Reutilizarea apei in Europa – tu ce parere ai?

0
632
Reutilizarea apei în Europa – tu ce p?rere ai?
Avantajele folosirii apei de ploaie
Reutilizarea apei in Europa – tu ce parere ai?
Reutilizarea apei in Europa – tu ce parere ai?

Reutilizarea apei nu este o practica raspandita pe scara larga in Europa. Majoritatea apei reziduale provenite de la statiilor de tratare a apelor urbane este pur si simplu varsata inapoi in rauri si lacuri. Insa cresterea gradului de reutilizare a apelor ne-ar permite sa rezolvam, de exemplu, problema penuriei de apa si a secetei, reducand totodata riscul de contaminare cu ape reziduale si costurile aferente tratarii acestor ape. Reutilizarea apei are, de asemenea, un impact mai redus asupra mediului decat obtinerea acesteia din alte surse, cum ar fi transferurile interregionale de apa sau desalinizarea.

 

In pofida acestor avantaje si a potentialului considerabil de dezvoltare in viitor, exista mai multe motive pentru care nivelul de reutilizare este atat de scazut, printre care:

  • lipsa unor standarde comune la nivelul UE in materie de mediu/sanatate pentru reutilizarea apei;
  • obstacole potentiale in calea liberei circulatii a produselor agricole irigate cu apa reutilizata;
  • o tarifare a apei si modele de afaceri inadecvate;
  • un nivel de informare scazut in randul partilor interesate cu privire la beneficiile reutilizarii apei;
  • lipsa acceptarii acestei practici in randul publicului;
  • bariere tehnice si incertitudini stiintifice.

Comisia Europeana lanseaza o consultare publica cu privire la o serie de eventuale masuri ale UE care ar incuraja reutilizarea apelor reziduale epurate. Dorim sa stim ce cred cetatenii, partile interesate, intreprinderile, ONG-urile si autoritatile publice despre potentialul reutilizarii apei si despre obstacolele care impiedica o astfel de reutilizare, precum si ce tipuri de masuri de reglementare si de alta natura, adoptate la nivelul UE, ar putea raspunde in mod eficace acestor preocupari si ar putea spori gradul de reutilizare a apei in conditii de siguranta in UE.

Urmatorii pasi

Consultarea este deschisa pana la 7 noiembrie 2014. Rezultatele acesteia vor sta la baza unei evaluari a impactului care va acoperi toate aspectele-cheie ale reutilizarii apei, avandu-se in vedere intrebuintarile sale in agricultura, in mediul urban, in cel industrial si in scop recreativ. In 2015, Comisia intentioneaza sa prezinte o propunere oficiala in materie, bazata pe dovezile cuprinse in evaluarea impactului.

Context

Schimbarile climatice globale exercita o presiune tot mai mare asupra resurselor de apa dulce ale Europei. Desi aceasta situatie este problematica in special in regiunile aride, cu precipitatii reduse si o densitate ridicata a populatiei, si zonele temperate, in care se practica activitati agricole, turistice si industriale intensive sunt susceptibile sa fie afectate. Acest lucru duce la cresterea concurentei pentru resursele de apa intre diversele sectoare consumatoare de apa, ceea ce sporeste ingrijorarea cu privire la existenta unor resurse suficiente de apa de inalta calitate rezervate pentru apa potabila.

Reutilizarea intr-o masura cat mai mare posibil a apei este un obiectiv specific al Planului de salvgardare a resurselor de apa ale Europei, care mentioneaza posibilitatea adoptarii unui regulament care sa stabileasca standarde comune in ceea ce priveste reutilizarea apei. Reutilizarea apei se inscrie, de asemenea, printre domeniile prioritare majore ale planului strategic de implementare a parteneriatului european pentru inovare in domeniul apei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.