergy se va desf??ura la Timi?oara în perioada 5-7 noiembrie 2013

Proiectele pe Masura 121 vizand investitii in producerea si utilizarea energiei regenerabile vor beneficia de punctaj suplimentar

Proiectele din sectoarele prioritare, precum cel vegetal sau de crestere a animalelor, al caror obiect vor fi investitiile in producerea si utilizarea energiei regenerabile, vor beneficia de un punctaj suplimentar in cadrul sesiunii din iunie 2013 a Masurii 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole, dedicata fermelor de familie, a anuntat, miercuri, seful Directiei Strategii din Ministerul…

Citește mai departe
40 de fermieri vasluieni au adoptat agricultura ecologica

„Romania, paradis al agriculturii ecologice”- mai mult mit decat realitate

Agricultura ecologica a prins radacini in Romania si este promovata ca fiind un domeniu cu potential foarte mare. Pe de alta parte, incoerenta politicilor pentru agricultura ecologica nu a facut altceva decat sa blocheze, astfel ca, in ciuda potentialului mult trambitat, numarul fermierilor ecologici este foarte mic. Ministerul Agriculturii a facut o serie de modificari…

Citește mai departe
Comisia Europeană propune autorizarea importurilor de OMG-uri în UE, în ciuda opoziției statelor membre

Autoritatile admit cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie fand soia

Directia pentru Agricultura (DA) Bihor informeaza ca, in anul 2013, se admite cultivarea plantelor modificate genetic (OMG) autorizate in Uniunea Europeana, exceptie fand soia, care ramane o cultura interzisa pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Astfel, potentialii cultivatori de porumb MON 810 trebuie sa cunoasca obligatiile care le revin, in conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr….

Citește mai departe
Agricultura ecologica si sanatatea umana

Victor Ponta: Agricultura ecologica reprezinta un mare avantaj pentru consumatorul european

Agricultura ecologica reprezinta un urias potential pentru toate tarile Uniunii Europene, dar si un mare avantaj pentru consumatorul european de a avea acces la produse de foarte buna calitate, la produse sanatoase, a declarat joi, la Nurnberg, premierul Victor Ponta, la inceputul dezbaterii ”Agricultura Ecologica – Orizonturi 2020″, organizata in cadrul Targului Mondial de Comert…

Citește mai departe