Termen limita in agricultura ecologica: fermierii in conversie vor primi 600 de milioane de euro

Curs acreditat de agricultura ecologica in Timisoara
Termen limita in agricultura ecologica: fermierii in conversie vor primi 600 de milioane de euro
Termen limita in agricultura ecologica: fermierii in conversie vor primi 600 de milioane de euro

Fermierii care doresc sa se inregistreze ca operatori in agricultura ecologica in anul 2014, mai au la dispozitie doar zece zile, iar pentru aceasta trebuie sa depuna cereri pentru obtinerea sprijinului financiar care ar putea ajunge la peste 600 de euro in anul 2015 pentru fermierii aflati in perioada de conversie.

Sume record prin PNDR

Conform HG nr. 7569/2010, agricultura ecologica va beneficia in 2015 de subventii de 250-400 euro/ha pe langa cei peste 600 de euro/ha pentru conversie, data de 29 august fiind ultimul termen la care se mai pot inscrie si depune cereri pentru obtinerea sprijinului financiar. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a solicitat si obtinut de la Comisia Europeana (CE) o suplimentare a sumei ce va fi distribuita fermierilor care intra in conversie in anul 2014. Astfel, de la anul, producatorii agricoli in conversie vor primi, din calculele Asociatiei Bio Romania, peste 600 de euro conform HG 759/2010. Pentru a le veni in sprijin fermierilor romani, Bio Romania anunta ca data de 29 August 2014 reprezinta ultimul termen pana la care fermierii se mai pot inscrie la capitolul Agricultura Ecologica anul acesta si pot depune cereri pentru obtinerea sprijinului financiar conform HG 759/2010, care va fi platit pana la 30 Iunie 2015. Pe langa subventia pe care o vor primi pentru conversie, incepand din 2015 pana in anul 2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, agricultura ecologica va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, pana la 400 euro/ha/an, in functie de tipul de cultura.

Sanctiuni pentru abateri

Potrivit reprezentantilor Bio Romania, pe langa banii pentru conversie, incepand din 2015 pana in anul 2020, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, „agricultura ecologica va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, pana la 400 euro/ha/an, in functie de tipul de cultura”. In viitorul PNDR 2014-2020, agricultura ecologica are alocata o suma de 200 de milioane de euro. De precizat ca, daca pana in acest moment, nu era penalizat decat fermierul bio pentru nerespectarea obligatiilor prevazute de legislatia specifica, MADR vrea sa modifice legislatia. Noul proiect de act normativ stabileste ca „pe langa sanctionarea operatorilor care nu respecta regulile specifice sistemului de agricultura ecologica, trebuie aplicate sanctiuni organismelor de inspectie si certificare care nu respecta obligatiile prevazute de legislatia in vigoare”. Astfel, si inspectorii ar putea fi amendati cu sume intre 25.000 lei si 40.000 lei, daca in sarcina lor se constata abateri. Reamintim ca, potrivit Ordinului 181 al ministrului Agriculturii, firmele de inspectie acreditate sunt obligate sa efectueze control in fermele ecologice cel putin o data pe an, pe baza de contract de prestari servicii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *