Fabrica Protan a fost inchisa

Autoritatile au decis suspendarea activitatii, pe o perioada de sase luni, a singurei fabrici de ecarisaj care deserveste Capitala si imprejurimile. Aceasta functioneaza insa in continuare.
protan inchisa
Un adevarat dezastru ecologic se pregateste la portile Bucurestiului si in imprejurimile orasului. Activitatea fabricii de ecarisaj Protan, din Popesti-Leordeni, a fost suspendata luni de Agentia Regionala de Protectie a Mediului Bucuresti (ARPMB), din cauza incalcarii termenului de dare in folosinta a noului sistem de epurare a apelor reziduale. Suspendarea va dura sase luni, timp in care Protan nu-si poate relua activitatea.

Desi, potrivit deciziei de suspendare, fabrica nu mai trebuia sa functioneze, Protan a preluat si ieri deseurile, deoarece conducerea nu primise inca o informare oficiala de la ARPMB. In paralel, compania a cerut in instanta anularea notificarii emise de Agentie.

In lipsa unor fabrici care sa le preia, lesurile maidanezilor si carcasele provenite de la producatorii de carne vor face irespirabil aerul in Bucuresti. „Nu exista plan B”, admitea directoarea executiva a ARPMB, Simona Saceanu, inainte de luarea deciziei de suspendare. Agentia de Protectie a Mediului Ilfov avertizase chiar ca intreaga zona risca o „calamitate”. Situatia este generata si de monopolul obtinut pentru zona de sud a Romaniei de la autoritati de firma Protan.

Epurarea, „calcaiul lui Ahile”

Protanul deverseaza direct in Dambovita sase litri de ape reziduale pe secunda, provenite de la spalarea camioanelor, utilajelor si instalatiilor de procesare a deseurilor. In baza Avizului integrat de Mediu, obtinut in iulie 2006, SC Protan SA se obliga sa dea in folosinta statia de epurare pana la 30 septembrie 2008. Presata de nenumaratele sesizari ale cetatenilor legate de mirosul insuportabil, conducerea fabricii a preferat, in schimb, sa puna in functiune noi instalatii de neutralizare si filtre de reducere a mirosului.

Sistemul de evacuare prezentat in 2006 nu mai e compatibil insa cu instalatiile noi, astfel ca Protan a decis sa refaca documentatia pentru o noua statie de evacuare si sa ceara amanarea cu un an a punerii in functiune a acesteia. Conducerea Protan acuza autoritatile de mediu ca au tergiversat si refuzat „in mod iresponsabil” aprobarea cererii de amanare, desi, conform OUG 152/2005, aceasta e posibila in cazul in care -schimbarile substantiale ale celor mai bune tehnici disponibile fac posibila reducerea semnificativa a emisiilor-.”

Tone de resturi animale pe zi

Fabrica din Popesti neutralizeaza zilnic 150 de tone de deseuri animale, in baza contractelor incheiate cu peste 856 de consilii locale si primarii, precum si cu 2.458 de agenti economici. Cei mai multi dintre acestia au fost deja afectati in urma cu doua luni, cand o „actiune de sabotaj tehnic” a inchis fabrica pentru doua saptamani.

In jurul Bucurestiului nu exista nicio fabrica de neutralizare cu capacitate suficienta pentru preluarea deseurilor de la Protan. Cea mai apropiata unitate a retelei se afla la Codlea, insa este de categoria a III-a. In plus, sucursala Popesti- Leordeni e singura din tara care neutralizeaza deseuri de categoria I, cu risc maxim de contaminare. Primariile de sector si societatile de salubrizare din Capitala nu stiu cum vor rezolva situatia.

Societatea Urban, din sectorul 6, dispune de doua autospeciale autorizate sa transporte deseuri periculoase, insa conducerea nu stie unde va duce cadavrele. Silviu Prigoana, patronul Rosal din sectorul 3, spune ca societatea nu are camioane speciale, iar Protanul e singurul care are dreptul sa preia cadavrele de animale de pe strazi.

De cealalta parte, primarul sectorului 3, Liviu Negoita, sustine ca de problema trebuie sa se ocupe Rosalul, iar Primaria Sectorului 4 afirma ca nu au ce sa faca. (Raluca Petrescu)

POVESTE VECHE

Monopolul, sursa problemelor

Principala cauza a actualei crize, spun surse din cadrul autoritatilor de mediu, este insusi monopolul de care s-a bucurat Protan prin contractul de concesionare pe zece ani a activitatii de ecarisaj in intreaga tara. Compania omului de afaceri Cristian Burci a castigat contractul in urma unei licitatii controversate, organizata in 2006 de Agentia Domeniilor Statului. O ordonanta a guvernului Tariceanu retragea, in 2005, subventiile acordate tuturor crescatorilor si procesatorilor de animale care aveau si incineratoare, pentru a le descuraja aceasta activitate. Ordonanta impartea activitatile de ecarisaj pe opt regiuni geografice ale Romaniei, toate fiind ulterior incredintate prin licitatie societatii Protan. In baza contractului de concesionare, compania primeste de la stat subventionare totala pentru contractele de ecarisaj incheiate cu consiliile locale si 50% subventii pentru preluarea deseurilor de la fermele particulare.

EFECTE

Carne mai scumpa, risc de boli

Cel mai afectate sunt companiile care au incheiate contracte de ecarisaj cu Protan. „Vor fi mari probleme. Unde o sa ducem toate resturile? Le mancam?”, se intreba ieri Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara Romalimenta. Ca si in urma cu doua luni, producatorii de pe piata carnii vor fi nevoiti sa stea cu lesurile in curte sau sa plateasca bani grei pentru transportul la alte unitati. „Cand se ia o decizie cu asemenea implicatii, autoritatile trebuie sa dea si o solutie. Cineva trebuie sa plateasca aceste cheltuieli!”, mai arata Minea. „Vorbim de costuri foarte mari de transport si nu numai, care se vor reflecta in preturile marfurilor. Data trecuta, cand a fost o situatie similara, producatorii aveau frigiderele pline cu deseuri, in loc sa intre normal in circuitul de productie”, a declarat si Mihai Visan, director al Asociatiei Romane a Carnii. „Mai mult, pe langa aceste costuri de transport, exista un risc crescut de raspandire a unor boli. Mai ales in cazul deseurilor provenite de la ferme. Nu e normal sa te plimbi cu asa ceva prin toata tara”, a adaugat el. Autoritatea Sanitar- Veterinara a anuntat deja ca va monitoriza atent situatia in urma inchiderii Protan, iar producatorii prinsi ca arunca deseurile in locuri neautorizate risca amenzi de pana la 2.000 de lei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *