Un caz de impact ecologic: Ape reziduale deversate in bazinele acvatice din Donduseni

Un caz de impact ecologic: Ape reziduale deversate in bazinele acvatice din Donduseni
Un caz de impact ecologic: Ape reziduale deversate in bazinele acvatice din Donduseni

Caz de deversare accidentala a apelor pentru racirea utilajului tehnologic din bazinul tehnic al fabricii de zahar Donduseni in bazinele acvatice adiacente amplasate in aval pe mosia satului Corbu.

As vrea sa ma exprim referitor la acest accident pentru a atrage atentia si altor agenti economici care detin obiective cu risc major de poluare. De gradul inalt de accidentare trebuie sa se sesizeze, in primul rand, detinatorii intreprinderilor cu tehnologii vechi, depasite de timp si supraexploatate.

Trebuie sa stie toata lumea, ca prejudiciul cauzat mediului oricum va fi recuperat asa cum prevede legislatia in vigoare.

Landsaftul si amplasarea geografica a obiectivelor legate de accidentul dat (bazinul tehnic, bazinele acvatice piscicole) sugerau stapanilor acestora ca niste ploi abundente sau de durata pot provoca o deversare de proportii. Si proprietarul fabricii de zahar, si arendasii bazinelor piscicole au demonstrat o atitudine departe de cea ecologica. Doar ploile au anticipat deversarea cu vreo cateva zile, timp destul ca proprietarul fabricii sa puna in actiune statia de pompare si sa mentina nivelul admisibil in bazin, iar arendasii trebuiau sa fie atenti si sa se informeze reciproc. Proprietarul fabricii nu s-a asigurat ca statia de pompare sa functioneze, iar arendasii s-au lasat pe tanjeala de parca nici nu aveau peste in iaz. Acum pretentiile si supararile sunt reciproce, dar in final a suferit natura si vom avea grija ca prejudiciul cauzat sa fie recuperat de la cei cu vina.

Prejudiciul cauzat mediului trebuie sa fie recuperat, asa cere legea, nu este un moft si voi insista in virtutea competentelor care le detin.
Inspectoratul Ecologic de Stat de indata ce a fost semnalat a intreprins fara taraganare toate masurile pentru minimalizarea consecintelor accidentului si gestionarea lui.

Astfel, la 26.07.2014, la ora 1940, seful IE Donduseni, Oleg Betivu, fiind instiintat telefonic de catre cetateanul Stanislav Ivanita, locuitor al s. Corbu, r-nul Donduseni, despre o presupusa deversare a apelor tehnice de la fabrica de zahar Donduseni a intervenit imediat, venind la fata locului la ora 2000, unde s-a constatat ca deversarea intr-adevar s-a produs. Tot acolo, in prezenta APL a s. Corbu si a persoanelor cointeresate, care detin in arenda bazinele acvatice pentru necesitati de piscicultura amplasate in aval de locul producerii deversarii s-a constatat ca din bazinul de apa tehnica cu suprafata totala de 10,77 ha, arendat la moment de catre IM „Magt Vest”SRL ( Fabrica de zahar Donduseni), in rezultatul ploilor abundente din ultima perioada, s-a produs deversarea avariata a apelor tehnice cu debitul de aproximativ 51 l/min in aval spre doua bazine acvatice din preajma albiei afluentului r. Cubolta. La fata locului s-a depistat ca pe langa mal, prin papuris si partial pe oglinda apei bazinului tehnic este prezent un strat de pacura, a carei provenienta in acest loc nu se cunoaste. Este posibil ca pacura sa fi nimerit in bazin prin sistemul de canalizare a apelor tehnice recirculante pentru racire de la fabrica de zahar in timpul spalarii sau conservarii utilajului. Informatie concreta asupra sursei de pacura de la reprezentantii fabricii pe acest fapt inca nu s-a prezentat. La fata locului, in prezenta martorilor, au fost prelevate probe de apa din bazinul tehnic din locul deversarii, cat si din cele doua bazine acvatice amplasate in aval cu efectuarea fotografierii. Probele, de urgenta, la ora 2250 (pe data de 26.07.2014) au fost duse la Centrul Investigatii Ecologice (CIE) Otaci pentru examinare.

La 27.07.2014, la solicitarea APL a s. Corbu si a persoanelor cointeresate pe acest fapt, de la ora 745 , seful IE Donduseni, Oleg Betivu si reprezentantul CIE Otaci au fost prezenti la fata locului, unde in prezenta reprezentantilor fabricii de zahar Donduseni, a arendasilor bazinelor amplasate in aval, cat si a reprezentantilor societatii civile a fost stabilit debitul de deversare a apelor tehnice cu prelevarea repetata a probelor de apa de la locul de deversare, din bazinele acvatice din aval si din afluentul r. Cubolta, amplasat mai jos de locul producerii accidentului.

La 28.07.2014 (luni), la initiativa IE Donduseni si a CIE Otaci a fost formata din nou o comisie cu iesire la fata locului unde s-a constatat ca la ora 1120 s-a efectuat stoparea totala a deversarii si s-au prelevat probe din toate punctele afectate amplasate in aval de locul unde s-a produs deversarea pentru aprecierea mai corecta a influentei poluantilor deversati asupra mediului inconjurator si nemijlocit asupra resurselor acvatice.

Inspectoratul a actionat prompt si conform prevederilor regulamentare. Astfel este exclusa abordarea aproximativa.

Pe cazul dat a fost intocmit actul de control ecologic nr.083401 din 27.07.2014 si actul de constatare a stoparii deversarii nr.083402 din 28.07.2014. In baza incalcarilor depistate a fost intocmit procesul contraventional nr.039096 din 27.07.2014 pe art.149 CC al R. Moldova cu privire la poluarea mediului cu cauzarea de prejudicii pe persoana juridica SRL„Magt Vest” (Fabrica de zahar Donduseni) cu aplicarea amenzii de 500 unitati conventionale (sau 10 000 lei). Prejudiciul cauzat mediului va fi calculat in baza rezultatelor investigatiilor de laborator care se efectueaza conform cerintelor normative in vigoare de catre CIE Otaci.

In baza actelor de control si procesului verbal cu privire la contraventie agentului economic SRL „Magt Vest” i-au fost inaintate prescriptii sa intreprinda urgent toate masurile pentru scaderea nivelului si evitarea unor noi deversari; sa efectueze curatarea bazinului tehnic de pacura pana la 10.08.2014; sa curete integral bazinul pana la 10.10.2014.

Fabrica nominalizata este amplasata in partea de Nord-Vest a or. Donduseni. Aceasta este construita in anii 1960 si a functionat pana in anul 2001. Dupa ce a fost procurata de catre SRL„Magt-Vest” in a.2009 a fost pusa din nou in functiune si functioneaza pana in prezent. Bazinul de apa tehnica recirculanta pentru racire este construit odata cu fabrica de zahar pentru necesitatile de producere a acesteia si este amplasat in aval de fabrica in partea de Nord pe teritoriul s. Corbu, r-nul Donduseni (in bazinul r. Cubolta).

Cazul dat va fi monitorizat de catre IES pina la indepartarea tuturor consecintelor cu impact negativ de mediu si recuperarea prejudiciului cauzat mediului inconjurator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *