Desi in lume se deruleaza, in momentul de fata, trei conflicte armate de amploare, inclusiv in regiuni petroliere – Ucraina, Siria si Irak – preturile la petrol continua sa scada. Cauza rezida in cresterea ofertei si diminuarea cererii mondiale.
Pretul petrolului marca Brent pentru contractele cu livrare in luna octombrie a coborat la Intercontinental Exchange, din Londra, la aproape 101 dolari/baril. Titeiul american WTI s-a ieftinit, la randul lui, pana la 98 de dolari/baril.
Intr-un raport pe energie, expertii Bank of America estimeaza, printre altele, ca, daca pana acum conflictele internationale au constituit poate principala cauza a scumpirii aurului negru, in prezent ele au doar un efect de scurta durata asupra investitorilor. In opinia analistilor, tendinta care se contureaza este de scadere a pretului la petrol.
De altfel, prognozele Deutsche Bank si Bank of America privind evolutia petrolului marca Brent pana la sfarsitul anului 2015 indica o ieftinire constanta a barilului, in pofida razboaielor civile din Irak si Siria si a conflictului din Ucraina.
Stabilizarea pietei este constatata si in ultimul raport al Agentiei internationale a energiei, potrivit caruia in iunie, productia mondiala de titei a progresat cu 230.000 de barili/zi fata de luna anterioara si cu 840.000 fata de perioada similara din 2013. Locomotiva cresterii au fost tarile din afara OPEC, in timp ce productia de titei in tarile membre ale acestei organizatii s-a redus.