APM si Directia Silvica Gorj au facilitat si tolerat exploatarile ilegale din padurile judetului

Nagy Levente (UDMR), revocat de Ponta de la Agenţia de Mediu şi înlocuit cu Toma Petcu, trecut la PLR
APM si Directia Silvica Gorj au facilitat si tolerat exploatarile ilegale din padurile judetului
APM si Directia Silvica Gorj au facilitat si tolerat exploatarile ilegale din padurile judetului

Verificarile efectuate de catre Corpul de Control al Ministerului Mediului la ocoalele silvice din zonele in care au avut loc inundatii au scos la iveala cardasia dintre sefii unor institutii publice si afaceristii care activeaza in domeniul exploatarilor forestiere. La Agentia pentru Protectia Mediului Gorj, institutie condusa din 2012 de Nicolae Giorgi, au fost descoperite nereguli grave in activitatea de autorizare la exploatarile forestiere a 16 societati comerciale, unele dintre acestea detinute de afaceristi extrem de controversati. Analizand fiecare institutie in parte, actiunile sau inactiunile acestora, care par ca se muleaza perfect pe interesele unor oameni de afaceri, pot duce la concluzia ca s-a lucrat organizat, sau poate chiar ca un grup infractional.

Giorgi ii autoriza pe afaceristi dupa ce acestia taiau padurea

Daca nu exista nici o legatura intre seful de la Agentia pentru Protectia Mediului Gorj si exploatatorii forestieri cum se face ca acestia si-au desfasurat activitatea atatia ani si au scos miliarde din taierile de paduri fara sa detina autorizatie de mediu?

facs 1(3)

Mai mult, raportul Corpului de Control al Ministerului Mediului releva ca APM Gorj a eliberat autorizatii de mediu in anul 2014 pentru exploatari de masa lemnoasa efectuata cu un an inainte, adica dupa ce smecherii au taiat padurile au venit la Giorgi, sau la institutia condusa de doctorul in mediu, si au intrat in legalitate. Cum a explicat directorul acest aspect superiorilor de la Bucuresti nu se stie insa atata timp cat e mentinut in continuare in functie exista presupunerea rezonabila ca sefii sai pe linie politica au avut si ei oarece interese in domeniul controlat de Giorgi.
La asemenea concluzii, de autorizare post-factum, de obicei, se autosesizeaza organele de cercetare penala.

Carstoc: „Exploatarile, in mod rational”. Raport Mediu: „Nereguli in exploatarea a 16.000 mc masa lemnoasa”

Problema se muta din batatura APM Gorj in cea a Directiei Silvice Tg-Jiu, de acolo de unde, saptamana trecuta, seful padurarilor declara ingenuu ca nu au existat defrisari in padurile din judet. Controlul de la Bucuresti a trecut si Ovidiu Carstoc a ramas si el pe functie, acest lucru dovedind practic ca, constatarile inspectorilor de mediu sunt doar maculatura.
Totusi, concluziile prezentate public sunt doar cele rezultate in urma primei etape de control, in aceasta saptamana urmand sa aiba loc verificari in teren, iar situatia, din informatiile noastre, este catastrofala si depaseste limitele penale.
In ograda lui Carstoc, inspectorii Ministerului Mediului au descoperit exploatari forestiere pentru amenajamente silvice care nu au fost aprobate si pentru care nu s-a finalizat procedura de emitere a avizului de mediu, documentatiile fiind depuse la autoritatea de mediu competenta. Aceasta neregula a fost constatata la Ocolul Silvic Novaci pentru suprafata de padure aflata in proprietatea Obstei Analogul Boieresc de la Posada.
Corpul de Control a mai constatat ca s-au desfasurat activitati de exploatare forestiera de catre societati comerciale care nu detin autorizatie de mediu pentru aceasta activitate. Este vorba despre 10 firme de pe raza Ocolului Silvic Polovragi si alte 4 societati pe raza Ocolului Silvic Novaci cu o cantitate totala de peste 16.000 metri cubi.
In acest context, afirmatiile lui Ovidiu Carstoc cum ca „exploatarile forestiere s-au facut in mod rational” se dovedesc de-a dreptul mincinoase si demonstreaza cat de bine cunoaste seful Directiei Silvice Gorj situatia din teren, sau daca o cunoaste, prin astfel de declaratii vrea sa ascunda unele nereguli.

Retinut pentru mita, lipici la exploatarile din Gorj

APM si Directia Silvica Gorj au facilitat si tolerat exploatarile ilegale din padurile judetului
APM si Directia Silvica Gorj au facilitat si tolerat exploatarile ilegale din padurile judetului

Intre cele 16 firme mentionate de catre inspectorii Ministerului Mediului se remarca Nov Extra Company SRL, infipta bine in exploatarile ale caror amenajamente le stabileste Ocolul Silvic Novaci. Societatea lui Despina Timofte a exploatat 6.257 metri cubi de lemn in perioada controlata, fapt care a facut ca afacerile acesteia sa urmeze un trend ascendent in ultimii ani. In 2013, firma a avut o cifra de afaceri de peste 900.000 de lei si un profit de 276.000 de lei, fiind cel mai mare exploatator din portofoliul OS Novaci.
Cea mai mare cantitate de lemn a fost exploatata, 3.040 mc, in baza amenajamentelor efectuate de OS Polovragi, a facut firma Alredia SRL din Aiud. Societatea apartine omului de afaceri Beniamin Docea, unul dintre cei mai mari exploatatori din zona centrala a tarii, avand mai multe firme care activeaza in domeniul forestier si de prelucrare a lemnului. Alredia SRL a avut anul trecut o cifra de afaceri de peste 86 de milioane de lei (aproape doua milioane de euro) si un profit ce depaseste putin peste un milion de lei.

De subliniat ca pe lista Ocolului Silvic Buila (privat) se regasesc doua societati care au exploatat si pe amenajamentele efectuate de OS Novaci – Dotilin Trans SRL si Ciresul SRL.

Prima apartine afaceristului Dodoi de la Hirisesti – Novaci, cu afaceri in domeniul forestier cifrate la aproximativ 400.000 de lei, dar cu pierderi considerabile in ultimii trei ani.

Cea de-a doua, respectiv Ciresul SRL din Stanesti – Valcea il are ca asociat pe controversatul om de afaceri Dan Dumitru Droasca, retinut in urma cu exact un an de zile in momentul in care incerca sa-i ofere 25.000 de lei mita unui membru in consiliul de administratie al unei obsti pentru ca firma sa sa fie favorizata la licitatiile organizate de acesta. De asemenea, afaceristul s-a autodentuntat intr-un alt caz de coruptie, devoaland o presupusa mita pe care i-a oferit-o unui politist de la serviciul permise din judetul vecin. De-a lungul timpului, de numele sau si al firmei sale s-au legat mai multe scandaluri privind  exploatari forestiere ilegale. Ultima dintre acestea vizeaza defrisarea a 80 de hectare de padure in judetul Valcea, operatiunea fiind stopata, in final, de inspectorii ITRSV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *