Nămolul de epurare – o şansă pentru agricultură şi o problemă complexă de mediu

Namolul de epurare – o sansa pentru agricultura si o problema complexa de mediu

In cadrul proiectului mai amplu „Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Arad”, Compania de Apa a organizat ieri o conferinta de dezbatere si de informare avand ca tema posibilitatile actuale si previziunile pentru viitor privitoare la namolul rezultat in urma epurarii apelor reziduale menajere. Conferinta a fost moderata de Dalia…

Citește mai departe

Circulatia apei subterane. Implicatii asupra fracturarii hidraulice

Una dintre realizarile importante ale tezei mele de doctorat de la University of Oklahoma („Heat Flow in Oklahoma”, 1997) a fost stabilirea unei regim convectiv de transport al caldurii crustale prin intermediul deplasarii apei subterane in Oklahoma. Practic, am explicat o semnificativa anomalie pozitiva de flux geotermic in partea de nord est a statului[1] prin aportul…

Citește mai departe

Interviu. Chevron spune cum va extrage gaze de sist din Romania – riscuri si avantaje

Reprezentantii Chevron, compania americana care vrea sa testeze si, intr-un final, sa exploateze potentialul Romaniei pe segmentul gazelor de sist, sustin ca tehnologia pe care o vor aplica in acest scop, fracturarea hidraulica, nu prezinta niciun pericol nici pentru oameni, nici pentru mediu, atat timp cat operatiunile efectuate respecta toate regulile. Intr-un interviu acordat Ziare.com, reprezentantii…

Citește mai departe

O cariera-rezervor cu deseuri toxice din vestul Ucrainei s-a fisurat

Fosta cariera de sare Dombrovski din Ivano-Frankovsk (vestul Ucrainei, zona de langa Carpati/Precarpatia), unde sunt stocate deseuri toxice rezultate in urma productiei de potasiu si magneziu, s-a fisurat, existand riscul sa provoace o catastrofa ecologica de proportii, care ar putea afecta localitati din Ucraina, Republica Moldova si Romania, a scris recent publicatia ucraineana de limba…

Citește mai departe

Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului

„Lucrarile de exploatare prin fracturare la o instalatie de foraj in Sisturile Barnett, timp de 3 luni au acelasi impact ca cele ale unui oras cu 4.000 de locuitori in ce priveste consumul de apa, generarea de deseuri solide, emisiile atmosferice si traficul.” (David Bumett, Director al Institutului de Cercetare „Global Petroleum”] Constatari principale referitoare la…

Citește mai departe

Garda de Mediu a amendat Primaria Cluj-Napoca pentru neintretinerea lacului Gheorgheni

Garda de Mediu a amendat Primaria Cluj-Napoca pentru neintretinerea lacului Gheorgheni. Sanctiunea vine dupa ani de neglijenta, timp in care nu s-au facut niciun fel de investitii, lacul ajungand un adevarat focar de infectie. Dupa ce in luna decembrie autoritatile de mediu au constatat ca lacul Gheorgheni a fost poluat cu ape fecaloid menajere, situatia…

Citește mai departe

Apele reziduale ucid copiii

Oamenii arunca in fiecare zi milioane de tone de apa reziduala in oceane si rauri, intoxicand viata marina si imprastiind numeroase boli ce ucid milioane de copii anual, informeaza Reuters. „O cantitate mare de apa murdara inseamna ca mai multi oameni mor din cauza apei contaminate decat din cauza diverselor forme de violenta, inclusiv din…

Citește mai departe

Raul Jiu – pericol pentru oameni

Raul Jiu – pericol pentru oameni Apa din raul Jiu este improprie scaldatului, avertizeaza Directia Apelor. Rezultatele analizelor fizico-chimice, biologice si bacteriologice efectuate dupa standardele europene arata ca apa raului nu este buna pentru imbaiere. Nimic nu-i impiedica pe craioveni sa se scalde in Jiu, nici avertismentele repetate din partea institutiilor autorizate, nici apa murdara,…

Citește mai departe

Jiul, pericol pentru oameni

Apa din raul Jiu este improprie scaldatului, avertizeaza Directia Apelor. Rezultatele analizelor fizico-chimice, biologice si bacteriologice efectuate dupa standardele europene arata ca apa raului nu este buna pentru imbaiere. Nimic nu-i impiedica pe craioveni sa se scalde in Jiu, nici avertismentele repetate din partea institutiilor autorizate, nici apa murdara, nici teama ca pot contracta foarte…

Citește mai departe

Apa epurata la soare

Dupa 11 ani de cercetare, un inventator suedez a dezvoltat un dispozitiv de purificare a apei, alimentat cu energie solara. Petra Wadstrom spera sa implementeze noua tehnologie in randul catorva dintre cele mai sarace comunitati ale lumii. In noul dispozitiv incap aproximativ zece litri de apa. „Ideea mi-a venit in momentul in care am constientizat…

Citește mai departe

Fabrica Protan a fost inchisa

Autoritatile au decis suspendarea activitatii, pe o perioada de sase luni, a singurei fabrici de ecarisaj care deserveste Capitala si imprejurimile. Aceasta functioneaza insa in continuare. Un adevarat dezastru ecologic se pregateste la portile Bucurestiului si in imprejurimile orasului. Activitatea fabricii de ecarisaj Protan, din Popesti-Leordeni, a fost suspendata luni de Agentia Regionala de Protectie…

Citește mai departe

Tofu, energie pentru gatit

Indonezienii au gasit o sursa inedita de energie curata: branza tofu Muncitorii dintr-un sat din Java transforma in biogaz apa reziduala ramasa in urma procesarii branzei tofu. Ei ofera astfel o alternativa la combustibilii fosili. Sute de kilograme de soia sunt folosite zilnic intr-o fabrica de preparare a tofu, din Java. Apa reziduala rezultata in…

Citește mai departe

Atentie la apele reziduale!

La Conferinta internationala a apei, care se desfasoara la Stockholm, a fost prezentat un studiu in care se arata ca folosirea apelor reziduale pentru irigarea culturilor din apropierea oraselor ameninta sanatatea oamenilor, informeaza Associated Press. Studiul a fost intocmit luand in calcul 53 de orase, iar principalele culturi irigate sunt cele de legume si orez….

Citește mai departe

Ministrul mediului, Attila Korodi, a inchis cinci firme din care patru au disparut singure

Ministrul mediului, Attlia Korodi, a anuntat, luni, lista societatilor poluatorare si nu-si mai pot continua activitatea. HotNews a descoperit insa ca patru din cele cinci firmele „care incalcau legile de mediu comunitare” fie au falimentat cu mult in urma, fie au disparut inainte sa „le inchida” ministerul: Casirom Turda, Romaltyn Minning Baia Mare, Agroflip Bontida, Carbid Fox Tarnaveni. Mai mult, fostul ministru al Mediului, Sulfina Barbu, spune ca in realitate exista peste 400 de societati care nu sunt conforme cu legile europene de control al poluarii, dar au obtinut autorizatia de mediu.

Citește mai departe